• First Top Stories

    Ομαλά η εκκένωση της Ειδομένης-Ανοίγει επιτέλους η σιδηροδρομική γραμμή

    • NewsRoom


    Μετά από ασυνέπεια των αρχών για εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης, η οποία αναμένονταν τον προηγούμενο μήνα, ξεκίνησε επιτέλους σήμερα το πρωί η επιχείρηση, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΑΣ εξελίσσεται, μέχρι αυτή την ώρα, ομαλά. Η διαδικασία απομάκρυνσης των προσφύγων άρχισε από τις σκηνές, που βρίσκονται διάσπαρτες σε χωράφια του άτυπου καταυλισμού, προς την πλευρά του οικισμού της Ειδομένης, ενώ σταδιακά θα εξελιχθεί με κατεύθυνση τις σιδηροδρομικές γραμμές. Οι πρόσφυγες και μετανάστες διαχωρίζονται ανάλογα με την εθνικότητά τους.

    2

    Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία, στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες. Λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί τέσσερα λεωφορεία γεμάτα πρόσφυγες και μετανάστες αποχώρησαν από τον καταυλισμό και κατευθύνθηκαν προς τη Σίνδο και την εκεί δομή, που έχει δημιουργηθεί σε πρώην βιομηχανική εγκατάσταση.

    Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, της Θεσσαλίας, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση “η επιχείρηση αυτή την ώρα εξελίσσεται σιγά σιγά και καθώς οι πρόσφυγες ξυπνάνε θα μαζεύουν τις σκηνές τους, τα πράγματά τους και θα επιβιβάζονται στα λεωφορείο”.

    5

    Ο κ. Κυρίτσης εκτίμησε ότι η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού, που άρχισε το πρωί της Τρίτης, θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη της εβδομάδας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες υπολογίζεται ότι θα ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.

    Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπενθυμήσουμε ότι η γραμμή παραμένει κλειστή επί 66 ημέρες πλέον, λόγω κινητοποιήσεων προσφύγων και μεταναστών, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στις εταιρείες μεταφορών.

    Πριν 10 ημέρες, ο εκπρόσωπος μεταφορικών εταιρειών Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Σαχπελίδης είχε εκτιμήσει τις ζημιές στα 6 εκατομμύρια ευρώ και είχε απευθύνει αγωνιώδη έκκληση για  άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης, καθώς το κλείσιμο της σιδηροδρομικής γραμμής προκαλούσε προβλήματα ακόμα και στη βιωσιμότητα μεταφορικών επιχειρήσεων.

    3

    Απαγόρευση στους δημοσιογράφους να παρεβρίσκονται στην περιοχή την ώρα της επιχείρησης εκκένωσης

    Σημειώνεται ότι μέσα στον καυταυλισμό βρίσκονται μόνο αστυνομικοί, οι οποίοι ενημερώνουν τους πρόσφυγες ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό. Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης. Ο κ. Κυρίτσης επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι δεν υπάρχει χρήση βίας κατά την επιχείρηση, δεν έδωσε ωστόσο καμία απάντηση στο ερώτημα γιατί απαγορεύτηκε η παρουσία των ΜΜΕ. «Η αστυνομία έκρινε ότι τις πρώτες ώρες έπρεπε να υπάρχει ένας περιορισμός ,ότι το να υπάρχουν 100 κάμερες από πάνω τους δεν βοηθάει», αρκέστηκε να πει.

    14.000 αστυνομικοί στην επιχείρηση

    Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος 14.000 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

    Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή να μην υπάρξουν σκηνές βίας και να αποφεύγονται οι εντάσεις. Ωστόσο, θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου. Η επιχείρηση δεν είναι εύκολη.idomeni8-735x459

    Πάνω από την Ειδομένη πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο  δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Ο κ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις στο Καλοχώρι  και τρεις ακόμη χώροι στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι. Θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι που ανακατασκευάστηκε.


    8«Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500-7.000 θέσεων. Πιστεύουμε ότι μέσα στο χρονικό διάστημα της μίας εβδομάδας έως δέκα ημερών που θα χρειαστεί για να μετακινηθεί ο κόσμος από την Ειδομένη, θα εξασφαλιστούν και σε άλλα κέντρα, θέσεις για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εκεί» ανέφερε ο κ. Κυρίτσης.

    Καταγγελίες για έκδοση ανηλίκων σε Ελληνικό και Ειδομένη

    Έπειτα από καταγγελίες του δημάρχου Αλίμου Αττικής, Ανδρέα Κονδύλη, τις νύχτες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ορισμένοι φιλοξενούμενοι, εκδίδουν ανήλικα παιδιά. «Έχουμε πάρα πολλές πληροφορίες και καταγγελίες ότι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, πάνω από την Ποσειδώνος σε έναν παράδρομο, εκεί που τερματίζουν τα λεωφορεία έχουμε ανήλικη πορνεία από τους ίδιους τους φιλοξενούμενους», δήλωσε ο δήμαρχος Αλίμου.

    7

    Μάλιστα, ο δήμαρχος Αλίμου τόνισε ότι το φαινόμενο της παιδικής πορνείας είναι πιο έντονο τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και συγκεκριμένα ανέφερε: «Υπάρχει ένα σημείο που εκδίδονται ανήλικοι. Να μην πω από πού τα γνωρίζω, αλλά αυτά που γίνονται εκεί πραγματοποιούνται ώρες που δεν υπάρχουν λεωφορεία, δηλαδή βραδινές ώρες και κυρίως Παρασκευές με Σάββατα, αλλά και τις καθημερινές. Μου τα έχουν επιβεβαιώσει και μέσα από την Αστυνομία, αλλά τα πρόσωπα δεν μπορώ να τα κατονομάσω δημόσια, καταλαβαίνετε».

    Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εγκληματικές ομάδες δρουν  στην περιοχή της Ειδομένης, μέσα και έξω από τον καταυλισμό, αναπτύσσοντας εμπόριο «λευκής σαρκός».

    Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημητρίου διαβίβασε τόσο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όσο και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κιλκίς, δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, τα οποία αναφέρονται αφενός σε καταγγελίες του δημάρχου Αλίμου Αττικής Ανδρέα Κονδύλη ότι τις νύχτες στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ορισμένοι φιλοξενούμενοι, εκδίδουν ανήλικα παιδιά και αφετέρου αναφέρονται σε εγκληματικές ομάδες στον καταυλισμό της Ειδομένης, οι οποίες εκδίδουν βιαίως ανήλικα κορίτσια.

    Η κυρία Δημητρίου, η οποία είναι η αρμόδια αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου επί των ανηλίκων, διαβίβασε τα  επίμαχα δημοσιεύματα στις εν λόγω δύο εισαγγελικές αρχές για να πράξουν κατά την κρίση τους τα δέοντα. Δηλαδή, για την διενέργεια προκαταρκτικής  έρευνας η οποία πιθανότατα θα διενεργηθεί από τις κατά τόπους Αστυνομικές αρχές.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/ta-7-simantikotera-pragmata-pou-prepi-na-xerete-simera-22/47688

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ