• Πολιτική

    Handelsblatt: Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα με 1,6 δισ. ευρώ

    • NewsRoom
    ΔΝΤ


    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δηλώνει πρόθυμο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, εκφράζοντας μάλιστα και την επιθυμία του να εκταμιεύσει στην Ελλάδα το 1,6 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία του 2017, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

    Η εφημερίδα κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην αναθεώρηση των σχέσεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της εμπλοκής του Ταμείου στις οικονομίες της Ευρωζώνης, αφού το Βερολίνο επιθυμεί την συμβολή του σε μελλοντικές κρίσης της Ευρώπης.

    To ρεπορτάζ έχει τίτλο «Όχι χωρίς το ΔΝΤ – Η Ευρωζώνη τελικά δεν θέλει να παραιτηθεί από τη συνδρομή του ΔΝΤ σε μελλοντικές κρίσεις».

    Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «μετά τα προβλήματα της ελληνικής διάσωσης οι Ευρωπαίοι ήθελαν να αντικαταστήσουν το ΔΝΤ μέσω ενός δικού τους Ταμείου. Τώρα όμως σημειώνεται μια αλλαγή πλεύσης. Και οι δύο πλευρές κατάλαβαν ότι χρειάζονται στο μέλλον η μία την άλλη».

    Η εφημερίδα επισημαίνει μάλιστα πως οι σχέσεις μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά και την αντικατάσταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τον Ολαφ Σολτς στο τιμόνι του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας.

    Το άρθρο εξηγεί επίσης ότι οι Ευρωπαίοι συνειδητοποίησαν ότι καταβάλλουν το 25% των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων (SDR) του ΔΝΤ, οπότε δεν έχει νόημα να εξαιρείται το Ταμείο από την περαιτέρω εμπλοκή στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΝΤ – Ευρωζώνη κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Handelsblatt: «Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να τα βγάλει πέρα σε μια δύσκολη ισορροπία»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βόμβα» από το ΔΝΤ: 10 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους θα πληρώσουμε οι Έλληνες έως το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ