ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν και πάλι 353 πρώην μέτοχοι του “Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης” (ΟΑΣΘ) μετά την υπαγωγή του Οργανισμού σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Οι παλαιοί μέτοχο ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 28.1.2018 απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία προκηρύσσεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη της ελεγκτικής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο της αποτίμησης της αξίας του ΟΑΣΘ. Ο ανάδοχος του διαγωνισμού θα προβεί στην αναλυτική καταγραφή και αποτίμηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΟΑΣΘ.
Επίσης, επιθυμούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4482/2017 για “το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης”, υποστηρίζοντας, μέσω του δικηγόρου τους Πάνου Λαζαράτου ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική (άρθρο 43), καθώς παρόμοια θέματα δεν μπορούν να διευθετηθούν με υπουργική απόφαση, παρά μόνο με Προεδρικό Διάταγμα.
Παράλληλα, ο ο νόμος 4482/2017 δεν παρέχει σχετική εξουσιοδότηση στον υπουργό Υποδομών για την έκδοση παρόμοιας απόφασης.
Τέλος, ζητούν εκ νέου την ακύρωση του νόμου 4482/2017 ως αντίθετου στα άρθρα 106, 17, 5 και 4 του Συντάγματος, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Αισιοδοξία για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία που θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία
- ΗΠΑ: «Πράσινο φως» για πιθανή πώληση F-16 αξίας 455 εκατ. δολαρίων στο Μπαχρέιν
- Εκλογές στον ΔΣΑ: Στον δεύτερο γύρο πέρασαν Αναστασόπουλος και Κουτσολάμπρος
- Πετρέλαιο: Άνοδος λόγω ζημιάς αγωγού στη Μαύρη Θάλασσα και γεωπολιτική ένταση στη Βενεζουέλα