• ΥΓΕΙΑ

    Τι 40, τι 50…: Ίδιος ο κίνδυνος επιπλοκών στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό

    έγκυος


    Νέα στοιχεία που ανατρέπουν τη θεωρεία ότι όσο μεγαλύτερη είναι μία γυναίκα τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, προκύπτουν από μεγάλη μελέτη.

    Ομάδα ερευνητών, από τη Μολδαβία και το Ισραήλ,  διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που γεννούν μετά τα 50 δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές από εκείνες που κάνουν παιδί στην ηλικία των 40 ετών και άνω.

    Η μελέτη περιελάμβανε 242.771 τοκετούς στη Soroka, εκ των οποίων 234.824 (96.7%) αφορούσαν γυναίκες ηλικίας κάτω των 40 ετών και το υπόλοιπο γυναίκες ηλικίας 40 έως 50 ετών και άνω. Επικεντρώθηκε κυρίως στο κατά πόσο οι γυναίκες αντιμετώπισαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό τους, όπως πρόωρος τοκετός, διαβήτης κύησης, υπέρταση και καισαρική τομή. Η μελέτη εξέτασε, επίσης, εάν το νεογέννητο υπέφερε από κακή φυσική κατάσταση, θνησιμότητα ή δυσφορία κατά τη διάρκεια του τοκετού.

    Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για όλες τις επιπλοκές ήταν υψηλότερες στις γυναίκες που γέννησαν σε ηλικία άνω των 40 ετών, σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν παιδί σε νεαρότερη ηλικία. Είναι αξιοσημείωτο, όμως, ότι δεν υπήρξε κλιμάκωση των επιπλοκών σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες που γέννησαν μεταξύ των ηλικιών 40 και 50 ετών. Εντούτοις, ο Dr. Eyal Sheiner, διευθυντή του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας, εξακολουθεί να συμβουλεύει να αντιμετωπίζονται οι εγκυμοσύνες γυναικών ηλικίας άνω των 40 ετών ως «υψηλού κινδύνου», και ακόμη περισσότερο, οι εγκυμοσύνες γυναικών άνω των 50 ετών, τονίζοντας ότι για την έγκαιρη ανίχνευση επιπλοκών, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην παρακολούθηση της γλυκόζης νηστείας και της αρτηριακής πίεσης της εγκύου.

    Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην 39η Ετήσια Συνάντηση Εγκυμοσύνης της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής και Εμβρυϊκής Ιατρικής,  στο Λας Βέγκας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γεγονός η 1η εγκυμοσύνη από «τρεις γονείς» στην Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαμά μετά τα 50: Οι δυνατότητες και οι κίνδυνοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξωσωματική: Πότε τα φάρμακα είναι ασφαλή και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνα



    ΣΧΟΛΙΑ