• Τράπεζες

    Ζημιές 104 εκατ. ευρώ για την Τρ. Κύπρου-Παραιτήθηκε ο CEO John Hourican

    • NewsRoom

    John Hourican CEO της Τράπεζας Κύπρου


    Την αποχώρησή του από την Τράπεζα Κύπρου επιβεβαίωσε σήμερα ο John Hourican, ανακοινώνοντας ότι θα φύγει τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι χρόνια μετά την ανάληψη της θέσης του CEO στην Τράπεζα. Να αναφερθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι ο Τάκης Αράπογλου θα είναι ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, σε αντικατάσταση του Josf Ackermann ο οποίος αποχωρεί από τη θέση τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Σε μήνυμα του για τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, ο κ. Hourican σταχυολογεί τα επιτεύγματα της θητείας του, δίνοντας έμφαση στην αποκατάσταση της ρευστότητας της Τράπεζας και τη δραματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από €15 δισ. σε €4,8 δισ. Σημειώνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες βελτίωσης του ισολογισμού της Τράπεζας.

    Στο μήνυμα του, προς το προσωπικό, ο ιρλανδός τραπεζίτης, σημειώνει την ζεστασιά με την οποία τον δέχθηκε τα τελευταία χρόνια η κυπριακή κοινωνία και αναφέρει τη γενναιοδωρία των ανθρώπων που γνώρισε.

    «Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην εκτελεστική ηγετική ομάδα και στο συμβούλιο μας», αναφέρει. «Θα εργαστώ στενά μαζί με τον πρόεδρο και το συμβούλιο για διασφάλιση της ομαλής μετάβασης σε νέα ηγεσία τους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, μείνετε προσηλωμένοι στο έργο που πρέπει να γίνει», καταλήγει.

    Ζημιές 104 εκατ.  ευρώ για το 2018

    Ζημιές €103,5 εκ. ανακοίνωσε για το 2018 η Τρ. Κύπρου έναντι ζημιών €551,9 εκ. το 2017 με τα κεφάλαια της όμως να αυξάνονται σημαντικά λόγω της πρόσφατης ψήφισης νόμου για τον χειρισμό αναβαλλόμενης φορολογίας και λόγω της πώλησης δανείων.

    Με τις ρυθμίσεις και κινήσεις αυτές, τα βασικά κεφάλαια υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν το 15%, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι η Τράπεζα δεν θα χρειαστεί σύντομα νέα κεφάλαια.

    Το τέταρτο τρίμηνο του 2018 η τράπεζα κατέγραψε ζημιές €67 εκ. έναντι κερδών €17 εκ. το τρίτο τρίμηνο.

    Οι προβλέψεις για το έτος 2018 μειώθηκαν σε €168 εκ., σε σύγκριση με €780 εκ. για το έτος 2017 (μειωμένες κατά 78% σε ετήσια βάση), καθώς οι προβλέψεις του προηγούμενου έτους είχαν επηρεαστεί από τις επιπρόσθετες προβλέψεις ύψους περίπου €500 εκ. που είχαν ληφθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο 2017.

    Οι προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο 2018 ανήλθαν σε €40 εκ., σε σύγκριση με €29 εκ. για το τρίτο τρίμηνο 2018 (αυξημένες κατά 37% σε τριμηνιαία βάση) και στα ίδια επίπεδα με το δεύτερο τρίμηνο 2018.

    «Είμαστε περήφανοι για τη σημαντική πρόοδο την οποία έχουμε επιτύχει αυτό το χρόνο έναντι των στρατηγικών μας στόχων. Παρόλα αυτά αναγνωρίζουμε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα, και παραμένουμε, όσο ποτέ άλλοτε, επικεντρωμένοι στη συνεχή αναζήτηση λύσεων, τόσο οργανικών όσο και μη, ώστε να καταστήσουμε την Τράπεζα έναν πιο ισχυρό, πιο ασφαλή οργανισμό, επικεντρωμένο στην Κύπρο, ικανό να στηρίξει την κυπριακή οικονομία», αναφέρει σε δήλωση του ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου John Hourican ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την τράπεζα τον Σεπτέμβριο.

    Η τράπεζα ανακοίνωσε ενίσχυση €285 εκ. στα κεφάλαια της μετά την ψήφιση του νόμου από τη βουλή για τις αναβαλλόμενες απαιτήσεις.

    Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) ανήλθε σε 15.4% αναπροσαρμοσμένος (proforma) για το ΑΦΠ και το Helix (12.1% μη βαναπροσαρμοσμένος).

    Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας ανήλθε σε 18.3% αναπροσαρμοσμένος (proforma) για το ΑΦΠ και το Helix (14.9% μη αναπροσαρμοσμένος).

    Τροποποιήσεις στη νομοθεσία για μετατροπή των ΑΦΑ σε ΑΦΠ, οι οποίες εγκρίθηκαν την 1η Μαρτίου 2019, οδηγούν σε βελτιωμένο χειρισμό των ΑΦΑ ως προς τα εποπτικά κεφάλαια, απελευθερώνοντας €285 εκ. κεφαλαίων (χωρίς μεταβατικές διατάξεις για ΑΦΑ σε ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2019).

    Επιτυγχάνεται ενίσχυση κεφαλαίου κατά περίπου 170 μ.β. λόγω μετατροπής ΑΦΠ και κατά 160 μ.β. λόγω Helix (αναπροσαρμοσμένοι δείκτες (proforma) στις 31 Δεκεμβρίου 2018).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τάκης Αράπογλου: Νέος πρόεδρος στην τράπεζα Κύπρου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Mega deal του Ομίλου Σιακόλα με την Τράπεζα Κύπρου για ακίνητα 228 εκατ. ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Πανγαία: Θηριώδης συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου



    ΣΧΟΛΙΑ