Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης: Add mononews.gr on Google

Καλύτερες των εκτιμήσεων των αναλυτών επιδόσεις κατέγραψε η Heineken το τρίτο τρίμηνο, με τον όγκο πωλήσεων να ενισχύεται σημαντικά χάρη στην ισχυρή ζήτηση για μπίρα στην Ασία και στην ανάκαμψη της αμερικανικής αγοράς. Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια θετική αφετηρία στον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, Ραφαέλ Ολιβέιρα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του ολλανδικού ομίλου πριν από λίγες εβδομάδες, με βασική αποστολή την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας την Τετάρτη, ο συνολικός όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,8% σε οργανική βάση, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της αγοράς.

1

Παράλληλα, ο ενοποιημένος όγκος πωλήσεων, ο οποίος περιλαμβάνει και τα προϊόντα που διατίθενται μέσω των θυγατρικών της Heineken, ενισχύθηκε κατά 3,9%, επίσης υψηλότερα από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από την ισχυρή επίδοση των premium εμπορικών σημάτων και την αυξημένη ζήτηση στο Βιετνάμ, όπου οι καταναλωτές στρέφονται σε ακριβότερες και ποιοτικότερες επιλογές μπίρας.

Ισχυρή ζήτηση στην Ασία και ανάκαμψη στην Αμερική

Η ασιατική αγορά αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της Heineken κατά το τρίτο τρίμηνο, με το Βιετνάμ να ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του.

Η στροφή των καταναλωτών προς τις premium μπίρες συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας τη σημασία των προϊόντων υψηλότερης κατηγορίας για τη στρατηγική του ομίλου.

Θετική ήταν και η συμβολή της αμερικανικής αγοράς, όπου η ανάκαμψη της ζήτησης ενίσχυσε τις συνολικές επιδόσεις.

Τα αποτελέσματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς η Heineken αντιμετωπίζει εδώ και καιρό υποτονική κατανάλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, με τους καταναλωτές να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Η εταιρεία επιδιώκει να αντισταθμίσει τις πιέσεις στις ώριμες αγορές αξιοποιώντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες αναδυόμενων οικονομιών.

Citi: Θετική έκπληξη από το εύρος της υπέρβασης των προβλέψεων

Τα αποτελέσματα της Heineken έγιναν θετικά δεκτά από τους αναλυτές, καθώς η αύξηση των πωλήσεων ξεπέρασε τις προσδοκίες σε περισσότερους από έναν δείκτες.

Ο Σάιμον Χέιλς, αναλυτής μετοχών της Citi, σημείωσε ότι οι θεσμικοί επενδυτές ανέμεναν ήδη μια ελαφρώς καλύτερη επίδοση από τις συγκλίνουσες προβλέψεις της αγοράς.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, το εύρος της θετικής απόκλισης αναμένεται να ενισχύσει την υποδοχή των αποτελεσμάτων.

«Παρότι οι θεσμικοί επενδυτές περίμεναν αποτελέσματα ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις, το εύρος της σημερινής υπέρβασης είναι πιθανό να εκληφθεί θετικά», ανέφερε σε σημείωμά του.

Άνοδος έως 2% για τη μετοχή της Heineken

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έδωσε ώθηση και στη μετοχή της Heineken στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Κατά τις πρώτες συναλλαγές, η μετοχή κατέγραψε άνοδο έως 2%, αντανακλώντας τη θετική αντίδραση των επενδυτών στις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου.

Σε ορίζοντα δωδεκαμήνου, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει ενισχυθεί, με τη μετοχή να σημειώνει κέρδη άνω του 13%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο όμιλος βρίσκεται σε διαδικασία οργανωτικών αλλαγών και αναπροσαρμογής της στρατηγικής του.

Ραφαέλ Ολιβέιρα: «Πρέπει να κινηθούμε ταχύτερα και να βελτιώσουμε την εκτέλεση»

Στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις του ως διευθύνων σύμβουλος της Heineken, ο Ραφαέλ Ολιβέιρα αναγνώρισε ότι η εταιρεία διαθέτει ισχυρά θεμέλια, αλλά δεν έχει καταφέρει να τα μετατρέψει σε σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να βελτιώσουμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας, να αυξήσουμε την ταχύτητα και να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη κουλτούρα απόδοσης, με μεγαλύτερη λογοδοσία σε ολόκληρη την επιχείρηση», δήλωσε.

Ο νέος επικεφαλής καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που δημιουργεί η επιβράδυνση της κατανάλωσης μπίρας σε βασικές αγορές, αλλά και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του ομίλου απέναντι στους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του.

Ο Ολιβέιρα αποτελεί τον πρώτο εξωτερικό διευθύνοντα σύμβουλο που αναλαμβάνει τη διοίκηση της οικογενειακά ελεγχόμενης Heineken.

Προηγουμένως βρισκόταν στο τιμόνι της εταιρείας καφέ JDE Peet’s NV, από την οποία αποχώρησε έπειτα από λιγότερο από δύο χρόνια στην ηγεσία της.

Ο ανταγωνισμός με AB InBev και Carlsberg

Η Heineken επιχειρεί να ανακτήσει έδαφος έναντι των βασικών ανταγωνιστών της, Anheuser-Busch InBev και Carlsberg, οι οποίοι έχουν εμφανίσει ταχύτερη ανάκαμψη από την κάμψη των πωλήσεων μπίρας που ακολούθησε την πανδημία.

Ο ολλανδικός όμιλος έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις αναδυόμενες αγορές για την ανάπτυξή του, με χώρες όπως η Ινδία και η Νιγηρία να αποκτούν αυξανόμενη σημασία.

Η άνοδος των εισοδημάτων σε αυτές τις οικονομίες έχει δημιουργήσει ευκαιρίες για μεγαλύτερη κατανάλωση και για στροφή προς προϊόντα υψηλότερης τιμής.

Η ενίσχυση των premium εμπορικών σημάτων αποτελεί βασικό στοιχείο αυτής της στρατηγικής, καθώς μπορεί να στηρίξει τις πωλήσεις ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες η συνολική κατανάλωση μπίρας παραμένει υπό πίεση.

Πρόγραμμα περικοπών: Έως 6.000 θέσεις εργασίας στο επίκεντρο

Παράλληλα με την προσπάθεια ενίσχυσης των πωλήσεων, η Heineken υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα περιορισμού του κόστους.

Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση περίπου 7% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού, που αντιστοιχεί σε 5.000 έως 6.000 θέσεις εργασίας.

Οι περικοπές αποτελούν μέρος της ευρύτερης προσπάθειας βελτίωσης της αποδοτικότητας του ομίλου, σε μια περίοδο κατά την οποία η επιβράδυνση της ζήτησης σε ορισμένες αγορές αυξάνει την ανάγκη ελέγχου των λειτουργικών δαπανών.

Η διοίκηση επιδιώκει να συνδυάσει τη συγκράτηση του κόστους με την επιτάχυνση της ανάπτυξης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της στρατηγικής της.

Αμετάβλητη η πρόβλεψη για αύξηση λειτουργικών κερδών έως 6%

Παρά την καλύτερη των προσδοκιών επίδοση στο τρίτο τρίμηνο, η Heineken διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους.

Ο όμιλος εξακολουθεί να αναμένει οργανική αύξηση των λειτουργικών κερδών έως 6%, χωρίς να αναθεωρεί προς τα πάνω τον ετήσιο στόχο του.

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η διοίκηση παραμένει προσεκτική ως προς τις προοπτικές των επόμενων μηνών, παρά την ενίσχυση των πωλήσεων στην Ασία και την Αμερική.

Για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, το βασικό ζητούμενο είναι πλέον η μετατροπή των θετικών επιδόσεων του τρίτου τριμήνου σε σταθερή ανάπτυξη, σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου οι καταναλωτικές συνήθειες αλλάζουν και ο ανταγωνισμός στον κλάδο της μπίρας παραμένει έντονος.

 

Διαβάστε επίσης 

Χρυσός: Κίνδυνος νέας πτώσης κάτω από τα 4.000 δολάρια – Η JPMorgan βλέπει άνοδο στα 5.000 δολάρια το 2027

Έλληνας εφοπλιστής ακύρωσε το δικαίωμα προαίρεσης για ένα bulk carrier αλλά ναυπηγεί τρία πλοία αξίας 236 εκατ. δολαρίων

SHEIN: Τέλος οι δωρεάν επιστροφές από 29 Οκτωβρίου – Πότε επιβάλλεται χρέωση 4,50 ευρώ