ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρηματοδότηση ύψους 19 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η ναυτιλιακή EuroDry από την Alpha Bank, ενισχύοντας τη ρευστότητά της και αποπληρώνοντας προηγούμενο δάνειο.
Σύμφωνα με γνωστοποίηση της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η εταιρεία του εφοπλιστή Αριστείδη Πίττα υπέγραψε τη σχετική δανειακή σύμβαση με την τράπεζα στις 29 Σεπτεμβρίου 2026, ημερομηνία κατά την οποία έγινε και η πλήρης εκταμίευση του ποσού.
Τα κεφάλαια χρησιμοποιήθηκαν για την αναπλήρωση των ταμειακών διαθεσίμων της ναυτιλιακής που είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του προηγούμενου δανεισμού της θυγατρικής της Kamsarmax Two Shipping Ltd., ιδιοκτήτριας του φορτηγού πλοίου Ekaterini (χωρητικότητας 82,000 dwt, κατασκευής 2018). Ο συγκεκριμένος δανεισμός ανερχόταν σε 11,1 εκατ. δολάρια και εξοφλήθηκε πλήρως στις 23 Σεπτεμβρίου 2026.
Τα υπόλοιπα σχεδόν 8 εκατ. δολάρια της νέας χρηματοδότησης, προορίζονται για κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας στην EuroDry πρόσθετη ρευστότητα για τις λειτουργικές ανάγκες της.
Οι όροι του δανείου
Το δάνειο της Alpha Bank θα αποπληρωθεί σε 20 διαδοχικές τριμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την ημερομηνία εκταμίευσης.
Κάθε δόση ανέρχεται σε $350.000, ενώ μαζί με την τελευταία δόση προβλέπεται balloon πληρωμή ύψους $12 εκατ.
Το επιτόκιο της χρηματοδότησης καθορίστηκε σε SOFR + 1,5%, εξασφαλίζοντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού για τον όμιλο.
Το δάνειο περιλαμβάνει υποθήκη επί του πλοίου Ekaterini.
Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που είχε προαναγγείλει η EuroDry τον Αύγουστο με την Alpha Bank για την αναχρηματοδότηση του συγκεκριμένου bulker.
Με την κίνηση αυτή η EuroDry πέτυχε την αναδιάρθρωση παλαιότερου δανείου, ενισχύοντας παράλληλα τη ταμειακή της θέση.
Η EuroDry ιδρύθηκε στις 8 Ιανουαρίου 2018 ως spin off εταιρεία της Euroseas και εισήχθη στο Nasdaq, με στόχο να συγκεντρώσει σε ξεχωριστή εισηγμένη ναυτιλιακή τις δραστηριότητες της οικογένειας Πίττα στα πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.
Διαθέτει στόλο 11 πλοίων, συμπεριλαμβανομένων 3 φορτηγών ξηρού φορτίου τύπου Panamax, 5 bulkers τύπου Ultramax,
2 Kamsarmax και ένα τύπου Supramax. Παράλληλα έχει υπό κατασκευή τέσσερα φορτηγά πλοία που θα παραλάβει την διετία 2027-2028.
Η μετοχή της εταιρείας έχει καταγράψει υπεραπόση άνω του 300% από τις αρχές του έτους, κλείνοντας στην χθεσινή συνεδρίαση στα 58,47 δολάρια με κέρδη 4,63%.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η πορεία των οικονομικών της μεγεθών. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026, η εταιρεία ανακοίνωσε συνολικά καθαρά έσοδα ύψους 30,5 εκατ. δολαρίων, τα οποία αντιπροσωπεύουν αύξηση 48,8% σε σχέση με τα συνολικά καθαρά έσοδα ύψους 20,5 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Διαβάστε επίσης:
Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ζητούν ρήτρα καυσίμων για να μην αποσύρουν τα επιδοτούμενα δρομολόγια
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Παγκόσμια Τράπεζα: Roller coaster στην Ασία από το ΑΙ – Ράλι σε ανάπτυξη αλλά έντονος ο κίνδυνος για απότομη διόρθωση
- Bild: Πρώην επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών συνελήφθη ως ύποπτος για κατασκοπεία και προδοσία
- Piraeus Securities για Optima Bank: Έναρξη κάλυψης με τιμή στόχο 15,5 ευρώ
- Ευρωαγορές: Ανοδικό τίναγμα με φόντο το sell off στα ομόλογα και τη «βόμβα χρέους» στη Γαλλία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.