• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Καθησυχάζουν οι αναλυτές: «Αγοράστε άφοβα ευρωπαϊκά ομόλογα»


    Παρ’ όλο που η υποχώρηση της τουρκικής λίρας έκανε πολλούς traders να γυρίσουν την πλάτη στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας, από την Πορτογαλία μέχρι την Ελλάδα, ανησυχώντας για την πιθανή έκθεση των τραπεζών σε τουρκικά assets, οι υπεύθυνοι στρατηγικής μεγάλων οίκων θεωρούν ότι ο όποιος αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. Και μπορεί στην Ιταλία η πολιτική κατάσταση να συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τα ιταλικά κρατικά ομόλογα, αλλά οι επενδυτές μπορούν κάλλιστα να επενδύσουν σε γαλλικά και ισπανικά ομόλογα τώρα που υποχωρούν, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας φαίνεται να είναι στέρεα, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής της Mizuho International και της Danske Bank.

    «Ο φόβος μιας συστημικής τραπεζικής κρίσης θα υποχωρήσει λογικά μόλις ξεκαθαρίσει η εικόνα για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία», υποστηρίζει ο επικεφαλής του τμήματος στρατηγικής για την αγορά ομολόγων της Commerzbank, Christoph Rieger.

    Τα ιταλικά ομόλογα κάλυψαν, την Τρίτη, ένα μέρος από το χαμένο έδαφος, αλλά η ανησυχία για την κατάσταση στην Τουρκία επιτείνει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο και των νέων αξιολογήσεων που επιφυλάσσουν για τη χώρα οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

    Στην Ισπανία, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου άγγιξε, τη Δευτέρα, το υψηλότερο επίπεδό της από τις αρχές Ιουνίου, μετά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), σύμφωνα με τα οποία οι ισπανικές τράπεζες είναι από τις πλέον εκτεθειμένες στο αρνητικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις αγορές της Τουρκίας.

    Τι πιστεύουν οι αναλυτές για το premium κινδύνου στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης

    Morgan Stanley

    «Παρ’ όλο που το εύρος της έκθεσης δεν ανησυχεί ακόμη την ΕΚΤ, έχει στρέψει εντούτοις την προσοχή των αγορών στα πιθανά κανάλια μετάδοσης της κρίσης σε διάφορες κατηγορίες επενδυτικών προϊόντων», ανέφερε η υπεύθυνη στρατηγικής Elaine Lin σε σημείωμα προς τους πελάτες. Οι γαλλικές και οι ισπανικές τράπεζες έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση, αλλά ο ευρωπαϊκές τράπεζες, σε γενικές γραμμές, αντισταθμίζουν τους κινδύνους έναντι πιθανών υποτιμήσεων, κάτι που σημαίνει ότι η καθαρή έκθεσή τους θα είναι πιο περιορισμένη. .

    Mizuho International

    «Η κατάσταση στην Τουρκία μπορεί να είναι καταστροφική», λέει ο υπεύθυνος στρατηγικής Antoine Bouvet. «Αν το κλίμα απέναντι στις άλλες αναδυόμενες αγορές δεν βελτιωθεί, τότε θα συνεχίσουμε, λογικά, να βλέπουμε τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα να διαπραγματεύονται με ένα premium κινδύνου σε σύγκριση με άλλες αγορές». Μια τέτοια εξέλιξη ενδέχεται να φέρει τις αποτιμήσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ενδιαφέρον για τους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους θα μείνει, λογικά, περιορισμένο.

    Σύμφωνα, πάντα, με τον ίδιο, οι ιταλικές τράπεζες θα είναι οι πιο ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω ζημίες λόγω της έκθεσής τους στην Τουρκία.

    Danske Bank

    Η έκθεση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος στην Τουρκία είναι μόλις γύρω στο 2% του συνολικού ενεργητικού του, ενώ στη Γαλλία και την Ιταλία είναι πιο κοντά στο 0,5%, υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι στρατηγικής Arne Lohmann Rasmussen και Aila Mihr. Οι ίδιοι λένε ότι ο αντίκτυπος ακόμη και στην περίπτωση της Ισπανίας θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, επειδή τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη των ισπανικών τραπεζών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. Συστήνουν, μάλιστα, στους επενδυτές να αγοράσουν ισπανικά ομόλογα, ενώ θεωρούν ελκυστικά σε αποτίμηση τα διετή ιταλικά κρατικά ομόλογα, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους ισπανικούς και πορτογαλικούς τίτλους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Mark Mobius: Η πιθανότητα επιβολής capital controls στην Τουρκία είναι παραπάνω από υπαρκτή



    ΣΧΟΛΙΑ