ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καλώδιο οπτικών ινών που περιείχε χαλκό και προορίζονταν για το Σύστημα Επικοινωνιών και Καταγραφής Φωνής (VCRS), έκλεψαν από εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό καταγράφηκε το απόγευμα της Παρασκευής (28/8), στις εγκαταστάσεις της ΥΠΑ που βρίσκονται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου, κοντά στην περιοχή του Experience Park του Ελληνικού που ήδη λειτουργεί και έχει υψηλή επισκεψιμότητα σε καθημερινή βάση.
Οι δράστες εισήλθαν στο χώρο, πήγαν από την πίσω πλευρά της εγκατάστασης και έκλεψαν το καλώδιο, νέας τεχνολογίας, το οποίο έστω και αν προορίζεται για υποδομές οπτικής ίνας, εντούτοις, στο εσωτερικό έχει κάποια ποσότητα χαλκού, που ήταν και ο βασικός λόγος για την κλοπή, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ποσότητα του καλωδίου που εκλάπη δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να επηρεαστεί το έργο το Σύστημα Επικοινωνιών και Καταγραφής Φωνής (VCRS) και δεν αφορά ήδη εγκατεστημένη υποδομή.
Το ζήτημα που προκύπτει και προκαλεί προβληματισμό είναι ότι συνεχίζουν να σημειώνονται κατ’ εξακολούθηση αντίστοιχα περιστατικά με σκοπό την αφαίρεση χαλκού.
Κρίσιμη υποδομή για το έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας
Το VCRS (Voice Communication & Recording System) είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη υποδομή για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.
Το σύστημα αυτό εξασφαλίζει τη σταθερή, ασφαλή και αδιάλειπτη επικοινωνία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με τα αεροσκάφη, καθώς και με άλλα κέντρα ελέγχου.
Το νέο VCRS βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.
Στις 16 Μαρτίου 2026 υπογράφηκε σύμβαση δωρεάς ύψους 3,8 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ, με αντικείμενο την προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος στα Κέντρα Ελέγχου Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας της ΥΠΑ.
Στη δωρεά συμμετέχουν ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, οι εταιρείες Fraport, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AEGEAN και οι Κρητικές Αεροπορικές Εκμεταλλεύσεις, ενώ η σχετική ρύθμιση εντάχθηκε στη συνέχεια και στο νομοθετικό πλαίσιο.
Σημειώνεται ότι το VCRS αποτελεί βασικό τμήμα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των υποδομών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται στον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.
Διαβάστε επίσης:
Μεσσηνία: Διατηρούσαν οργανωμένη φυτεία κάνναβης με 267 δενδρύλλια – Τρεις συλλήψεις (βίντεο)
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.