• Οικονομία

    «Ψαλιδισμένη» κατά 6% επιπλέον η υποτιθέμενη «13η» σύνταξη: Τι ποσό θα δουν οι δικαιούχοι

    • Αργυρώ Μαυρούλη
    συνταξιουχοι


    Σε παρακράτηση εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει η κυβέρνηση από την λεγόμενη 13η σύνταξη, που αναμένεται να καταβληθεί στους συνταξιούχους έως τη Δευτέρα, 20 Μαΐου.

    Η καταβολή της λεγόμενης 13ης σύνταξης θα ξεκινήσει εντός της ημέρας, καθώς εκδόθηκε το ΦΕΚ για τον νόμο, δίνοντας το πράσινο φως στην πίστωση των λογαριασμών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

    Η καταβολή, ωστόσο, της σύνταξης αυτής θα είναι μειωμένη, καθώς, όπως προαναφέραμε, υπόκειται σε παρακράτηση εισφοράς 6%.

    Η εισφορά αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για το σύνολο των συνταξιούχων και επιβάλλεται σε όλες τις κύριες συντάξεις, επί το μεικτού ποσού κάθε μήνα.

    Με αυτό τον τρόπο, ψαλιδίζεται ακόμη περισσότερο η παροχή που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

    Το ποσό που θα καταβληθεί στους συνταξιούχους, που λαμβάνουν κύρια σύνταξη 500 ευρώ, μειώνεται στα 470 ευρώ μετά την επιβολή εισφοράς υγείας, οπότε χαμηλώνει ακόμη περισσότερο το καθαρό τελικό ποσό που θα δουν στους λογαριασμούς τους.

    Το ίδιο θα ισχύσει για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων, που δεν θα λάβουν στην πραγματικότητα 13η σύνταξη, αλλά ένα μέρος από το μηνιαίο εισόδημα τους, δηλαδή ένα έξτρα επίδομα.

    Η εισφορά 6% υπέρ υγείας θα επιβληθεί και στην κατηγορία των συνταξιούχων 501-600 ευρώ, που θα λάβουν το 70% της σύνταξης τους, στην κατηγορία των συνταξιούχων των 601-1000 ευρώ, που θα λάβουν το 50% της σύνταξης τους, και στην κατηγορία των συνταξιούχων άνω των 1001 ευρώ που θα λάβουν το 30%.



    ΣΧΟΛΙΑ