• Ενέργεια

    Μυτιληναίος: Γιατί καθυστερεί η μεγάλη επένδυση των 350 εκατ. ευρώ 

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Μεγάλες καθυστερήσεις χωρίς να υπάρχουν εμφανείς λόγοι σε μία ακόμα επένδυση στη χώρα αποδεικνύει ότι συγκεκριμένα πρόσωπα της παρούσας κυβέρνησης αποτέλουν τροχοπέδη για τα αναπτυξιακά πλάνα πολλών εταιριών.  Δεν ειναι μόνο στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις αποφάσεις. Σε 2 εβδομάδες συμπληρώνονται έξι μήνες από τότε που η Μυτιληναίος υπέβαλε αίτημα στην αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) , για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 650MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Πρόκειται για μια επένδυση που θα ξεπεράσει σε ύψος τα 350 εκατ. ευρώ.  Η άδεια παραγωγής αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες, που για μια τόσο μεγάλη επένδυση αναμένεται να διαρκέσουν 10 έως 12 μήνες. Μετά από τις περιβαλλοντικές μελέτες θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, η οποία σύμφωνα με τη Μυτιληναίος, θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο τρίτο τρίμηνο του 2021.

    Ωστόσο από την πλευρά της η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη εκδώσει την άδεια, παρά το γεγονός ότι το θέμα είχε αναδειχθεί από το γενικό διευθυντή του τομέα ενέργειας της Μυτιληναίος Ντίνο Μπενρουμπή, στο επενδυτικό συνέδριο του ΣΕΒ, τον περασμένο Απρίλιο. 

    Μάλιστα με αφορμή την παρέμβαση του κ. Μπενρουμπή, η υπόθεση έφτασε και στη βουλή μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη να απαντά ότι η αδειοδότηση προχωρά και ότι η επένδυση θα γίνει.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στο βιομηχανικό συγκρότημα της Αλουμίνιον ήδη λειτουργούν δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (Συμπαραγωγή και CCGT) με καύσιμο το φυσικό αέριο γεγονός που θεωρητικά θα έπρεπε να διευκολύνει και να επισπεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης.



    ΣΧΟΛΙΑ