• Business

    Καραμούζης: Οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια

    • NewsRoom
    SMERemediumCap: Απέκτησε τον μετοχικό έλεγχο της ENGIE Hellas που μετονομάζεται σε CORDIA

    Νίκος Καραμούζης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap


    Στα 5 – 5,5 δισ. εκτίμησε το «κόστος» των IFRS 9, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2018, ο πρόεδρος της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Ο Νικόλαος Καραμούζης εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η δημιουργία της Τραπεζικής Ένωσης και της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, σημειώνοντας ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσει η μείωση των κόκκινων δανείων.

    Στην Ελλάδα έχουμε μπροστά μας τρία σημαντικά θέματα, τόνισε ο κ. Καραμούζης. Πρώτον, η εφαρμογή του IFRS 9, για το οποίο όπως είπε το αντίκτυπο θα είναι μεταξύ 5 – 5,5 δισ. ευρώ που θα μοιραστεί σε μια πενταετία «οπισθοβαρώς». Δεύτερον, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το Trouble Asset Review (TAR) και, τρίτον, τα stress test που ξεκίνησαν τις προηγούμενες ημέρες με την αποστολή των πρώτων στοιχείων.

    Καραμούζης
    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank

    Τόνισε ότι έχοντας κατά νου την άσκηση του 2015 πρέπει να ξέρουμε ότι η μακροοικονομική κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, οι προοπτικές είναι καλύτερες και η αρχική θέση των τραπεζών σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τα κεφάλαια είναι βελτιωμένες σε σύγκριση με αυτές του 2015 αλλά και ότι τα NPEs έχουν μειωθεί κατά 10 δισ. ευρώ.

    Επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν αξιοσημείωτα κέρδη προ προβλέψεων, της τάξης των 4 δισ. ευρώ έτσι σε τριετή βάση θα έχουν 12 δισ. ευρώ ως επιπλέον μαξιλάρι, πριν επηρεαστούν τα κεφάλαια από επιπλέον προβλέψεις.

    Συμπλήρωσε ότι οι τράπεζες έχουν σημαντικές εγγυήσεις για τα κόκκινα δάνεια, κυρίως από το real estate και το 4ο τρίμηνο όλες οι τράπεζες θα δείξουν σημαντικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το σχηματισμό NPEs και NPLs.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νουί: Αδύναμες ακόμη οι ελληνικές τράπεζες-Φόβοι για την κεφαλαιακή επάρκεια

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τα κόκκινα δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-Νουί στην Τράπεζα της Ελλάδος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ακριβώς «εποπτεύει» η αυστηρή κ. Νουί;



    ΣΧΟΛΙΑ