ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μείωση κατά 237 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τον Ιούνιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς επιταχύνθηκαν κυρίως οι πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων. Παρά τη μηνιαία αποκλιμάκωση, ωστόσο, η συνολική εικόνα για το πρώτο εξάμηνο του έτους παραμένει προβληματική, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2025.
Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιουνίου οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 2,762 δισ. ευρώ, έναντι 2,999 δισ. ευρώ τον Μάιο. Ωστόσο, σε σύγκριση με το τέλος του 2025, οι οφειλές παραμένουν αυξημένες κατά 185 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση του Ιουνίου προήλθε από τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία περιόρισαν σημαντικά τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές.
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων κινήθηκαν προς την αντίθετη κατεύθυνση, καθώς αυξήθηκαν μέσα σε έναν μήνα. Το συνολικό ποσό ανήλθε στα 788 εκατ. ευρώ, διατηρώντας σημαντικές υποχρεώσεις του Δημοσίου απέναντι σε επιχειρήσεις, προμηθευτές, συνταξιούχους και φορολογούμενους.
Αν συνυπολογιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, το συνολικό ποσό ξεπερνά πλέον τα 3,55 δισ. ευρώ, έναντι 3,299 δισ. ευρώ στο τέλος του 2025. Η εξέλιξη αυτή εξακολουθεί να επιβαρύνει τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς σημαντικά ποσά παραμένουν δεσμευμένα σε υποχρεώσεις του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα χρέη
Τα στοιχεία για τον Ιούνιο, τα οποία δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, καταγράφουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στους επιμέρους φορείς του Δημοσίου.
Νοσοκομεία: Οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων προς προμηθευτές μειώθηκαν στα 1,305 δισ. ευρώ, από 1,519 δισ. ευρώ τον Μάιο. Πρόκειται για μείωση 214 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2025, οι οφειλές είναι μειωμένες κατά 92 εκατ. ευρώ.
Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: Οι οφειλές ανήλθαν στα 715 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Μάιο και κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του τέλους του 2025. Σημαντικό μέρος των εκκρεμοτήτων συνδέεται με καθυστερήσεις στην έκδοση επικουρικών συντάξεων.
Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Δήμοι και Περιφέρειες εμφάνισαν συνολικές οφειλές 333 εκατ. ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 12 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Σε σύγκριση, ωστόσο, με τον Δεκέμβριο του 2025, οι οφειλές έχουν αυξηθεί κατά 153 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε επίπεδο εξαμήνου.
Νομικά πρόσωπα του Δημοσίου: Οι οφειλές τους αυξήθηκαν κατά 7 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα και έφτασαν τα 243 εκατ. ευρώ, από 236 εκατ. ευρώ τον Μάιο. Σε σχέση με το τέλος του προηγούμενου έτους, η αύξηση ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.
Υπουργεία: Οι συνολικές οφειλές των υπουργείων διαμορφώθηκαν στα 175 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 64 εκατ. ευρώ αφορούν υποχρεώσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου προς ιδιώτες, ενώ άλλα 66 εκατ. ευρώ προέρχονται από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Αυξήθηκαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων
Παρά την υποχώρηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν σημαντικά τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 788 εκατ. ευρώ, από 719 εκατ. ευρώ τον Μάιο, καταγράφοντας αύξηση 69 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα.
Από το συνολικό ποσό:
- 203 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους.
- 467 εκατ. ευρώ αφορούν έμμεσους φόρους.
- 109 εκατ. ευρώ αφορούν μη φορολογικά έσοδα.
- 8 εκατ. ευρώ αφορούν λοιπούς φόρους.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ύψος των επιστροφών που παραμένουν σε εκκρεμότητα για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Το σχετικό ποσό ανέρχεται σε 234 εκατ. ευρώ.
Από αυτά, τα 149 εκατ. ευρώ δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δικαιούχους, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε δικαιολογητικά ή δεν έχει καταστεί δυνατή η επικοινωνία των φορολογικών αρχών με τους φορολογούμενους.
Για τον λόγο αυτό, η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει προσπάθεια εντοπισμού χιλιάδων πολιτών, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να καταβληθούν στους δικαιούχους τα ποσά που τους αναλογούν.
Παράλληλα, 554 εκατ. ευρώ από τις συνολικές εκκρεμείς επιστροφές φόρων αφορούν υποθέσεις που βρίσκονται σε αναμονή για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών.
Η εικόνα του Ιουνίου δείχνει έτσι μια μικτή εικόνα για τις υποχρεώσεις του Δημοσίου: από τη μία πλευρά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες υποχώρησαν αισθητά, κυρίως χάρη στη μείωση των οφειλών των νοσοκομείων, από την άλλη όμως οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν, διατηρώντας το συνολικό βάρος των κρατικών υποχρεώσεων προς την αγορά σε υψηλά επίπεδα.
Διαβάστε επίσης
Τράπεζες: Στα 16 δισ. ευρώ ο πήχης για την πιστωτική επέκταση το 2026 – Πάνω από 8 δισ. στο εξάμηνο
Αλέξης Τσίπρας: Είναι άραγε ο μεγαλύτερος παπατζής της Μεταπολίτευσης; – Άρθρο παρέμβαση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φωτιά στον Μαραθιά Ζακύνθου – Μήνυμα από το 112
- Buy, Hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΑΑ, ΔΕΗ
- Πώς τα μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού σε βοηθούν να επιλέξεις καριέρα
- ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες αγωγές κατά Meta, Google, TikTok και Snapchat για τον εθισμό των ανηλίκων στα social media
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.