• Real Estate

    Σε ποιες περιοχές αποδίδει περισσότερο η βραχυχρόνια μίσθωση – Πόσα κερδίζει κανείς την ημέρα


    Οι περιοχές γύρω από το Ζάππειο, την Ακρόπολη και το εμπορικό τρίγωνο στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτές που αποφέρουν το μεγαλύτερο μέσο ημερήσιο έσοδο στους ιδιοκτήτες ακινήτων που διατίθενται με βραχυπρόθεσμη μίσθωση, ενώ στο «παιχνίδι» φαίνεται να μπαίνουν και «δύσκολες» περιοχές του κέντρου καθώς πέρσι οι γειτονιές με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις καταχωρήσεις, ήταν τα Πατήσια με διπλασιασμό του αριθμού των καταχωρήσεων και γύρω από την Αγίου Κωνσταντίνου με αύξηση 58% (συνολικά 282 ενεργές καταχωρήσεις).

    Γενικά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες στο πρώτο συνέδριο για την οικονομία διαμοιρασμού, Bnb Guest της SmartPress, από τον Thomas Caton, Chief Revenue Officer της εταιρείας αναλύσεων AirDNA, η διαρκής αύξηση του αριθμού των κατοικιών που μισθώνονται μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, φαίνεται να έχει φέρει μείωση στα έσοδα των ιδιοκτητών, στην πληρότητα και στις τιμές ανά διανυκτέρευση.

    Με βάση τα στοιχεία της AirDna στο τέλος του 2018, οι ενεργές καταχωρήσεις των δύο δημοφιλέστερων πλατφορμών. Airbnb και Homeaway, αυξήθηκαν 21%, φθάνοντας τις 72 χιλ. από 59,4 χιλ. το 2017. Πτώση 17% σημειώνει η μέση τιμή διανυκτέρευσης (126 ευρώ από 153 ευρώ τέλος 2017) και ακόμη μεγαλύτερη, 28%, το μέσο έσοδο ανά ιδιοκτησία (58 ευρώ από 81 ευρώ). Η μέση πληρότητα διαμορφώθηκε στο 46,1% από 52,7% τέλος 2017.

    Οι διαθέσιμες διανυκτερεύσεις μέσα από τις καταχωρήσεις στις δυο πλατφόρμες στο τέλος του 2018 έφθασαν 586.000, σημειώνοντας άνοδο 24% έναντι των 473 χιλ. του 2017, ενώ οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων ήταν 270 χιλ. από 249,6 χιλ. το αμέσως προηγούμενο έτος.

    Οι δημοφιλέστερες περιοχές στις δύο πλατφόρμες είναι η Κρήτη (πρώτη) και ακολουθούν Αθήνα και Κέρκυρα. Σαντορίνη, Μύκονος, Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Πάρος, Κασσάνδρα, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα ανάλογα με την πλατφόρμα. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές με βάση τα ποσοστά αύξησης των καταχωρήσεων είναι η Λευκάδα 167%, Ερμιονίδα 101%, Κέρκυρα 73%, Γλυφάδα 48% και Τήνος 42%.

    Η εικόνα στην Αθήνα

    Στην Αθήνα οι γειτονιές που προσφέρουν το υψηλότερο μέσο ημερήσιο έσοδο ανά ιδιοκτησία, είναι το  Ζάππειο με 58 ευρώ, η Ακρόπολη με 54 ευρώ, το εμπορικό τρίγωνο με 53 ευρώ και το Κολωνάκι με 46 ευρώ. Στο Θησείο είναι περίπου 45 ευρώ όπως και στο Γκάζι, ενώ λίγο υψηλότερα από 44 ευρώ είναι το ημερήσιο έσοδο ανά ιδιοκτησία στο Λυκαβηττό. Στο Κουκάκι και την περιοχή Μακρυγιάννη είναι λίγο πάνω από τα 41 ευρώ, στον Κεραμικό και στη Σταδίου λίγο πάνω από 40 ευρώ.

    Σύμφωνα πάντα με την AirDna οι ανερχόμενες γειτονιές της Αθήνας, βάσει του αριθμού των καταχωρήσεων και της αύξησης του μέσου εσόδου για τους ιδιοκτήτες, εκτός από τα  Πατήσια και την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, είναι το εμπορικό τρίγωνο (αύξηση 41% στις ενεργές καταχωρήσεις πέρυσι σε σχέση με το 2017, φθάνοντας τις 895 συνολικά), ο Νέος Κόσμος με αύξηση 38% και 319 καταχωρήσεις και το Κουκάκι- Μακρυγιάννη με αύξηση 36% των καταχωρήσεων (377) χωρίς πάντως αύξηση του μέσου ημερήσιου εσόδου το 2018 έναντι του 2017.

    Τα Άνω Πατήσια συγκαταλέγονται στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση του εσόδου (25%) ωστόσο, είναι από πολύ φθηνές, 18,5 ευρώ, ακολουθεί ο Λυκαβηττός με 10%, ενώ Γουδί, Κολωνός και Γκάζι συμπληρώνουν τις 5 περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση, με ποσοστά από 6% έως 9%.

    Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε έρευνα που «τρέχει» διαδικτυακά ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον διδάσκον στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δρ. Σοφοκλή Σκούλτσο και με δείγμα ιδιοκτήτες ακινήτων που διατίθενται με βραχυχρόνια μίσθωση. Σύμφωνα με τα βασικά συμπεράσματά της το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών έχει στραφεί σε αυτή τη δραστηριότητα για τη δημιουργία επιπλέον εισοδήματος. Συνέβαλε η ύπαρξη του ακινήτου και η οικονομική κρίση. Το 88% των ιδιοκτητών είπαν ότι δηλώνουν τα εισοδήματα από τη δραστηριότητά τους αυτή και το 46% ότι η νομοθεσία είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της εν λόγω αγοράς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη: Το φαινόμενο Airbnb, οι νέες ανάγκες και οι επενδυτικές ευκαιρίες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέο μεγάλο «deal» σχεδιάζει η AirBnB

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Airbnb VS Μακροχρόνια Μίσθωση: Τι συμφέρει τους ιδιοκτήτες



    ΣΧΟΛΙΑ