ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες της Ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειές τους στη μείωση των κόκκινων δανείων, προκειμένου να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων, δηλαδή τη συμβολή τους στην πραγματική οικονομία, αλλά και να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά την ήπειρο, αν και έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, παραμένουν πολύ υψηλότερα από εκείνα των ΗΠΑ. Η εικόνα βεβαίως διαφέρει σημαντικά σε κάθε κράτος μέλος με το πρόβλημα να είναι σαφώς εντονότερο σε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και Ιταλία.
«Οι τράπεζες με υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων έχουν διατηρήσει σε χαμηλά τις χορηγήσεις δανείων, καθώς η δυνατότητά τους να χτίσουν την κεφαλαιακή τους βάση είναι περιορισμένη» είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το βήμα συνεδρίου στο Παρίσι.
«Ομοίως η χαμηλή κερδοφορία και η αβεβαιότητα για την αποτίμηση αυτού του ενεργητικού, περιορίζουν την ελκυστικότητα των διασυνοριακών εξαγορών και συγχωνεύσεων» συμπλήρωσε.
Το τελευταίο αυτό σχόλιο έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι συζητήσεις για μεγάλα deals μεταξύ ευρωπαϊκών τραπεζών. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Deutsche Bank, ενώ πληροφορίες έχουν δει το φως και για πιθανή συγχώνευση μεταξύ της γαλλικής Societe Generale και της ιταλικής Unicredit.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο χτύπημα από Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες. Τι λέει για τις εθνικές εκλογές και τη ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πυρ ομαδόν» από την Bank of America Merrill Lynch κατά των ελληνικών τραπεζών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ντράγκι: Βασική πρόκληση των ελληνικών τραπεζών η μείωση των NPEs
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σδούκου κατά Τσίπρα για Μαδούρο: Τι συμφωνήθηκε το 2012 και τι συνέβη με τα αεροσκάφη της Βενεζουέλας
- Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Στόχος του ΠΑΣΟΚ η πρώτη θέση για πολιτική αλλαγή – Πυρά κατά Μητσοτάκη και Τσίπρα
- Πιερρακάκης: «Χάρτης» για επενδύσεις 20 δισ. ευρώ – Έρχονται 30 επενδυτικές ευκαιρίες
- Σαουδική Αραβία: Κινδυνεύει να χάσει πάνω από 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου – Φόβοι μετά την αναστολή λειτουργίας του East-West
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.