Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια αρχίζουν να φτάνουν οι επιπτώσεις από τη διακοπή λειτουργίας του στρατηγικής σημασίας σαουδαραβικού αγωγού Ανατολής–Δύσης (East–West), καθώς η Saudi Aramco ακυρώνει ή αναβάλλει προγραμματισμένες παραδόσεις αργού.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλείται το Oilprice.com, τουλάχιστον τρία διυλιστήρια στην Ευρώπη έχουν ενημερωθεί ότι φορτία τα οποία ανέμεναν στα τέλη Σεπτεμβρίου είτε ακυρώνονται είτε μετατίθενται ακόμη και για τον Νοέμβριο. Δύο ακόμη ευρωπαϊκές μονάδες αναμένουν αντίστοιχες ειδοποιήσεις για τις προμήθειες του Σεπτεμβρίου.

1

Ο αγωγός East–West, δυναμικότητας 7 εκατ. βαρελιών ημερησίως, παραμένει εκτός λειτουργίας μετά την επίθεση της 10ης Σεπτεμβρίου. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες της Σαουδικής Αραβίας, καθώς μεταφέρει αργό από τα κοιτάσματα στα ανατολικά της χώρας προς το λιμάνι Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα, επιτρέποντας στις σαουδαραβικές εξαγωγές να παρακάμπτουν τα Στενά του Ορμούζ.

Πηγή της αγοράς δήλωσε στο Argus ότι όλα τα φορτία της Saudi Aramco που είχαν προγραμματιστεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου κινδυνεύουν πλέον με ακύρωση ή καθυστέρηση. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι τα διαθέσιμα αποθέματα αργού στο Γιανμπού επαρκούν για περίπου πέντε ημέρες, χωρίς όμως η συγκεκριμένη πληροφορία να έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα από το Argus.

Η Saudi Aramco δεν σχολίασε τις σχετικές πληροφορίες.

Η νέα εικόνα ανατρέπει τις προσδοκίες που επικρατούσαν λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Τον Αύγουστο, το Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η σαουδαραβική εταιρεία θα παρέδιδε κανονικά το σύνολο των συμφωνημένων ποσοτήτων αργού σε τουλάχιστον τρία ευρωπαϊκά διυλιστήρια κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, στοιχεία της Vortexa, τα οποία επικαλείται το Argus, δείχνουν ότι κανένα φορτίο σαουδαραβικού αργού δεν έχει αναχωρήσει από το Γιανμπού μετά τις 11 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, οι σαουδαραβικές εξαγωγές μέσω του τερματικού σταθμού Σίντι Κερίρ στην Αίγυπτο διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 1,95 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Οι αφίξεις στο Αΐν Σόχνα κινήθηκαν την ίδια περίοδο γύρω στα 1,40 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το αργό που εξάγεται από το Γιανμπού μπορεί να μεταφερθεί στο αιγυπτιακό Αΐν Σόχνα και στη συνέχεια, μέσω του αγωγού SUMED δυναμικότητας 2,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, να φτάσει στον τερματικό σταθμό Σίντι Κερίρ στη Μεσόγειο.

Η Ευρώπη στρέφεται σε εναλλακτικές προμήθειες

Οι πρώτες αναταράξεις είναι ήδη ορατές στην ευρωπαϊκή αγορά, με τα διυλιστήρια να αναζητούν άλλες πηγές εφοδιασμού για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Η πολωνική Orlen έχει αρχίσει να προμηθεύεται εναλλακτικά φορτία αργού. Σύμφωνα με traders που μίλησαν στο Reuters, η εταιρεία αγόρασε ποικιλίες από τη Βόρεια Θάλασσα, όπως Grane, Johan Sverdrup και Johan Castberg, ενώ ζήτησε προσφορές και για αμερικανικό WTI Midland και καζακικό CPC Blend.

Την ίδια ώρα, δεν πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις προγραμματισμένες μεταφορές πετρελαίου με δεξαμενόπλοια από το Σίντι Κερίρ προς το Γκντανσκ για τον Σεπτέμβριο.

Η Saudi Aramco καλύπτει περίπου το 40% του αργού που επεξεργάζεται η Orlen, η οποία διαθέτει διυλιστήρια στην Πολωνία, τη Λιθουανία και την Τσεχία. Η πολωνική εταιρεία διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι εγκαταστάσεις της συνεχίζουν να λαμβάνουν κανονικά τις απαραίτητες ποσότητες πρώτης ύλης.

Η παρατεταμένη διακοπή του East–West αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς ο αγωγός είχε εξελιχθεί σε μία από τις βασικές εναλλακτικές διαδρομές της Σαουδικής Αραβίας για την παράκαμψη των περιορισμών στις εξαγωγές μέσω του Περσικού Κόλπου.

Ένα πρόβλημα που αρχικά περιοριζόταν στις σαουδαραβικές ενεργειακές υποδομές μεταφέρεται πλέον στην ευρωπαϊκή αγορά, προκαλώντας ακυρώσεις φορτίων, καθυστερήσεις παραδόσεων και εντονότερη αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών.

Διαβάστε επίσης 

Σαουδική Αραβία: Ο αγωγός Ανατολής-Δύσης θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες ημέρες, λέει ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ

Μερτς: «Στηρίξτε με ή παραιτούμαι» – Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από το CDU μετά την εκτίναξη του AfD

Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος θα δώσει τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως για τον GSI