• Ναυτιλία

    Ρεκόρ ναυτιλιακών και πλοίων για την Ελλάδα

    εφοπλιστές

    Από αριστερά: Γιάννης Αγγελικούσης (Angelikousis Group), Αγγελική Φράγκου (Navios Group), Γιώργος Προκοπίου (Dynacom)


    Σε 646 ανέρχονται οι ναυτιλιακές εταιρίες στην Ελλάδα, με το συνολικό τους στόλο να έχει αξία 105 δισ. δολ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons Research, παρά τις συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών που έχουν πραγματοποιηθεί, σχεδον το 40% του ελληνικού στόλου παραμένει στα χέρια πλοιοκτητών που κατέχουν από 1 έως 10 πλοία.

    Από τις 646 εταιρίες, μόνο τρεις διαθέτουν στόλο με περισσότερα από 100 πλοία, ενώ πάνω από 500 κατέχουν λιγότερα από 10 πλοία έκαστη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία.

    Στην κορυφή βρίσκεται, ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης που διαθέτει το μεγαλύτερο στόλο σε χωρητικότητα (125 πλοία με χωρητικότητα 24 εκατ. dwt), ενώ η Αγγελική Φράγκου έχει την πρωτιά σε αριθμό πλοίων (168 συνολικά, χωρητικότητας 15,9 dwt ).

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γιώργος Προκοπίου, με 112 πλοία χωρητικότητας 14,2 εκατ. dwt, ενώ στην πρώτη πεντάδα θα βρεθεί και ο Πέτρος Παππάς, μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες που έχει συνάψει φέτος η εταιρία του Star Bulk, με το στόλο του να ξεπερνά να 100 πλοία.

    Από του 646 πλοιοκτήτες, μόνο 11 έχουν στην κατοχή τους πάνω από 51 πλοία, ενώ 44 ναυτιλιακές έχουν στόλο με 21 έως 50 πλοία.

    Στον αντίποδα, 424 εφοπλιστές έχουν κάτω από πέντε πλοία στην κατοχή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons. Επίσης, υπάρχουν 104 μικρές ναυτιλιακές που κατέχουν από έξι έως 10 πλοία, ενώ 63 εταιρίες διαθέτουν στόλο με 100 έως 20 πλοία.

    Το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού στόλου αποτελείται από φορτηγά πλοία (bulkers), συνολικής αξίας 40,2 δισ. δολ. Ακολουθών τα τάνκερ με αξία 32,7 δισ. δολ. και τα boxships αξίας 9,9 δισ. δολ.

    ναυλαγορά ναυτιλία

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Προκοπίου: H κίνηση ματ του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Iάκωβος Αρχοντάκης (Thenamaris): Γιατί είναι συμφέρουσα η επένδυση σε δεξαμενόπλοια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποσειδώνια: Ιστορική αναδρομή στην σημαντικότερη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση

     
     



    ΣΧΟΛΙΑ