• Τράπεζες

    «Πυρ ομαδόν» από την Bank of America Merrill Lynch κατά των ελληνικών τραπεζών

    • NewsRoom
    Bank of America


    Δεν πρόλαβαν να περάσουν καλά-καλά ούτε 15 ημέρες και η Bank of America Merrill Lynch (BofA) έβγαλε νέα έκθεση καταπέλτη για τις ελληνικές τράπεζες, αναθεωρώντας ξανά προς τα κάτω τις τιμές στόχους για τις μετοχές, με εξαίρεση τη μετοχή της Eurobank, επικαλούμενη… επενδυτικά εμπόδια.

    Ο οίκος αναγνωρίζει μεν ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τα «κόκκινα δάνεια», αλλά υπογραμμίζει ότι τα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν σε επίμονα υψηλά επίπεδα, ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν φαίνεται να μειώθηκαν ουσιαστικά και πως η εξυγίανση (curing) των προβληματικών δανείων δεν φαίνεται να αποκτά ουσιαστικό ρυθμό.

    Αυτό σημαίνει, κατά την BofA, ότι οι τράπεζες πρέπει να δώσουν βάση στις πωλήσεις δανείων, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές της, θα θέσει σε κίνδυνο τα έσοδα.

    Αυτός είναι και ο λόγος που ο οίκος διατηρεί την αρνητική στάση του, αφού, όπως επισημαίνει παράλληλα, απουσιάζουν οι θετικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα.

    Για τον λόγο αυτό, η BofA αναθεωρεί και πάλι, μετά τις 3 Σεπτεμβρίου, τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες ως εξής:

    • Για την Τράπεζα Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 3,23 ευρώ προηγουμένως, καθώς προβλέπει χαμηλότερη κερδοφορία για περισσότερο χρόνο. Σημειώνει, επίσης, ότι η τράπεζα προχωρά σε βαθιά αναδιάρθρωση και το κόστος ρίσκου (cost of risk) παραμένει αυξημένο για να διατηρήσει την κάλυψη των κόκκινων δανείων. Αυτός είναι και ο λόγος που επιβεβαιώνει τη σύσταση «Underperform». Να σημειωθεί ότι για την Πειραιώς, η Deutsche Bank έδωσε προ ημερών τιμή στόχο τα 2,16 ευρώ και η Citi τα 2,57 ευρώ.
    • Την ίδια ώρα, «κόβει» την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,25 ευρώ, από 1,6 ευρώ προηγουμένως, προβλέποντας επίσης υψηλότερο κόστος ρίσκου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και δίνοντας σύσταση «Underperform». Να σημειωθεί, για λόγους σύγκρισης, ότι στην τελευταία έκθεσή της η Citi έδινε τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 1,87 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος στόχος για την Deutsche Bank ήταν στα 2 ευρώ.
    • Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, η τιμή στόχος μειώνεται στα 2,89 ευρώ από 3,1 ευρώ προηγουμένως, με σύσταση «neutral», την ώρα που η Deutsche Bank ανέβασε τον δικό της στόχο για την τράπεζα στα 2,7 ευρώ και η Citi δίνει 2,09 ευρώ.
    • «Ουδέτερη» είναι η σύσταση και για την Eurobank. Η τιμή στόχος όμως αυξάνει οριακά στο 1,19 ευρώ από 1,17 ευρώ προηγουμένως. Για τη Eurobank, η Deutsche Bank έδωσε πριν από λίγες ημέρες τιμή στόχο στα 0,78 ευρώ και, μια μέρα πριν, η «ετυμηγορία» που είχε εκφράσει η Citi για το «χαρτί» της Eurobank ήταν στα 0,95 ευρώ.

    Στην ανάλυσή του, ο οίκος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση σημείωσε κάποια πρόοδο σε κάποια θέματα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν ανισορροπίες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός υποστηρικτικού πλαισίου για τις τράπεζες. Μεταξύ αυτών είναι το δημοσιονομικό μείγμα και οι υψηλοί φόροι για την ακίνητη περιουσία, ενώ θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης των τιμών των ακινήτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι «αλχημείες» των διεθνών οίκων με τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών και οι τρελές αποκλίσεις μέχρι… 50%



    ΣΧΟΛΙΑ