Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Ήπιες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα στην πρώτη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, καθώς οι αγορές αξιολογούσαν την υποβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας, παρότι η υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου πρόσφερε ανακούφιση από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ξεκίνησε τη συνεδρίαση στις 646,75 μονάδες με απώλειες -0,36%, στο Ηνωμένο Βασίλειο ο FTSE 100 κατέγραψε 10.729,78 μονάδες με  οριακή άνοδο 0,07%, στη Γερμανία ο DAX σημείωσε 25.818,21 μονάδες με απώλειες -0,85%, ενώ στη Γαλλία ο CAC 40 ξεκίνησε στις 7.969,42 μονάδες με  οριακές απώλειες -0,01%.

1

Στην Ιταλία ο FTSE MIB βρέθηκε στις 49.500,97 μονάδες με  απώλειες -1,00% και στην Ισπανία οIBEX 35 κατέγραψε 18.731,30 μονάδες με άνοδο 0,42%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωναν πτώση 3,3%, στα 109,70 δολάρια το βαρέλι. Η υποχώρηση, μετά το ισχυρό ράλι 13,6% του Οκτωβρίου, πρόσφερε ανάσα στις μετοχές κυκλικών κλάδων που επηρεάζονται από το ενεργειακό κόστος.

Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ διατηρούσαν υψηλό το γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου στα ενεργειακά συμβόλαια βραχυπρόθεσμης παράδοσης.

Αρνητικό μήνυμα από τη Fitch για τη δημοσιονομική πορεία της Γαλλίας

Ο κίνδυνος που συνδέεται με το κρατικό χρέος επανήλθε ως βασική πηγή πιέσεων στο ευρωπαϊκό επενδυτικό κλίμα, μετά την απόφαση της Fitch, αργά την Παρασκευή, να αναθεωρήσει τις προοπτικές της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας σε «αρνητικές» από «σταθερές».

Ο οίκος προειδοποίησε ότι η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο απειλούν να εκτροχιάσουν τη μεσοπρόθεσμη σταθεροποίηση του χρέους.

Η Fitch επικαλέστηκε τον συνδυασμό ασθενέστερης εγχώριας οικονομικής ανάπτυξης, αυξανόμενου κόστους κρατικού δανεισμού και διεύρυνσης του δημοσιονομικού ελλείμματος από την αξιολόγηση του Αυγούστου και μετά.

Υπογράμμισε επίσης ότι το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας έχει αυξήσει σημαντικά τα εμπόδια στην επίτευξη διατηρήσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Η κατάσταση αυτή διατηρεί τη διαφορά απόδοσης του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το παρελθόν, ασκώντας νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο του Παρισιού και στις μετοχές των μεγάλων γαλλικών χρηματοπιστωτικών ομίλων.

Η Apple ξεπερνά τη Nvidia – Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple ανέκτησε τη θέση της μεγαλύτερης εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο βάσει χρηματιστηριακής αξίας, ξεπερνώντας οριακά τη Nvidia, καθώς οι θεσμικοί επενδυτές εμφανίζονται ολοένα πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις επιθετικές δαπάνες για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης και στην παρατεταμένη κατανάλωση ρευστότητας.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην επικείμενη τηλεδιάσκεψη παρουσίασης των αποτελεσμάτων της Apple, την πρώτη υπό τον Τζον Τέρνους ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Οι επενδυτές θα εξετάσουν προσεκτικά τις προβλέψεις της διοίκησης, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ένας εντατικός κύκλος κυκλοφορίας νέων συσκευών μπορεί να διατηρήσει ανθεκτικά τα περιθώρια κέρδους απέναντι στο αυξανόμενο κόστος των τσιπ μνήμης.

Πλούσια ατζέντα μακροοικονομικών ανακοινώσεων

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, οι επενδυτές αναμένουν τις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας για τον Σεπτέμβριο, καθώς και τις τελικές μετρήσεις των δεικτών υπευθύνων προμηθειών (PMI) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο.

Η πορεία της νομισματικής πολιτικής παραμένει επίσης στο επίκεντρο, μετά τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να διατηρήσουν αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν στις επικείμενες δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων ενδείξεις για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

Στους προγραμματισμένους ομιλητές περιλαμβάνονται ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπόρις Βούιτσιτς, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, Χοσέ Λουίς Εσκριβά και Εμανουέλ Μουλέν, διοικητές της Τράπεζας της Ισπανίας και της Τράπεζας της Γαλλίας αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης 

Τράπεζα Κύπρου: Κέρδη 119 εκατ. ευρώ αναμένει η AXIA-Alpha Finance στο γ΄ τρίμηνο

BP: Ολοκληρώθηκε η πώληση του 65% της Castrol – Έσοδα 6 δισ. δολαρίων για τη μείωση του χρέους

Deutsche Bank: Στο +26,3% το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ξεπέρασε Wall Street και ευρωπαϊκές αγορές στο δεκάμηνο