• Top Stories

    Jean-Claude Juncker: Παράνομο το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων

    • NewsRoom

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


    Ένα μεγάλο “Όχι” πρόταξε σε δηλώσεις του σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε πολιτικά αποδεκτό, η Ε.Ε. να συνεργαστεί με μία τρίτη χώρα προκειμένου να κλείσει να σύνορα ενός κράτους – μέλους».

     

    «Θα πετύχουμε μόνο αν συνεργαστούμε στενότερα και αν δεν διαρρήξουμε την εμπιστοσύνη», επεσήμανε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη γερμανική εφημερίδα Bild και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τη Σένγκεν και επομένως την ελευθερία διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών. Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τα μέτρα που αποφασίσαμε στην Ευρώπη τις περασμένες εβδομάδες και μήνες να είναι αποτελεσματικά. Αλλά τώρα στην Ελλάδα, δακτυλοσκοπούνται εννέα στα δέκα άτομα που ζητούν άσυλο. Το Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν 8%». Μάλιστα σύμφωνα με τον Γιούνκερ είναι πλέον εμφανή τα πρώτα δείγματα προόδου σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες που περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

    «Λόγω σημαντικών αποφάσεων από την τουρκική κυβέρνηση, παρατηρούμε μείωση του αριθμού προσφύγων στη χώρα: Σύμφωνα με τη Frontex, 7.000 πρόσφυγες έρχονταν καθημερινά στην Ελλάδα από την Τουρκία τον Οκτώβριο, ενώ το Δεκέμβριο ήταν 3.500. Τώρα είναι 2.000 άνθρωποι».

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξήρε την Ανγκελα Μέρκελ για την πολιτική της στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι θα δικαιωθεί από την ιστορία, όπως δικαιώθηκε και ο Χέλμουτ Κολ για την απόφασή του να ενώσει Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Συμπλήρωσε, δε, ότι «η Άνγκελα Μέρκελ θα μείνει στην εξουσία περισσότερο από τους σημερινούς επικριτές της. Η ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό την οποία υποστηρίζουμε οι δυο μας θα είναι επιτυχής».

    Όσον αφορά την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., διαβεβαίωσε ότι «όλοι συνδράμουν ώστε να βρεθεί μία δημιουργική και δίκαιη λύση, τόσο για τη Μ. Βρετανία, όσο και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη. «Χρειαζόμαστε τη Μ. Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Μ. Βρετανία χρειάζεται την Ε.Ε.» κατέληξε ο Γιούνκερ.



    ΣΧΟΛΙΑ