ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην αυτορρύθμιση των εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, αντί στην επιβολή ενός νέου αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, στρέφεται η αμερικανική κυβέρνηση, μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με κορυφαία στελέχη της παγκόσμιας τεχνολογικής βιομηχανίας στον Λευκό Οίκο.
Η συνάντηση της 29ης Σεπτεμβρίου κατέληξε σε εθελοντική συμφωνία για την ασφάλεια των προηγμένων συστημάτων AI, η οποία προβλέπει διαδοχικά επίπεδα εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου. Ο Τραμπ υποστήριξε ότι μεταξύ των συμμετεχόντων υπήρξε ισχυρή πεποίθηση υπέρ της αυτορρύθμισης, σημειώνοντας παράλληλα ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι αρμοδιότητες κρατικών φορέων, όπως το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI.
Η κατεύθυνση αυτή συμβαδίζει με τη μέχρι σήμερα στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος τάσσεται κατά της θέσπισης περιορισμών που, κατά την άποψή του, θα μπορούσαν να ανακόψουν την αμερικανική πρωτοπορία στην AI, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του τεχνολογικού ανταγωνισμού με την Κίνα.
Η συμφωνία για την ασφάλεια της AI
Το κείμενο που παρουσιάστηκε ως «Joint Commitment on Frontier Responsibilities» επιχειρεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ευθύνης για τις εταιρείες που αναπτύσσουν τα ισχυρότερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για εθελοντική δέσμευση και όχι για νομοθετική ρύθμιση με αντίστοιχους μηχανισμούς κρατικής επιβολής.
Ο Τραμπ παρουσίασε τη συμφωνία ως ένα είδος θεμελιώδους πλαισίου προστασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπονται τέσσερα διαδοχικά επίπεδα εποπτείας: ισχυροί εσωτερικοί μηχανισμοί ασφαλείας κατά την ανάπτυξη των προηγμένων μοντέλων, ειδικές εσωτερικές ομάδες που θα ελέγχουν την εφαρμογή τους, αξιολόγηση από εξωτερικούς ελεγκτές και, τέλος, εποπτεία σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων.
Το μοντέλο αυτό αφήνει σημαντικό μέρος της ευθύνης στις ίδιες τις επιχειρήσεις, γεγονός που βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρύτερης συζήτησης στις ΗΠΑ για το εάν οι εθελοντικές δεσμεύσεις επαρκούν ή χρειάζονται δεσμευτικοί κανόνες για τα πλέον προηγμένα συστήματα AI.
Από το γεύμα στον Λευκό Οίκο μπροστά στις κάμερες
Οι ανακοινώσεις ακολούθησαν γεύμα που παρέθεσε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο σε ορισμένα από τα ισχυρότερα στελέχη του τεχνολογικού κλάδου.
Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο επικεφαλής της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Anthropic Ντάριο Αμοντέι, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta, ο Έλον Μασκ, ο Σούνταρ Πιτσάι της Google, ο Σάτια Ναντέλα της Microsoft, ο Τζεφ Μπέζος και ο πρόεδρος της OpenAI Γκρεγκ Μπρόκμαν.
Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά μπροστά στους δημοσιογράφους έξω από τη Δυτική Πτέρυγα έχοντας δίπλα του στελέχη του κλάδου. Χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα παραγωγική και φιλική και υποστήριξε ότι υπήρξε σημαντικό κοινό έδαφος μεταξύ των συμμετεχόντων.
Στο τραπέζι και τα data centers
Η συζήτηση δεν περιορίστηκε στους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην τεράστια υποδομή που απαιτεί η ανάπτυξή της, καθώς τα νέα κέντρα δεδομένων προκαλούν αντιδράσεις σε ορισμένες αμερικανικές κοινότητες λόγω των οικονομικών και ενεργειακών επιπτώσεών τους.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι εταιρείες δεσμεύτηκαν να συνεργάζονται στενότερα με τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου αναπτύσσονται data centers, αναφέροντας μεταξύ άλλων πιθανή υποστήριξη στην εκπαίδευση και οικονομική συνεισφορά στις κοινότητες.
Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για την ασφάλεια της AI έχει ενταθεί ακόμη και στο εσωτερικό της τεχνολογικής βιομηχανίας. Έτσι, η επιλογή της Ουάσιγκτον να στηριχθεί κυρίως σε εταιρικούς μηχανισμούς ελέγχου και ανεξάρτητες αξιολογήσεις ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη συζήτηση για το ποιος θα έχει τελικά την ευθύνη εποπτείας της ταχύτατα εξελισσόμενης τεχνολογίας.
Διαβάστε επίσης
Toyota: Πτώση σε πωλήσεις και παραγωγή για δεύτερο μήνα – Ισχυρές πιέσεις από Κίνα και Μέση Ανατολή
OpenAI: Ζητά 30 δισ. δολάρια από τους επενδυτές – Στοχεύει σε αποτίμηση 1,4 τρισ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φλωρίδης κατά Τσίπρα για Τέμπη: «Δεν μου συγχωρεί ότι έκανα τα πάντα να ξεκινήσει αυτή η δίκη»
- Μητσοτάκης από Υπουργικό: Στα 15 λεπτά η επιδότηση στο diesel, κάτω από €1,75 το θέρμανσης – 120 δόσεις και πρόστιμα στους servicers
- ΗΠΑ: «Περιοδεία 32 ημερών» θα πραγματοποιήσει ο Τραμπ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών
- Νέο Κληρονομικό Δίκαιο: Τι αλλάζει σε ακίνητα, χρέη και νόμιμη μοίρα – Όσα αποκάλυψε ο υφυπουργός Γ. Μπούγας
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.