Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ξεκίνησε την απεργία πείνας που είχε προαναγγείλει ο γιατρός του Κολωνακίου Ηλίας Θεοδωρόπουλος μετά την πολύωρη απολογία του.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης ο γιατρός μεταφέρθηκε στην ΓΑΔΑ όπου και κρατείται μέχρι να μεταφερθεί τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Ιωάννα Γάδα στι φυλακές. Πριν την μεταφορά του πως είχε πει ότι «θα ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας» και όπως φαίνεται δεν έμεινε στα λόγια. Πάντως, παραμένει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

1

Την ίδια ώρα η Ιωάννα Γάκα βρίσκεται στην Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Αθηνών, μόνη της σε κελί  καθώς οι υπόλοιποι κρατούμενοι είναι άνδρες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η γιατρός είναι εμφανώς εκνευρισμένη, ενώ έχει ζητήσει να κάνει μπάνιο και να αλλάξει ρούχα.

Με ανακοίνωσή του ο δικηγόρος του 58χρονου και της 56χρονης χαρακτηρίζει την αναβάθμιση της κατηγορίας «παντελώς αναιτιολόγητη» και προαναγγέλλει θα προσβάλει άμεσα το ένταλμα προσωρινής κράτησης στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα ο Εισαγγελέας αποφάσισε κατεπείγουσα έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και αρμόδιων δημόσιων φορέων για τη λειτουργία του ιατρείου όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μαζωνάκης.

Τι υποστήριξαν

Απολογούμενοι οι δύο κατηγορούμενοι γιατροί αρνήθηκαν πως οι ίδιοι παρέλειψαν ιατρική πράξη η έκαναν κάποιο λάθος το οποίο οδήγησε στο θάνατο τον Γιώργο Μαζωνάκη. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά όχι μόνο το δόλο που τους αποδίδεται αλλά και τις κρίσιμες παραλείψεις που τους καταλογίζει το βαρύτατο κατηγορητήριο.

Εριξαν μάλιστα τις ευθύνη για το θάνατο του καλλιτέχνη, στο ΕΚΑΒ καθώς ισχυρίστηκαν πως το ασθενοφόρο έφτασε στο ιατρείο του Κολωνακίου χωρίς φορείο και οι διασώστες παρέλαβαν και μετέφεραν με καρέκλα τον καλλιτέχνη στο όχημα για τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η ΚΑΡΠΑ στο Γιώργο Μαζωνάκη , κατά την διάρκεια της μεταφοράς του τραγουδιστή από τον πρώτο όροφο όπου στεγάζεται το ιατρείο στο ασθενοφόρο,.

Οπως υποστηρίζουν, η διακοπή αυτή στην ΚΑΡΠΑ δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με το πρωτόκολλο με συνέπεια ο καλλιτέχνης που είχε ήδη υποστεί ανακοπή να χάσει κάθε δυνατότητα ανάταξης.

Οι δύο κατηγορούμενοι όμως “άδειασαν” και τον ΙΣΑ, λέγοντας πως τα δύο κατασχεθέντα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης που διέθεταν είναι απολύτως νόμιμα . Επικαλούμενοι άλλωστε τα τιμολόγια αγορά τους τόνισαν πως τα είχαν δηλώσει στον ΙΣΑ το 2025 και το 2026, προσκομίζοντας σχετικές φωτογραφίες.

Στην απολογία τους πάντως οι δύο κατηγορούμενοι επέμειναν να τοποθετούν χρονικά την ανακοπή του Γιώργου Μαζωνάκη στις 16:15, ενώ η κλήση για ασθενοφόρο έγινε στις 16:21.

Η Ιωάννα Γάκα ερωτώμενη από τον ανακριτή για τη φωτογραφία του Γιώργου Μαζωνάκη που τράβηξε στο ιατρείο, ισχυρίστηκε πως ήταν συνήθης τακτική της να φωτογραφίζει τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν έστειλε τη φωτογραφία στον σύζυγό της αλλά σε τρίτο πρόσωπο το οποίο κατονόμασε.

Ο Ηλίας Θεοδωρόπουλος υποστήριξε πως υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας σε όσα έγιναν και ήταν ο ασθενής του ο οποίος κατέθεσε ήδη στην ανάκριση.

Και οι δύο κατηγορούμενοι πάντως αρνήθηκαν πως αγνόησαν τα alert του μηχανήματος πλασμαφαίρεσης λέγοντας πως οι συναγερμοί αυτοί αφορούν απλές ρήξεις αγγείων όταν βγαίνει ο φλεβοκαθετήρας.

Η απάντηση του ΕΚΑΒ

Απαντώντας στις καταθέσεις των γιατρών περί ολιγωρίας και έλλειψης φορείου κατά τη μεταφορά του Γιώργου Μαζωνάκη, οι διασώστες του ΕΚΑΒ διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Μιλώντας στο iatropedia.gr οι διασώστες του ΕΒΑΒ για την υπόθεση θανάτου του Γιώργου Μαζωνάκη εξηγούν, πώς η χρήση της ειδικής καρέκλας δεν οφειλόταν σε έλλειψη εξοπλισμού (φορείου), αλλά στην πάγια πρακτική που επιβάλλεται στις πολυκατοικίες προκειμένου να είναι δυνατή η μεταφορά του ασθενούς μέσω των ανελκυστήρων.

Απορρίπτοντας τα επιχειρήματα των γιατρών για καθυστέρηση του ασθενοφόρου, οι εργαζόμενοι επικαλούνται τα επίσημα στοιχεία που έχουν ήδη κατατεθεί στον Εισαγγελέα.

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε τονίζει χαρακτηριστικά: «Άλλος καθυστέρησε να πάρει τηλέφωνο, απ’ ότι ξέρουμε. Η καθυστέρηση υπήρξε από την πλευρά των κατηγορουμένων και όχι από εμάς».

Σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή, η κλήση από το ιατρείο της οδού Καρνεάδου έγινε στις 16:21, η μοτοσικλέτα άμεσης επέμβασης κατέφθασε στο σημείο μόλις έξι λεπτά αργότερα, στις 16:27, ενώ το ασθενοφόρο ακολούθησε μέσα στο επόμενο ένα με δύο λεπτά.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΑΒ χαρακτηρίζει τους γιατρούς αμετανόητους και ανίκανους να κάνουν ανάταξη. «Καταγγέλλουμε την προσπάθεια από πλευράς των κατηγορουμένων Ιατρών για τον θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη να μετακυλήσουν τις ευθύνες τους για την ανικανότητα να ανατάξουν τις επιπλοκές και την καρδιακή ανακοπή, στους Διασώστες του Ε.Κ.Α.Β. που επιχείρησαν βάσει πρωτοκόλλων να επαναφέρουν στην ζωή τον εκλιπόντα. Αυτό δείχνει αμετανόητους ανθρώπους, που δεν σέβονται όχι μόνο την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη στον δρόμο και προσπάθησαν να επαναφέρουν έναν άνθρωπο που κατέληξε άδικα».

Η απάντηση του ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του διαψεύδει κατηγορηματικά τους ανυπόστατους ισχυρισμούς των δύο εμπλεκόμενων ιατρών στο θάνατο του Γ.Μαζωνακη, σύμφωνα με τους οποίους χορήγησε άδεια ή έγκριση για την εγκατάσταση μηχανημάτων πλασμαφαίρεσης.

Όπως αναφέρει, ουδέποτε θα παρείχε τέτοια έγκριση και ξεκαθαρίζεται ότι κατά τους επανειλημμένους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Συλλόγου, δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ή η λειτουργία τέτοιων μηχανημάτων.

Ο ΙΣΑ επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος του για τα όσα ψευδώς κατέθεσαν οι δύο εμπλεκόμενοι ιατροί. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει ήδη λάβει απόφαση για δήλωση παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος τους.

Στο πλαίσιο δε της εισαγγελικής έρευνας, που κατά πληροφορίες θα διεξαχθεί, είναι αυτονόητο ότι ο Ι.Σ.Α. θα παράσχει κάθε δυνατή συνδρομή στις Δικαστικές Αρχές για την ανάδειξη της αλήθειας.