ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μικρή βελτίωση παρουσιάζει το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της βενζίνης παρείχαν κάποια ανακούφιση στους Αμερικανούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον υψηλό πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον Ιούνιο κινήθηκε ανοδικά στο 49,5, από το ιστορικό χαμηλό των 44,8 μονάδων τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, Παρασκευή.
Ωστόσο, το κλίμα παρέμεινε το δεύτερο χαμηλότερο σε δεδομένα από τη δεκαετία του 1970.
Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές αναμένουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 4,6% το επόμενο έτος, από 4,8% τον Μάιο.
Προβλέπουν επίσης αύξηση του κόστους με ετήσιο ρυθμό 3,3% τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, διαγράφοντας την απότομη αύξηση του προηγούμενου μήνα.
Σημειώνεται ότι οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 60 σεντς το γαλόνι τις τελευταίες εβδομάδες, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών.
Εντούτοις, πάνω από τα μισά νοικοκυριά ανέφεραν ότι οι υψηλές τιμές επιβαρύνουν τα οικονομικά τους, με ορισμένους δείκτες να αγγίζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Παρόλα αυτά, η ζήτηση των νοικοκυριών στις ΗΠΑ αποδείχθηκε ανθεκτική.
Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες, προσαρμοσμένες στις τιμές, επιταχύνθηκαν τον Μάιο.
Πώς βλέπουν το μέλλον οι Αμερικανοί;
Επιπλέον, οι απόψεις των Αμερικανών για την μελλοντική οικονομική τους κατάσταση και την οικονομία τα επόμενα χρόνια βελτιώθηκαν επίσης.
Ο δείκτης προσδοκιών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Αμερικανοί καταναλωτές πιστεύουν ότι ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου στο Ιράν είναι πιθανό να περιοριστεί βραχυπρόθεσμα.
Να σημειωθεί ότι η προσωρινή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, αύξησε τη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενισχύοντας την προμήθεια πετρελαίου και μειώνοντας τις τιμές.
Η κυκλοφορία συνέχισε παρά τη σημερινή επίθεση σε container.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές για μια σειρά αγαθών τους επόμενους μήνες, καθώς το αυξημένο κόστος μεταφοράς και υλικών μετακυλίεται στους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι η περίοδος της έρευνας του Πανεπιστημίου, περιλαμβάνει απαντήσεις από τις 19 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου.
Διαβάστε επίσης:
ΗΠΑ: Απότομη αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,4% τον Μάιο
ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% το 2025 με «όχημα» τις επενδύσεις – Υποχώρησε στο 146,1% το χρέος
ΔΙΜΕΑ: Κατασχέθηκαν πάνω από 15.000 απομιμητικά στη Χαλκιδική – Πρόστιμα άνω των 220.000 ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ και Λίβανος υπογράφουν απόψε στην Ουάσινγκτον συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
- Νέο πλαίσιο για τα μη επιτρεπόμενα προϊόντα κάνναβης – Εκτός νόμου τα επεξεργασμένα προϊόντα εισπνοής
- Νέο αυστηρότερο πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια: Υποχρεωτική ασφάλιση, όριο ηλικίας στα 17 έτη και αυστηρές κυρώσεις
- Τραμπ: Απειλεί ξανά με δασμούς 100% αν ευρωπαϊκές χώρες επιβάλουν φόρο ψηφιακών υπηρεσιών
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.