ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μία νέα πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο του Βόλου και με ένα διαφορετικό σκεπτικό, η εισαγγελέας επιμένει ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν δικαιούται τακτική άδεια από τις φυλακές.
Η εισαγγελέας λέει ότι ο πολυισοβίτης της 17Ν πληροί πλέον τις τυπικές προϋποθέσεις, όχι όμως και τις ουσιαστικές για να λάβει ολιγοήμερη άδεια.
Στην προ δεκαημέρου πρόταση της, επικαλέστηκε μια νέα κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του κατάδικου (για συνέργεια σε στάση κρατουμένου), γεγονός που του αφαιρούσε το δικαίωμα για μία ολιγοήμερη ελευθερία.
Ωστόσο από σήμερα, με το νέο Ποινικό Κώδικα, το αδίκημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, συνεπώς δεν υφίσταται ο λόγος απόρριψης που είχε επικαλεστεί η εισαγγελική λειτουργός.
Στη νέα της απορριπτική πρόταση, η εισαγγελέας επικαλείται μία διαφορετική αιτιολογία για να καταλήξει στην κρίση περί «έλλειψη ηθικής βελτίωσης» του Κουφοντίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλείται τις ευχαριστίες του πολυισοβίτη «σε όσους σύντροφους και συντρόφισσες του συμπαραστάθηκαν όταν έκανε απεργία πείνας» και αυτό αποτελεί «διέγερση και πρόκληση σε τέλεση πλημμελημάτων».
Το Συμβούλιο Πλημμελιοδικών του Βόλου αναμένεται να αποφανθεί εάν θα αποδεχθεί ή όχι την εισαγγελική πρόταση, μετά την αναίρεση από τον Αρειο Πάγο του προηγούμενου απορριπτικού βουλεύματος.
Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίθηκε ότι και οι πολυισοβίτες έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τακτικές άδειες από τη φυλακή ενώ οι αρεοπαγίτες ζήτησαν συγκεκριμένα περιστατικά που να αποδεικνύουν ότι ο κρατούμενος είναι επικίνδυνος για τη διάπραξη νέων αδικημάτων εάν βρεθεί εκτός φυλακής με άδεια.
Θα ζητήσουν αποφυλάκιση;
Ο νέος Ποινικός Κώδικας δίνει το δικαίωμα τόσο στον Δημήτρη Κουφοντίνα όσο και στους υπόλοιπους πολυισοβίτες της 17 Ν, να καταθέσουν αίτημα για την υπό όρους αποφυλάκιση τους και την κατ’ οίκον έκτιση της υπόλοιπης ποινής τους.
Δικαστικοί λειτουργοί λένε ότι με βάσει το άρθρο 110Α του ΠΔ, ο φερόμενος ως αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης με τις 17 φορές ισόβια Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Σάββας και ο Χριστόδουλος Ξηρός μπορούν από αύριο κιόλας να υποβάλουν αίτημα αποφυλάκισης και να κριθούν από δικαστικό συμβούλιο.
Μία από τις προϋποθέσεις είναι να έχουν παραμείνει τουλάχιστον 17 χρόνια στη φυλακή. Συνεπώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα έχει δικαίωμα να ζητήσει την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής του από τον Σεπτέμβριο.
Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι, κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.
Δικαστές και εισαγγελείς λένε ότι αυτές είναι διατάξεις ουσιαστικού ποινικού δικαίου, συνεπώς θα υπερισχύουν ως ενοϊκότερες, ακόμα κι αν μεταβληθούν προς το αυστηρότερο στο άμεσο μέλλον.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναστάσης Παπαληγούρας: Πέθανε ο πρώην υπουργός της ΝΔ σε ηλικία 78 ετών
- Άνδρας έπεσε στις γραμμές του Μετρό στο Σύνταγμα: Έκανε απόπειρα αυτοκτονίας – Έκλεισε ο σταθμός για τη Γραμμή 2
- All in με 10 εκατ. ευρώ για τη μεταγραφή της χρονιάς έκανε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος!
- Η Ρωσία θα στείλει πετρέλαιο στην Κούβα για «ανθρωπιστικούς» λόγους
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.