• Κοινωνία

    Οι 13 περικοπές στις συντάξεις επί ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να «ξεχάσει» η κυβέρνηση

    • Αργυρώ Μαυρούλη


    Το σταθερό εισόδημα των συνταξιούχων είναι η μόνιμη πηγή περικοπών για την εξασφάλιση πόρων μέσω της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

    Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τα έτη 2015-2018, μειώθηκαν ξανά οι αποδοχές εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων, ενώ τεχνηέντως μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία μέσω του συστήματος «Ήλιος» για τις νέες συντάξεις που καταβλήθηκαν με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου από την 1η Ιανουαρίου 2019.

    Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν γίνει 13 περικοπές, όπως η μείωση και η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ στο τέλος του έτους, οι μειώσεις στις συντάξεις έως και 38% με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, η αύξηση των εισφορών υπέρ υγείας και η επιβολή τους και στις επικουρικές συντάξεις.

    Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, κάθε συνταξιούχος έχασε επί ΣΥΡΙΖΑ 2.056 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να μην καταβάλει τα αναδρομικά  ποσά που είχαν καταλογιστεί στους συνταξιούχους με δικαστικές αποφάσεις και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προχώρησε στην θεσμοθέτηση του Ν. 4387/16 φέρνοντας μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης στις μελλοντικές παροχές και υιοθετώντας την «προσωπική» διαφορά για τους παλιούς συνταξιούχους μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους. Βέβαια ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα κόψει το 18% στις καταβαλλόμενες συντάξεις, η κυβέρνηση δεν το έκανε δημιουργώντας δυο ταχύτητες συνταξιούχων.

    Οι 13 περικοπές που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:

    1. Περίπου 250.000 συνταξιούχοι είδαν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται μέχρι και 50% το καλοκαίρι του 2016.Οι συνολικές μνημονιακές απώλειες για τις επικουρικές φθάνουν και το 76% .
    2. Το ΕΚΑΣ συρρικνώθηκε σταδιακά (φέτος είναι μόνο 12 ευρώ) και θα καταργηθεί ολοσχερώς το 2020 για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
    3. Μερίσματα Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι μειώσεις για τους 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ανέρχονται σε έως 60%.
    4. Νέοι συνταξιούχοι. Περίπου 170.000 νέοι συνταξιούχοι μόνο για τα έτη 2016, 2017 και 2018 από όλες τις κατηγορίες, γήρατος, αναπηρίας, χηρείας έχουν μέχρι 30% μείωση στις κύριες συντάξεις τους λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού από 13/5/2016 και μετά που άρχισε η εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου.

    Όσοι συνταξιούχοι υπέβαλαν αίτηση μετά τις 13/05/16 και μέχρι τέλος του 2018 θα πάρουν μέρος της προσωπική διαφοράς, εφόσον αυτή ξεπερνά το 20%.

    Όσοι υπέβαλαν αίτηση το 2016 θα πάρουν το 1/2 του ποσού, όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2017 το 1/3, ενώ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2018 το 1/4.

    Και αυτοί οι ασφαλισμένοι διατηρούν το ποσό, το οποίο  θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις. Ωστόσο, και σε αυτούς τους συνταξιούχους ο επανυπολογισμός φέρνει μειώσεις στις αποδοχές τους έως 30%.

    1. Επιβλήθηκε “πλαφόν” 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και 3000 ευρώ για το άθροισμα πολλών κύριων και επικουρικών συντάξεων.
    2. Βαριές απώλειες υπέστησαν οι νέες συντάξεις χηρείας, στις οποίες τέθηκε και το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Η μεγάλη αδικία θεραπεύτηκε με τον πρόσφατο νόμο για τις 120 δόσεις. Όμως δε θα έχει αναδρομική ισχύ.
    3. Στις περιπτώσεις απασχόλησης συνταξιούχων η κύρια και η επικουρική σύνταξη περικόπτεται κατά 60%, χωρίς καμιά πρόβλεψη για μικρότερο ποσοστό στις περιπτώσεις χαμηλοσυνταξιούχων.
    4. Μειώσεις θα υποστούν όσοι τολμήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, πριν από το όριο πλήρους συνταξιοδότησης. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η μείωση της εθνικής σύνταξης προκειμένου για τους ασφαλισμένους που παίρνουν μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος ανέρχεται σε 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης. Επιπλέον, το αναλογικό ποσό θα μειωθεί κατά 10% λόγω του ‘’πέναλτι’’.
    5. Τα εφάπαξ «κουρεύτηκαν» και θα κουρεύονται κάθε χρόνο και περισσότερο καθώς θα ισχύει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ο νέος τρόπος υπολογισμού του νόμου Κατρούγκαλου.
    6. Περικοπές υπέστησαν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές 11.000 τραπεζοϋπαλλήλων από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα.
    7. Αυξήθηκε η εισφορά σε όλες τις κύριες συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ) από το 4% σε 6%. Το μέτρο αυτό οδήγησε σε αντίστοιχη έμμεση μείωση στις καθαρές αποδοχές 2,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων από κύριες συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2015 και οδήγησε σε επιπλέον 532 εκατ. ευρώ έσοδα για τον ΕΟΠΥΥ ετησίως).
    8. Επιβλήθηκε νέα εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ). Το μέτρο αυτό οδήγησε αντίστοιχη μείωση στις καθαρές αποδοχές 1,2 εκατομμυρίου συνταξιούχων από επικουρικές συντάξεις (θεσπίστηκε μέσα Ιουλίου 2015, ίσχυσε αναδρομικά από 1/7/2017 και απέδωσε επιπλέον 178 εκατ. ευρώ).
    9. Από την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο Νόμος Κατρούγκαλου, κι όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2019 και μετά, καθώς συνταξιοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου με το νέο καθεστώς και δεν θα υπολογιστεί προσωπική διαφορά με αποτέλεσμα οι συντάξεις τους να είναι μειωμένες έως και 40%.



    ΣΧΟΛΙΑ