ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χάος στη Βουλή με την Κωνσταντοπούλου: Κατέβασε τη Λινού από το βήμα, φωνάζοντας για διαδικαστικά θέματα
Για σήμερα το μεσημέρι προγραμματίζεται η ψηφοφορία στην Βουλή των Σκοπίων για την Συνταγματική Αναθεώρηση που απαιτείται βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε χθες, όταν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ διαπίστωσε ότι δεν συγκεντρώνονται οι 80 θετικές ψήφοι που απαιτούνται για την κύρωση των αλλαγών.
Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος).
Ο κ. Ζάεφ φαίνεται πως βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με το αλβανόφωνο κόμμα BESA, ώστε να βρεθεί τεχνική φόρμουλα για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί για την ιθαγένεια.
«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι ‘μακεδόνες’ οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία. Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως ‘μακεδόνες’» δήλωσε χθες ο κ. Ζάεφ.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία που αφορά στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και στη χώρα του και στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι ζήτησε η Ελλάδα από την ΠΓΔΜ στην Επιτροπή για την αφαίρεση των αλυτρωτικών αναφορών
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρίλερ στην ΠΓΔΜ: Δεν βρίσκει τους 80 ο Ζάεφ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Bvlgari Icons: Οι μικρές τσάντες και οι μεγάλες ιδέες της Μαίρης Κατράντζου
- «Αγγίζει» το 1 δισ. ευρώ η δημοσιονομική «βόμβα Μαντωνανάκη»
- NBA Europe: Τι σημαίνουν για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό οι τελευταίες εξελίξεις
- Χρηματιστήριο: Οι «χρυσές» εφεδρείες της αγοράς, ο πωλητής στην Τράπεζα Κύπρου και το ράλι σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, Motor Oil, Άβαξ