Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Σε αύξηση της τιμής στόχου για τη Motor Oil στα 58 ευρώ, από 52 ευρώ προηγουμένως, προχωρεί η UBS και οι αναλυτές Anna Kishmariya, Henri Patricot και Joshua Stone, προβλέποντας κερδοφορία ρεκόρ για το τρίτο τρίμηνο. Ο ελβετικός οίκος διατηρεί, πάντως, ουδέτερη σύσταση, καθώς ο νέος στόχος παραμένει χαμηλότερος από την τιμή αναφοράς των 63,35 ευρώ της 2ας Νοεμβρίου.

Στην έκθεσή, με ημερομηνία 3 Νοεμβρίου, οι αναλυτές αναβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα του ομίλου, ενσωματώνοντας υψηλότερα περιθώρια διύλισης. Παράλληλα, στρέφουν την προσοχή στη στρατηγική ενημέρωση που αναμένουν μαζί με τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αναζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για τις κινήσεις εκτός διύλισης και την κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων.

1

EBITDA 808 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο

Η UBS εκτιμά ότι τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων θα φτάσουν τα 808 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά 7% τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη τοποθετούνται στα 583 εκατ. ευρώ, περίπου 11% υψηλότερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Βασικός κινητήρας παραμένει η διύλιση, με εκτιμώμενη συνεισφορά 699 εκατ. ευρώ στα EBITDA, έναντι 466 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 296 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο οίκος υπολογίζει ότι η αξιοποίηση της δυναμικότητας επεξεργασίας αργού διατηρήθηκε κοντά στο 92%, ενώ η εντατική λειτουργία των δευτερογενών μονάδων επέτρεψε στη Motor Oil να αξιοποιήσει τα εξαιρετικά ισχυρά περιθώρια.

Στις υπόλοιπες δραστηριότητες, αναμένει χαμηλότερη συνεισφορά της ηλεκτροπαραγωγής έναντι του προηγούμενου τριμήνου, η οποία αντισταθμίζεται εν μέρει από την εποχικά ισχυρότερη εμπορία καυσίμων.

Η επίπτωση των εκπτώσεων στα καύσιμα

Στις προβλέψεις περιλαμβάνεται αρνητική επίδραση περίπου 30 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με την κυβέρνηση για εκπτώσεις στα καύσιμα.

Κατά την UBS, η συγκεκριμένη ρύθμιση περιορίζει τον κίνδυνο επιβολής έκτακτου φόρου στις ενεργειακές εταιρείες στην Ελλάδα, εφόσον δεν υπάρξει ενιαία ευρωπαϊκή απόφαση.

Παράλληλα, αναμένει αποκλιμάκωση των πιέσεων από τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης που καταγράφηκαν στο πρώτο εξάμηνο. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του τριμήνου εκτιμώνται περίπου στα 530 εκατ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης της αγοράς για 417 εκατ. ευρώ.

Προμέρισμα 0,50 ευρώ και συνολική διανομή 4 ευρώ

Η ισχυρή παραγωγή μετρητών στηρίζει τις προσδοκίες για αυξημένες διανομές. Η UBS προβλέπει ανακοίνωση ενδιάμεσου μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,35 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.

Για το σύνολο της χρήσης 2026, εκτιμά μέρισμα 4 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 6,3% με βάση την τιμή αναφοράς της έκθεσης. Για το 2027 και το 2028 προβλέπει διανομή 2 ευρώ ετησίως με τις εκτιμήσεις αυτές να συνδέονται με την εξαιρετικά υψηλή φετινή κερδοφορία και την αναμενόμενη ομαλοποίηση των περιθωρίων στη συνέχεια.

Υψηλότερες προβλέψεις, με συντήρηση στο τέταρτο τρίμηνο

Για το 2026, η UBS αυξάνει την πρόβλεψη EBITDA στα 2,24 δισ. ευρώ, κατά 16% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης. Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη αναμένονται στα 1,53 δισ. ευρώ.

Για το 2027 προβλέπει EBITDA 1,11 δισ. ευρώ και για το 2028 περίπου 908 εκατ. ευρώ. Παρά τις αναβαθμίσεις, οι εκτιμήσεις αυτές παραμένουν χαμηλότερες από τη μέση πρόβλεψη της αγοράς κατά 23% και 26%, αντίστοιχα.

Στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται προγραμματισμένη συντήρηση του διυλιστηρίου. Γι’ αυτό ο οίκος μειώνει την παραδοχή αξιοποίησης της δυναμικότητας επεξεργασίας αργού στο 83%, από 92% προηγουμένως.

Στο επίκεντρο η στρατηγική στις ΑΠΕ

Η επόμενη παρουσίαση αναμένεται να φωτίσει τη στρατηγική λογική των πρόσφατων συναλλαγών εκτός διύλισης και τις επιπτώσεις τους στις μελλοντικές επενδύσεις.

Η UBS εκτιμά ότι ο στόχος ανανεώσιμης ισχύος 2 GW έως το 2030 θα διατηρηθεί, με μεγαλύτερη βαρύτητα στα αιολικά έργα.

Η νέα τιμή στόχος προκύπτει από την αποτίμηση των επιμέρους δραστηριοτήτων. Η αναβάθμιση αποτυπώνει τις ισχυρότερες προοπτικές κερδοφορίας, αλλά η ουδέτερη σύσταση δείχνει ότι, κατά τον οίκο, η χρηματιστηριακή τιμή έχει ήδη ενσωματώσει σημαντικό μέρος αυτής της δυναμικής.

Διαβάστε επίσης:

Morgan Stanley: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Κορυφαία επιλογή η Alpha, τι βλέπει για Eurobank και Πειραιώς

UBS για Eurobank: Στα 5,40 ευρώ ο στόχος – Οι τρεις κινητήρες ανάπτυξης και το στοίχημα της Eurolife

Moody’s: Τέσσερις κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες – Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια 1,7 δισ. ευρώ