• City Stories

    Μια χειμερινή εξοχική κατοικία χτισμένη από πέτρα στην Ορεινή Αιγιαλεία (pics)

    • NewsRoom


    Το κτίριο χρησιμοποιείται σαν εξοχική κατοικία τριμελούς οικογένειας με την προοπτική μελλοντικής μόνιμης εγκατάστασης και βρίσκεται σε έναν ορεινό οικισμό της Αιγιαλείας στο Παναχαϊκό όρος και σε υψόμετρο 700 m.

    Το οικόπεδο είναι προσανατολισμένο στο βορρά και έχει μεγάλη κλίση περίπου 25% με θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο. Η πρόσβαση γίνεται από τη νότια πλευρά του οικοπέδου όπου διαμορφώνονται και οι θέσεις στάθμευσης. Η κατοικία αναπτύσσεται στο επάνω άκρο του οικοπέδου προκειμένου να γίνει καλύτερη εκμετάλλευση του κήπου αλλά και της θέας.

    Για την καλύτερη εκμετάλλευση της κλίσης ο κύριος όγκος της κατοικίας έχει αναπτυχθεί σε τρία ημιεπίπεδα με κάτοψη μορφής Γ και με τη μεγάλη πλευρά παράλληλη με τις υψομετρικές καμπύλες. Προκειμένου να περιοριστεί το κόστος της κατασκευής ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη να περιοριστούν οι επιφάνειες των λουτρών και των υπνοδωματίων στο ελάχιστο ώστε το συνολικό εμβαδόν της κατασκευής να μην ξεπεράσει τα 130 m².

    Η είσοδος της κατοικίας προφυλάσσεται από έναν ημιυπαίθριο χώρο. Από αυτήν οδηγούμαστε σε ένα επίπεδο που επικοινωνεί οπτικά με τον ενιαίο κύριο χώρο της κατοικίας ο οποίος διατάσσεται παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες. Με τρία σκαλιά φτάνουμε στο επάνω επίπεδο, στο οποίο αναπτύσσονται η κουζίνα με το χώρο φαγητού, ο ξενώνας και ο χώρος υγιεινής και με έξι σκαλιά στο καθιστικό που βρίσκεται στο μεσαίο επίπεδο. Αυτοί οι χώροι στεγάζονται από μία ενιαία ορατή ξύλινη στέγη από σουηδική ξυλεία. Το καθιστικό είναι διαμπερές και φωτίζεται αμφίπλευρα.

    Επικοινωνεί με τη στεγασμένη βεράντα που βλέπει στο βορρά και στην κύρια θέα του οικοπέδου καθώς και με το κάτω επίπεδο μέσω μικρής σκάλας. Στο κάτω επίπεδο αναπτύσσονται δύο υπνοδωμάτια ο χώρος υγιεινής και μικρή αποθήκη. Το κύριο υπνοδωμάτιο επικοινωνεί με ανοιχτή βεράντα που βλέπει προς το βορρά και επικοινωνεί με τη στεγασμένη βεράντα μέσω μικρής σκάλας. Κάτω από την στεγασμένη βεράντα προκύπτει λόγω της έντονης κλίσης μικρός αποθηκευτικός χώρος.

    Ο οικισμός χαρακτηρίζεται στο σύνολό του από πετρόκτιστες κατοικίες με στέγες από κεραμίδια. Για λόγους αντοχής της εξωτερικής επιφάνειας αλλά και προκειμένου να ενταχθεί καλύτερα το κτίριο υιοθετήθηκε η ίδια επιλογή υλικών εξωτερικά. Αντίθετα με τα παραδοσιακά δεδομένα, στο εσωτερικό του κτιρίου οι χώροι κουζίνας και καθιστικού ενοποιήθηκαν κάτω από ενιαία στέγη έτσι ώστε ο χώρος να παραπέμπει σε μια σύγχρονη εκδοχή loft.

    Η φέρουσα κατασκευή έγινε από οπλισμένο σκυρόδεμα όσον αφορά στις δοκούς, στα υποστυλώματα καθώς και στην πλάκα οροφής της κάτω στάθμης. Η στέγη κατασκευάστηκε από σουηδική ξυλεία εδραζόμενη στην περιμετρική δοκό της στέψης, υγρομονώθηκε με στεγανοποιητική μεμβράνη και επικαλύφθηκε από καρφωτά κεραμίδια ρωμαϊκού τύπου. Το υπαίθριο στέγαστρο στηρίχθηκε σε ξύλινη δοκό αντικολλητής ξυλείας. Οι εσωτερικοί και οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάστηκαν από οπτοπλινθοδομή.

    Οι εξωτερικοί τοίχοι επενδύθηκαν με τοπική πέτρα. Τα δάπεδα επιστρώθηκαν με κεραμικά πλακίδια πλην των σκαλιών που έγιναν ξύλινα. Τα εξωτερικά κουφώματα είναι από αλουμίνιο με διπλά τζάμια ενώ τα εσωτερικά είναι ξύλινα με ταμπλάδες από MDF. Οι εξωτερικοί τοίχοι στο διάκενο μεταξύ πέτρας και οπτοπλινθοδομής μονώθηκαν με πλάκες εξηλασμένης πολυστερόλης. Επίσης με το ίδιο υλικό μονώθηκαν η στέγη και το δάπεδο της κατοικίας.

    Στοιχεία έργου:

    Αρχιτεκτονική Μελέτη: Γιώργος Μπράτσος
    Στατική Μελέτη: Έμη Αθανασίου
    Η/Μ Μελέτη: Στέλιος Βενιέρης
    Επίβλεψη: Έμη Αθανασίου
    Τοποθεσία: Ορεινή Αιγιαλεία
    Χρόνος Μελέτης: 2007
    Περάτωση Έργου: 2012
    Επιφάνεια Οικοδομής: 130 m²
    Παρουσίαση: Γιώργος Μπράτσος
    Φωτογραφίες: Γιώργος Μπράτσος

    Περιφέρεια: Πελοπόννησος

    Πηγή: ktirio.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα σύγχρονο και καλαίσθητο διαμέρισμα στην Καλαμαριά με μίνιμαλ διάθεση (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ