ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αντίθεση συνεχίζει να αυξάνεται στο Ισραήλ στη συμφωνημένη πώληση της Zim στην Γερμανική εταιρεία Hapag-Lloyd και στη σύσταση μιας μικρότερης εγχώριας ναυτιλιακής εταιρείας από ένα επενδυτικό ταμείο.
Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι η συμφωνία δεν προστατεύει επαρκώς τα συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ, ενώ δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η πώληση δεν βρίσκεται επί του παρόντος στην ατζέντα της κυβέρνησης.
Ο Διευθυντής Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, Άλμογκ Κόεν, διεξήγαγε εκτενή εξέταση της συναλλαγής και εξέδωσε τη γνωμοδότηση, η οποία υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Άμυνας.
Οι ανησυχίες του Υπουργείου Άμυνας επικεντρώνονται στο νέο σχήμα της Zim, το οποίο θεωρεί ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης. Πιστεύει ότι οι διαδρομές της νέας εταιρείας θα περιορίζονται στη Μεσόγειο, μειώνοντας σημαντικά την πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Άπω Ανατολή.
Το Ισραήλ έλαβε στρατιωτικό εξοπλισμό και υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει αναπτύξει σχέσεις εφοδιασμού στην Άπω Ανατολή.
Οι ανησυχίες, επικεντρώνονται, στο θέμα της διατήρησης αυτών των αλυσίδων εφοδιασμού και τις «επιπτώσεις στη θαλάσσια ανεξαρτησία του Ισραήλ».
Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ αντιμετώπισε μποϊκοτάζ πλοίων, κυρώσεις και εμπορικούς περιορισμούς, και χωρίς την Zim, η διατήρηση των αλυσίδων εφοδιασμού θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας πώλησης, η Hapag θα αποκτούσε τις διεθνείς υπηρεσίες και τα περισσότερα από τα πλοία της Zim, τα οποία λειτουργούν με μακροπρόθεσμες ναυλώσεις.
Ένας μικρός στόλος πλοίων ιδιοκτησίας της Zim θα συντηρούνταν από τη νέα εταιρεία που σχηματίστηκε από την επενδυτική εταιρεία FIMI.
Άλλοι έχουν αμφισβητήσει την οικονομική ευρωστία της νέας εταιρείας και την ικανότητά της να παραμείνει μια λειτουργική οντότητα με περιορισμένες διαδρομές.
Μια άλλη ανησυχία που έχει εκφραστεί στο παρελθόν είναι οι μεγάλες επενδύσεις στην Hapag-Lloyd από τα κρατικά κεφάλαια του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας.
Το Υπουργείο Άμυνας φέρεται να εξέφρασε ανησυχία ακόμη και για το γεγονός ότι οι μέτοχοι θα μπορούσαν να ασκήσουν πιέσεις στην Hapag κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, επεσήμανε επίσης ότι το κράτος εξακολουθεί να κατέχει τη Χρυσή Μετοχή του στην Zim. Μεταξύ των διατάξεων, μπορεί να εμποδίσει την αλλαγή ελέγχου της εταιρείας ή την πώληση περιουσιακών στοιχείων.
Διαβάστε επίσης:
Στενά του Ορμούζ: Η ναυσιπλοΐα «πάγωσε» μετά τα νέα πλήγματα ΗΠΑ – Ιράν
Το λιμάνι του Ηρακλείου υποδέχθηκε το κρουαζιερόπλοιο Silver Nova
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.