Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Το Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία ξεκίνησε ως μια καθαρά αμυντική αποστολή.

Σήμερα, όμως, έχει αποκτήσει μια δεύτερη διάσταση: έχει γίνει μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής εικόνας που αλλάζει γρήγορα.

1

Από το 2021 η Ελλάδα έχει παρουσία στο Γιανμπού, προστατεύοντας κρίσιμες υποδομές της Σαουδικής Αραβίας. Στην πορεία, η αποστολή απέκτησε και επιχειρησιακό βάρος, καθώς η ελληνική συστοιχία κλήθηκε να αντιμετωπίσει πραγματικές απειλές.

Αυτό από μόνο του έχει σημασία. Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το τι συμβαίνει γύρω από αυτή την αποστολή.

Η Αθήνα έχει επενδύσει στρατηγικά στη σχέση της με το Ριάντ. Πολιτικές επαφές, άμυνα, ενέργεια και επενδύσεις έχουν δημιουργήσει ένα πλέγμα συνεργασίας που δεν περιορίζεται σε μία συμφωνία ή σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία κινείται πιο δυναμικά προς τη Σαουδική Αραβία. Η αμυντική συνεργασία Άγκυρας–Ριάντ έχει αποκτήσει μεγαλύτερο βάθος, ενώ η συμμετοχή του Πακιστάν δημιουργεί ένα νέο περιφερειακό σχήμα.

Και κάπου εδώ βρίσκεται το ενδιαφέρον για την Αθήνα.

Όχι επειδή η Ελλάδα και η Τουρκία «μονομαχούν» για τη Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, επιδιώκει να διευρύνει τις επιλογές του και να διατηρεί ισχυρές σχέσεις με διαφορετικούς εταίρους.

Η Ελλάδα έχει, επομένως, ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα: βρίσκεται ήδη μέσα στο σαουδαραβικό κάδρο και έχει αποδείξει έμπρακτα ότι μπορεί να προσφέρει ασφάλεια, τεχνογνωσία και στρατηγική συνεργασία.

Το Patriot είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Ένα ελληνικό σύστημα βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, προστατεύοντας κρίσιμες υποδομές μιας χώρας με τεράστια σημασία για την παγκόσμια ενέργεια. Και την ίδια στιγμή, πίσω από αυτή τη στρατιωτική παρουσία υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο διπλωματικό παιχνίδι.

Η Αθήνα θέλει να κρατήσει τη σχέση της με το Ριάντ σε υψηλό επίπεδο. Η Άγκυρα επιχειρεί να διευρύνει τη δική της παρουσία. Και η Σαουδική Αραβία έχει κάθε λόγο να αξιοποιεί και τις δύο σχέσεις, με βάση τα δικά της συμφέροντα.

Αυτό είναι το νέο δεδομένο.

Το ερώτημα πλέον δεν είναι μόνο αν το ελληνικό Patriot θα συνεχίσει να βρίσκεται στο Γιανμπού. Είναι αν η ελληνική παρουσία εκεί θα συνεχίσει να αποτελεί έναν από τους κρίκους μιας πολύ μεγαλύτερης στρατηγικής σχέσης.

Γιατί στη Μέση Ανατολή, πολλές φορές, ένα σύστημα αεράμυνας μπορεί να λέει πολύ περισσότερα από όσα δείχνουν τα ραντάρ του.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης: Τετραετία μεγάλων επενδύσεων, προτεραιότητα μας οι νέες θέσεις εργασίας

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πεζοπορία σε ορεινά μονοπάτια του Ολύμπου – Εκδήλωση για την ένταξη στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO

Γεωργιάδης για Πολάκη: Πήγε στο νοσοκομείο Χανίων για να κατηγορήσει την κυβέρνηση και του γύρισαν την πλάτη