ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Παναμά στο ναυτιλιακό μέτωπο δείχνουν τα πρώτα σημάδια ύφεσης.
Μετά από μήνες εντατικών επιθεωρήσεων πλοίων με τη σημαία Παναμά σε κινεζικά λιμάνια, ο αριθμός των κρατήσεων μειώθηκε σημαντικά στον Ιούλιο, παρέχοντας μια αρχική ανακούφιση στους πλοιοκτήτες που έχουν τα πλοία τους σε ένα από τα κορυφαία νηολόγια στον κόσμο.
Η μείωση έρχεται μετά από διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ Πεκίνου και του Παναμά για την επίλυση μιας διαφοράς που είχε επηρεάσει άμεσα τις δραστηριότητες των εμπορικών στόλων τους τελευταίους μήνες.
Μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, ο αριθμός των κρατήσεων έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα, προκαλώντας καθυστερήσεις στις λιμενικές λειτουργίες, αυξημένο κόστος για τους πλοιοκτήτες και ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης να εξετάσουν τις ενδεχόμενες μεταφορές των πλοίων τους σε άλλα διεθνή νηολόγια.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε από μεγάλο μέρος του κλάδου ως συνέπεια των διπλωματικών εντάσεων που προέκυψαν μετά τη διαμάχη για την παραχώρηση των λιμένων της Διώρυγας του Παναμά.
Σύμφωνα με τις αρχές του Παναμά, ο διάλογος που ξεκίνησε τις τελευταίες εβδομάδες έχει ήδη φέρει τα πρώτα αποτελέσματα του. Τον Ιούλιο, οι κρατήσεις μειώθηκαν σημαντικά σε σύγκριση με την κορύφωση που κατέγραψε τους προηγούμενους μήνες, επιτρέποντας τη σταδιακή ομαλοποίηση των δραστηριοτήτων των πλοίων με τη σημαία Παναμά που καταπλέουν σε κινεζικά λιμάνια.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την ανανέωση της διμερούς συμφωνίας που παρέχει στα πλοία του Παναμά προτιμησιακή πρόσβαση στα κινεζικά λιμάνια.
Η χαλάρωση των ελέγχων αποτελεί θετικό σημάδι για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, αλλά δεν σηματοδοτεί ακόμη το τέλος της διαμάχης.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Καλεί Ρωσία και Ουκρανία να διασφαλίσουν την ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα
Ocean Network Express: Πρόβλεψη για κέρδη 900 εκατ. δολαρίων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Honda: Άλμα εσόδων 14% στο τρίμηνο – Αναβαθμίζει τη πρόβλεψη για τα κέρδη
- «Πυρά» Γεωργιάδη σε Ανδρουλάκη: Θα περιμένω να μου απαντήσει το ΠΑΣΟΚ ως τις 12:00, μετά θα κάνω αποκαλύψεις
- Glencore: Άλμα 86% στα κέρδη του εξαμήνου από το ράλι σε ενέργεια, χαλκό και άνθρακα
- Ευρωαγορές: Συνεχίζεται η ανοδική πορεία μετά το ιστορικό υψηλό του Stoxx 600 – Άλμα στον μεταλλευτικό κλάδο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.