ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι πραγματικοί μισθοί στην Ελβετία αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία τους επόμενους 12 μήνες, ξεπερνώντας τον ιστορικό μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με το οικονομικό ερευνητικό ινστιτούτο KOF του ETH Zurich.
Το KOF προβλέπει αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 0,7% το επόμενο 12μηνο. Η εκτίμηση προκύπτει από μέση αύξηση των ονομαστικών μισθών κατά 1,2%, βάσει έρευνας σε περίπου 3.500 επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, μείον πληθωρισμό 0,5% για την ίδια περίοδο.
Η προβλεπόμενη αύξηση είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο 0,2% της τελευταίας δεκαετίας, αν και υπολείπεται της αύξησης 1,6% που καταγράφηκε πέρυσι.
Ενισχύονται οι ενδείξεις ανάκαμψης
Η πρόβλεψη για τους μισθούς προστίθεται στα πρόσφατα θετικά στοιχεία για την ελβετική οικονομία, η οποία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό πενταπλάσιο των αρχικών εκτιμήσεων.
Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί, θα μπορούσε σταδιακά να επηρεάσει τη στάση της Eθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB), η οποία διατηρεί επί του παρόντος επεκτατική νομισματική πολιτική.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τον περασμένο μήνα, οι αξιωματούχοι της SNB αναμένουν επί του παρόντος ότι το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει στο 0% έως το 2027, εκτός εάν προκύψουν νέες οικονομικές αναταράξεις.
Κατασκευές, φαρμακευτικές και τράπεζες
Η μεγαλύτερη αύξηση μισθών αναμένεται στον κατασκευαστικό κλάδο, σύμφωνα με το KOF.
Αντίθετα, οι φαρμακευτικές και χημικές βιομηχανίες, καθώς και ο τραπεζικός κλάδος, έχουν περιορίσει τις αυξήσεις μισθών σε σχέση με πέρυσι.
Το KOF αποδίδει την εξέλιξη στους δασμούς των ΗΠΑ, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τη συνεχιζόμενη ενσωμάτωση της Credit Suisse στην UBS.
Διαβάστε επίσης:
Eurostat: Αύξηση πτωχεύσεων 5,7% και πτώση νέων επιχειρήσεων στην ΕΕ το β’ τρίμηνο του 2026
Bloomberg για Ελλάδα: Στα 13 δισ. ευρώ οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους εντός 2026
Πόρτο Γερμενό: Ξεκινούν οι πρώτες πληρωμές για τα καμένα – Στα 101 τα σπίτια προς κατεδάφιση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις στο άνοιγμα της εβδομάδας, ενόψει πρακτικών FED και αποτελεσμάτων τριμήνου στο λιανικό εμπόριο
- Ρωσία: Απόλυση του επικεφαλής οικονομολόγου της VEB μετά τις επικρίσεις για το κόστος του πολέμου
- Χέιντεν Πανετιέρ: Από ανακοπή από υπερβολική δόση ο θάνατός της – Πάλευε χρόνια με τον εθισμό και την κατάθλιψη
- Shein: Κατεβάζει στα $25 δισ. τον πήχη για την IPO στο Χονγκ Κονγκ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.