• sports

    Στέφανος Τσιτσιπάς: Πλουσιότερος κατά 2,5 εκατ. ευρώ εάν κερδίσει το Australian Open-Το story προς την κορυφή

    • Νίκη Καξερή

    Στέφανος Τσιτσιπάς


    Μεγάλος πρωταγωνιστής του φετινού Australian Open είναι ο Έλληνας τενίστας Στέφανος Τσιτσιπάς που κατάφερε να προκριθεί στους τέσσερις καλύτερους του πρώτου Grand Slam της χρονιάς. Μετά την «μυθική» νίκη του επί του «βασιλιά» Ρότζερ Φέντερερ, ο 20χρονος τενίστας απέκλεισε τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ με 3-1 σετ και πέρασε στα ημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Ραφαέλ Ναδάλ ή Φράνσις Τιαφό.

    Οι επιδόσεις του έχουν κάνει όλον τον πλανήτη να παραμιλά, ενώ ακόμα και αν κάποιος δεν παρακολουθεί ιδιαίτερα το τένις ως άθλημα, πλέον όλοι έχουν κολλήσει με τον μέγα Τσιτσιπά.

    Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998, ενώ μεγαλώνοντας ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε άμεσες επιρροές με το άθλημα, καθώς και οι δύο γονείς του ασχολούνται επαγγελματικά με το τένις.

    Ο πατέρας του, Απόστολος Τσιτσιπάς με καταγωγή από το Προάστιο Καρδίτσας είναι προπονητής στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ η Ρωσίδα μητέρα του, Τζούλια Σαλνίκοβα είναι πρωταθλήτρια τένις στη Σοβιετική Ένωση και υπήρξε μέλος της ομοσπονδιακής ομάδας της.

    Ο παππούς του ήταν ο Σεργκέι Σαλνίκοφ, θρύλος στη Σοβιετική Ένωση, διεθνής ποδοσφαιριστής της Σπαρτάκ Μόσχας και βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας των θρυλικών Λεβ Γιασίν, Ιγκόρ Νέτο, Νικίτα Σιμονιάν, Ανατόλι Ίλιν. Το 1956 κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης.

    «Οι γονείς μου ήταν μέσα στον χώρο του τένις, αφού ο πατέρας μου τελείωσε τη Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα και η μητέρα μου ήταν επαγγελματίας τενίστρια, και στη συνέχεια σχολιαστής αγώνων τένις. Και οι δύο δούλευαν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης ως προπονητές και εκεί ήταν που ξεκίνησαν όλα», έχει αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

    Με τέτοιο οικογενειακό υπόβαθρο, ο νεαρός Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν φυσικό και επόμενο να ασχοληθεί με το τένις, ενώ με το πέρασμα του χρόνου η αγάπη και το πάθος του για το άθλημα μεγάλωσε με αποτέλεσμα να κυνηγήσει το όνειρό του επαγγελματικά.

    Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τους γονείς του

    «Ξεκίνησα στα γήπεδα του Αστέρα, στην ηλικία των τριών ετών, αλλά όχι τόσο σοβαρά. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήμουν σχεδόν όλη μέρα εκεί και καμιά φορά έπαιζα τένις», έχει δηλώσει ο ίδιος.

    Στη συνέχεια, κατετάγη ως ο καλύτερος έφηβος στον κόσμο και πέρασε από την γνωστή ακαδημία Μουρατογλού στη Γαλλία. Μάλιστα, προπονείται από τον πατέρα του, ενώ έχει δουλέψει και με τον γυμναστή της Σερένα Ουίλιαμς.

    Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους παίκτες της νέας γενιάς τενιστών. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως θέλει να κερδίσει το Γουίμπλεντον και το Αυστραλιανό Όπεν. Σήμερα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του και όλα δείχνουν ότι θα τον κατακτήσει.

    Στέφανος Τσιτσιπάς

    Πρόκειται για τον μοναδικό Έλληνα τενίστα που έχει καταφέρει να περάσει στους 100 πρώτους. Ο αμέσως προηγούμενος Έλληνας τενίστας ήταν ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης που είχε φτάσει στην ανδρική κατάταξη στο νούμερο 112.

    Έχει κερδίσει συνολικά πέντε τίτλους ITF singles Futures, καθώς και έξι ITF τίτλους Futures στο διπλό.

    Τον Αύγουστο του 2018 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να νικήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, και τον Κέβιν Άντερσον και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του, στον τελικό του Rogers Cup, στο Τορόντο.

    Στις 20 Ιανουαρίου του 2019, ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε τον Ροτζερ Φέντερερ στο Αυστραλιανό Όπεν προχωρώντας στη φάση των 8 του πρωταθλήματος, ενώ στις 22 Ιανουαρίου νίκησε τον Ισπανό Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ και πλέον βρίσκεται στη φάση των 4. 

    Στέφανος Τσιτσιπάς

    Ο 20χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πρωτότοκος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας.

    «Με τον αµέσως επόµενο αδελφό µου, τον Πέτρο, διατηρούσαµε πάντα πολύ στενή σχέση καθώς έχουµε µόνο δύο χρόνια διαφορά. Είναι το alter ego µου και η παρέα µου στις βραδινές εξόδους. Είναι γενναίος και µεγάλο ταλέντο στο τένις. Από µικρός δεν φοβόταν τίποτα», ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στο «Thema People» ο τενίστας.

    «Ακολουθεί ο 11χρονος Παύλος, το µέλος της οικογένειας µε την πιο θετική ενέργεια. Είναι χαρισµατικός και όµορφος, γι’ αυτό και τον φωνάζουµε ”Μπραντ Πιτ”. Η Ελισάβετ είναι η τζούνιορ της παρέας και καθότι η µικρή µας, την έχουµε χαϊδεµένη. Αγαπά τον χορό, µας θαυµάζει και θέλει να µας µοιάσει. Είµαστε µια δεµένη οικογένεια που κάθε ένας ενδιαφέρεται για τον άλλον», συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Σε ηλικία 12 ετών ήξερε ήδη ότι ήθελε να αφοσιωθεί πλήρως στο τένις που τόσο αγαπούσε με αποτέλεσμα ο πατέρας του να εγκαταλείψει κάθε ασχολία του προκειμένου να βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του.

    «Ευτυχώς, υπάρχει κατανόηση από τους υπόλοιπους. Τα αδέλφια µου µεγαλώνουν έχοντας ουσιαστικά τον πατέρα τους µακριά», είχε αποκαλύψει.

    Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δουλεύει μεθοδικά και επικεντρώνεται σε κάθε αγώνα που έχει μπροστά του με τελικό στόχο την πρώτη θέση. Όπως έχει δηλώσει, του αρέσει να δίνει το 100% των δυνατοτήτων του και των δυναμεών του προκειμένου να γνωρίζει πως ακόμη και σε περίπτωση ήττας τα έχει δώσει όλα.

    Σε ηλικία 13 ετών είχε μιλήσει για το είδωλό του, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Ρότζερ Φέντερερ τον οποίο και νίκησε στο φετινό Αυστραλιανό Οπεν.

    Σε πρόσφατη συνέντευξη είχε δηλώσει:

    «Αγαπάει πολύ το τένις και θέλει να είναι μέσα στα κορτ. Είναι το πρότυπό μου. Είναι ένας απίστευτος τενίστας, αλλά και ένας τρομερός άνθρωπος. Μπορεί να βοηθήσει τους άλλους αθλητές με τον τρόπο που παίζει, αλλά και με την προσωπικότητά του. Διαφέρει από τους άλλους».

    https://www.youtube.com/watch?v=jgimmYHXRIY

    «Για να κατακτήσεις την πρώτη θέση, χρειάζονται θυσίες και πλήρης αφοσίωση»

    Ένας από τους βασικότερους στόχους του Τσιτσιπά είναι να αποτελέσει πρότυπο ως αθλητής, αλλά και ως άνθρωπος, για τα μικρά παιδιά και τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το τένις.

    Ταυτόχρονα, σκοπεύει να γίνει ο καλύτερος τενίστας στην ιστορία του αθλήματος και να καταφέρει να παραμείνει υγιής, καθώς οδεύει προς την κορυφή.

    «Για να κατακτήσεις την πρώτη θέση, χρειάζονται θυσίες και πλήρης αφοσίωση. Είναι αυτό που επέλεξα και αυτό με το οποίο θα ασχολούμαι τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής μου. Τα θετικά είναι ότι κάνω αυτό που αγαπάω με πάθος, ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, παίζω τένις, έχω προπονητή τον πατέρα μου και, το κυριότερο, έχω έναν σκοπό για να πορεύομαι, έναν στόχο που από μικρός είχα αποφασίσει ότι θέλω να πραγματοποιήσω. Αρνητικά δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν, αλλά αν απαντούσα κάτι, θα έλεγα το ότι δεν είμαι στο σπίτι μου όσο συχνά θα ήθελα και ότι θα μπορούσα να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και τους φίλους μου», δήλωσε ο Στέφανος Τσιτσιπάς.

    https://www.facebook.com/EurosportGR/videos/380885315806133/

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κορτ στην Αυστραλία αμέσως μετά τη νίκη του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς σύστησε την οικογένειά του, ενώ αναφέρθηκε και στον άλλον μεγάλο Έλληνα αστέρα Γιάννη Αντετοκούνμπο που μεγαλουργεί στα παρκέ του NBA.

    Στην αρχή ο 20χρονος τενίστας τόνισε πόσο σημαντικό ήταν για εκείνον η παρουσία ολόκληρης της οικογένειάς του στη Μελβούρνη. Στη συνέχεια τους σύστησε έναν-έναν στην κάμερα.

    «Είναι καλό που τους είχα εδώ. Δεν είχα παλιά την ευκαιρία να ταξιδέψω μαζί τους. Είναι πολύ όμορφο που τους έχω εδώ, να με υποστηρίζουν και να νιώθω ότι είμαι κοντά στο σπίτι μου. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορούσα να ζητήσω και εύχομαι να μπορούσα να το κάνω πιο συχνά.

    Το κοριτσάκι εκεί είναι η μασκότ μας. Είναι η Ελισάβετ, η μικρή μου αδελφή. Ο ατζέντης μου ο Νικ, που κάνει σκληρή δουλειά για εμένα. Ο κύριος Πάτρικ Μουράτογλου. Ο αδελφός μου Πέτρος Τσιτσιπάς. Ο γυμναστής μου, ο φυσιοθεραπευτής μου. Αριστερά ο πατέρας μου Απόστολος και η μητέρα μου Τζούλια», δήλωσε.

    https://www.youtube.com/watch?v=TxnenBygqJg

    Το πρώτο Tweet μετά την μυθική πρόκριση:

    Σημαντικοί σταθμοί της καριέρας του 

    01 έως 09-10-2016: Μέσα σε ένα δεκαήμερο, κατακτά τον τίτλο στο όπεν της Πορτογαλίας και φτάνει έως τον τελικό του challenger juniors στο Μαρόκο, συμπληρώνοντας 9 σερί νίκες.

    10-10-2016: Πρώτη θεαματική άνοδος 72 θέσεων στην παγκόσμια κατάταξη των ανδρών και από το νο 313 πηγαίνει στο νο 241. Για πρώτη φορά στο «top-250».

    15-10-2016: Φτάνει στον τελικό του challenger της Καζαμπλάνκα και χάνει 2-0 από τον Γάλλο Μαξίμ Ζανβιέ.

    22-10-2016: Πρώτος αγώνας και πρώτη νίκη σε διοργάνωση της ATP World Tour. Στην Βασιλεία της Ελβετίας νικάει 2-1 τον Αμερικανό Ρατζίβ Ραμ.

    31-10-2016: Για πρώτη φορά μπαίνει στο «top-200» της παγκόσμιας κατάταξης. Από το νο 313 πηγαίνει στο νο 200. Μέσα σε 11 μήνες έχει ανέβει 483 θέσεις!

    10-05-2017: Νίκη «σταθμός» στο τουρνουά της Ρώμης, με 2-1 επί του Τσέχου Γίρι Βέσελι, ο οποίος βρίσκεται στο νο 63 του κόσμου και είναι το νο 1 του ταμπλό. Είναι η πρώτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-100».

    Στέφανος Τσιτσιπάς

    28-05-2017: Πρώτη παρουσία και πρώτος αγώνας σε Grand Slam. Μέσω των προκριματικών περνάει και αγωνίζεται στο κυρίως ταμπλό του Ρολάν Γκαρός, όπου χάνει στον Α’ γύρο με 3-0 από τον Κροάτη Ίβο Κάρλοβιτς, νο 24 στον κόσμο.

    04-07-2017: Πρώτη παρουσία και πρώτος αγώνας στο κυρίως ταμπλό του Γουίμπλεντον, όπου περνάει μέσω των προκριματικών. Στον Α’ γύρο χάνει με 3-0 από τον Σέρβο Ντούσαν Λάγιοβιτς, νο 79 στον κόσμο.

    10-09-2017: Πρώτος challenger τίτλος. Κατακτά το τουρνουά της Γένοβας χωρίς να χάσει σετ στους αγώνες και με νίκη 2-0 στον τελικό επί του Ισπανού Γκιγιέρμο Γκαρθία Λόπες.

    11-09-2017: Ανεβαίνει στο νο 120 της παγκόσμιας κατάταξης.

    09-10-2017: Πρώτη συμμετοχή, πρώτος αγώνας και πρώτη νίκη σε masters τουρνουά. Στην Σανγκάη στον Α’ γύρο νικάει με 2-0 τον Ρώσο Καρίν Κατσάνοφ, νο 40 στον κόσμο.

    Ο Στέφανος Τσιτσιπάς με τον πατέρα του

    20-10-2017: Νίκη «σταθμός» στο Ευρωπαϊκό όπεν της Αμβέρσας. Στα προημιτελικά νικάει με ανατροπή 2-1 τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφέν, νο 10 στον κόσμο. Είναι η πρώτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10». Την επομένη (21/10) για πρώτη φορά θα αγωνιστεί στον ημιτελικό μιας ATP διοργάνωσης.

    23-10-2017: Για πρώτη φορά μπαίνει στο «top-100» της παγκόσμιας κατάταξης, ως νο 95. Δύο εβδομάδες αργότερα (6/11) θα πάει στο νο 87 και δύο μήνες μετά (8/1) στο νο 80.

    15-01-2018: Πρώτη συμμετοχή στο κυρίως ταμπλό του Όπεν Αυστραλίας. Χάνει στον Α’ γύρο με 3-0 από τον Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ, νο 50 στον κόσμο.

    19-03-2018: Για πρώτη φορά στο νο 70 της παγκόσμιας κατάταξης.

    16-04-2018: Πρώτη εμφάνιση στο κυρίως ταμπλό ενός masters χωμάτινου τουρνουά. Στον πρώτο αγώνα στο Μονακό νικάει 2-0 τον Καναδό Ντένις Σαποβάλοφ, νο 45 στον κόσμο.

    27-04-2018: Πετυχαίνει την πιο σημαντική μέχρι τότε νίκη της καριέρας του. Στα προημιτελικά του όπεν της Βαρκελόνης νικάει 2-0 τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, νο 7 στον κόσμο. Είναι η δεύτερη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

    29-04-2018: Γίνεται ο πρώτος Έλληνας που αγωνίζεται στον τελικό του απλού μιας ATP διοργάνωσης. Στο όπεν της Βαρκελόνης αντιμετωπίζει τον Ισπανό Ράφαελ Ναδάλ, νο 1 του κόσμου και πολυνίκη του τουρνουά και χάνει με 2-0. Για να φτάσει έως τον τελικό, απέκλεισε τρεις τενίστες του «top-20».

    30-04-2018: Για πρώτη φορά μπαίνει στο «top-50» της παγκόσμιας κατάταξης, ως νο 44. Μια εβδομάδα αργότερα (7/5) θα ανέβει στο νο 40.

    03-05-2018: Στον Β’ γύρο του όπεν του Εστορίλ, νικάει με ανατροπή 2-1 τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Άντερσον, νο 8 στον κόσμο. Είναι η τρίτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

    28-05-2018: Πρώτη νίκη σε Grand Slam. Στον Α’ γύρο του Ρολάν Γκαρός νικάει 3-1 τον Ισπανό Κάρλος Ταμπερνέρ, νο 194 στον κόσμο.

    18-06-2018: Νέο ρεκόρ στην παγκόσμια κατάταξη, ανεβαίνει στο νο 35.

    02-07-2018: Πρώτη νίκη στο Γουίμπλεντον. Στον Α’ γύρο νικάει 3-1 τον Γάλλο Γκρεγκουάρ Μπαρερέ, νο 193 στον κόσμο.

    09-07-2018: Για πρώτη φορά περνά στον Β’, τον Γ’ και τον Δ’ γύρο ενός Grand Slam. Στους «16» του Γουίμπλεντον χάνει με 3-0 από τον Αμερικανό Τζον Άισνερ, νο 10 στον κόσμο.

    06-08-2018: Νέο ρεκόρ στην παγκόσμια κατάταξη, ανεβαίνει στο νο 27. 08-08-2018: Στον Β’ γύρο του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει 2-0 τον Αυστριακό Ντόμινικ Τιμ, νο 7 στον κόσμο. Είναι η τέταρτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

    09-08-2018: Νίκη «σταθμός». Στον Γ’ γύρο του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει 2-1 τον Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς, κάτοχο 13 τίτλων Grand Slam και 69 τίτλων συνολικά, νο 1 του κόσμου για πολύ μεγάλο διάστημα και τώρα στο νο 10. Είναι η τέταρτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

    10-08-2018: Στα προημιτελικά του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει με ανατροπή 2-1 τον Γερμανό Αλεξάντερ Ζβέρεφ, νο 3 στον κόσμο και τροπαιούχο την προηγούμενη χρονιά. Είναι η πέμπτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

    11-08-2018: Στα ημιτελικά του Rogers Cup στο Τορόντο, νικάει με ανατροπή 2-1 τον Νοτιοαφρικανό Κέβιν Άντερσον, νο 6 στον κόσμο και προκρίνεται για πρώτη φορά σε έναν τελικό masters 1000. Είναι η έκτη νίκη επί αντιπάλου που βρίσκεται στο «top-10».

    Για πρώτη φορά θα μπει στο «top-20» της παγκόσμιας κατάταξης.

    Στέφανος Τσιτσιπάς

    Χρηματικές απολαβές

    Με τη σπουδαία νίκη έρχονται και σημαντικές χρηματικές απολαβές οι οποίες έκαναν τον 20χρονο τενίστα πλουσιότερο, μετά τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ, κατά 288.509 ευρώ.

    Με τη σημερινή πρόκρισή του στον ημιτελικό, ο Τσιτσιπάς έλαβε 577.019 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που καταφέρει να περάσει στον τελικό, μόνο για τη συμμετοχή του, θα πάρει 1.280.000 ευρώ.

     

    Αν καταφέρει να φτάσει στην κατάκτηση του Grand Slam, που θα είναι το πρώτο της καριέρας του, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα πάρει χρηματικό έπαθλο που φτάνει στα 2.570.000 ευρώ!



    ΣΧΟΛΙΑ