• Business

    Ξαφνική παραίτηση του συνηγόρου του πρώην προέδρου της Nissan, Κάρλος Γκοσν

    • NewsRoom

    Κάρλος Γκοσν, πρώην πρόεδρος της Nissan


    Με σημερινή ανακοίνωση, μέσω του δικηγορικού του γραφείου, ο επικεφαλής συνήγορος του πρώην προέδρου της Nissan, Κάρλος Γκοσν, επιβεβαίωσε την παραίτησή του από την υπόθεση, που αφορά σε κατηγορίες, σχετικά με οικονομικές ατασθαλίες, που έγιναν σε βάρος του Γκοσν.

    Ο λόγος της παραίτησης και η αντικατάσταση

    Ο λόγος της παραίτησης του Μοτονάρι Οτσούρου παραμένει, προς το παρόν, άγνωστος. Συνεργάτες του συνηγόρου επιβεβαίωσαν το αληθές της είδησης, χωρίς, ωστόσο, να προβούν σε περαιτέρω εξηγήσεις.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι, την ίδια στιγμή, παραίτηση από τη υπόθεση έχει δηλώσει και δεύτερο μέλος της ομάδας συνηγόρων του Γκοσν, που επίσης εργαζόταν στο γραφείο του Οτσούρου.

    Σε σχετικό της δημοσίευμα, η ιαπωνική εφημερίδα Sankei υποστηρίζει ότι ο Γκοσν έχει ήδη προχωρήσει στην πρόσληψη του νέου του συνηγόρου.

    Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης

    Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση είναι σε εξέλιξη εδώ και τρεις μήνες, όταν στις 19 Νοεμβρίου, ο άνθρωπος, που κάποτε θεωρήθηκε ο σωτήρας της Nissan, συνελήφθη και έκτοτε είναι κρατούμενος. Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν αφορούν στην απιστία και υποβολή εσφαλμένων στοιχείων για τα εισοδήματά του από μισθούς.

    Θυμίζεται ότι ο Γκοσν είχε αφεθεί αρχικά ελεύθερος έπειτα από απρόσμενη άρνηση του δικαστηρίου του Τόκιο να δεχθεί το αίτημα των εισαγγελέων. Συνελήφθη, ωστόσο, εκ νέου, καθώς, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα του Τόκιο, τον Οκτώβριο του 2008, ο Γκοσν μετέφερε προσωπικές του συναλλαγές, στα έξοδα της εταιρείας, με στόχο να μην επιβαρυνθεί ο ίδιος με ζημίες 1,85 δισεκατομμύρια Γεν (16,6 εκατ. δολάρια). Ως εκ τούτου, η Nissan είχε καταθέσει συνολικά 14,7 εκατομμύρια δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό, σχετικά με τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, το διάστημα Ιουνίου 2009 – Μαρτίου 2012, σημειώνοντας σημαντική ζημία.

    Ύστερα από τις κατηγορίες, η Nissan είχε απομακρύνει τον Γκοσν από τη θέση του προέδρου, σε συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ η συνεργάτιδα Renault απείχε από το να τον αποπέμψει, προκαλώντας δυσαρέσκεια στους κόλπους της Nissan.Αξίζει να τονιστεί ότι ο Γκοσν αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη στη σύμπραξη των δύο εταιρειών, μία κίνηση που έσωσε τη Nissan από βέβαιη χρεοκοπία. Λίγο αργότερα, ωστόσο, και η Mitsubishi Motors ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο απομάκρυνε τον Κάρλος Γκοσν από τη θέση του προέδρου. Σημειώνεται ότι η Nissan κατέχει ποσοστό 34% στην Mitsubishi Motors και έχει δύο στελέχη στο διοικητικό συμβούλιο.

    Ο Γκοσν δεν έχει αποδεχθεί τις κατηγορίες, ενώ υποστηρίζει ότι η υπόθεσή του είναι προϊόν συνωμοσίας, με στόχο την απομάκρυνσή του. Για συνωμοσία κατηγορεί υψηλόβαθμα στελέχη της Nissan, που ήταν έντονα αντίθετα στις προθέσεις του να αναπτύξει η Nissan στενότερους δεσμούς με την αυτοκινητοβιομηχανία Renault.

    Η αποπομπή του Γκοσν σήμανε και το οριστικό τέλος της προεδρίας του στις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, μόλις δύο χρόνια μετά τους επαίνους που έλαβε για το ότι σταθεροποίησε τη Mitsubishi Motors, ύστερα από το σκάνδαλο παραποιημένων στοιχείων το 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χριστούγεννα στη φυλακή για τον Κάρλος Γκοσν της Nissan

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά τη Nissan αποπέμπεται και από τη Mitsubishi o Γκοσν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan για παραβίαση του νόμου περί χρηματοοικονομικών συναλλαγών



    ΣΧΟΛΙΑ