ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με ένα ποινικά βαρύ και με βαρύτερη ηθική απαξία κατηγορητήριο, ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου ιερέας Αντώνιος παραπέμπεται σε δίκη καθώς φέρεται να καρπώθηκε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τις φιλανθρωπίες πολιτών.
Το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου δημοσιεύθηκε και στέλνει στο εδώλιο για κακουργηματικές πράξεις τον ιερέα. Συγκατηγορούμενοι του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών θα είναι η πρεσβυτέρα του κι ένας παλιός του συνεργάτης.
Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα, ο πατήρ Αντώνιος φέρεται, μεταξύ άλλων, να πήρε από τα ταμεία της Κιβωτού 200.000 ευρώ για να κάνει εργασίες σε ακίνητο του και να προσλάβει υπάλληλο για συντήρηση ακινήτου του πατέρα του. Με τη σύζυγό του φέρονται να δαπάνησαν για τη δική τους διαβίωση δωρεές προς τα παιδιά 100.000 ευρώ. Άλλες 100.000 τους αποδίδεται ότι ξόδεψαν για αγοραπωλησία ακινήτου ενώ άγνωστα χρηματικά ποσά και τιμαλφή κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν από τραπεζική θυρίδα. Στις 225.000 ευρώ το ποσό που τους αποδίδεται ως ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το κατηγορητήριο
Με το υπ’ αριθμόν 2293/2026 βούλευμα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών υιοθέτησε την παραπεμπτική εισαγγελική πρόταση.
Κατά την κρίση των δικαστών, ο ιερέας ήταν “ο ιθύνων νους πίσω από κάθε ενέργεια της πρεσβυτέρας, στην οποία
με πειθώ και φορτικότητα προκάλεσε την απόφαση, ενώ είχε την ιδιότητα της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και της νομίμου εκπροσώπου της «Κιβωτού του Κόσμου», να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες, οι οποίες προκάλεσαν εν γνώσει τους βέβαιες ζημιές στην περιουσία του Οργανισμού, κατά παράβαση των κανόνων της επιμελούς διαχείρισης” .
Ποιες ενέργειες περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο ότι τέλεσε το ζευγάρι;
● Εργασίες αποπεράτωσης ακινήτου ιδιοκτησίας του ιερέα με χρήματα του Οργανισμού, πρόσληψη υπαλλήλου για τη συντήρηση ακινήτου ιδιοκτησίας του πατέρα Αντώνιου, ο μισθός του οποίου καταβαλλόταν από τους λογαριασμούς της Κιβωτού του Κόσμου και χρηματικες καταβολές στον συγκατηγορούμενό τους και υπάλληλο του οργανισμού από τους λογαριασμούς της ΜΚΟ μολονότι ο τελευταίος δεν παρείχε αντίστοιχης αξίας υπηρεσίες, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ.
● Ιδιοποίηση παρανόμως περίπου 100.000 ευρώ της Κιβωτού του Κόσμου που είχαν εμπιστευθεί στην Σταματία Γεωργαντή λόγω της ιδιότητάς της ως διαχειρίστριας ξένης περιουσίας. Τα χρήματα προέρχονταν από δωρεές χρηματικών ποσών από ιδιώτες και χρησιμοποιήθηκαν «για την κάλυψη των εξόδων διαβίωσής τους αλλά και των μελών της οικογένειάς τους προκειμένου να μην καταναλώσουν αλλά να αποταμιεύσουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αντίστοιχο ποσό από τα χρήματα που ο κατηγορούμενος πατέρας Αντώνιος λάμβανε από την εργασία του.
● Ποσό 100.000€ φέρεται να δαπανήθηκε για την αγοραπωλησία ακινήτων από τον ιερέα.
● Από τραπεζική θυρίδα της Κιβωτού του Κόσμου στην Αθήνα η πρεσβυτέρα αφαίρεσε άγνωστο αριθμό μετρητών χρημάτων και τιμαλφών ιδιοκτησίας της Κιβωτού του Κόσμου τα οποία τοποθέτησε εντός της τσάντας της και εντός χάρτινης σακούλας καθ’ υπόδειξη του πατέρα Αντώνιου. Τα τιμαλφή ουδέποτε παραδόθηκαν στη νέα προσωρινή διοίκηση, όπως αντίστοιχα δεν παραδόθηκαν και άλλα αντικείμενα της ΜΚΟ συνολικής αξίας περίπου 305.000€. Αυτά παρακρατήθηκαν παράνομα από την κατηγορουμένη τα οποία και απέκρυψε εντός κρύπτης σε παρακείμενο διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο με την τότε κατοικία των 2 κατηγορουμένων, ήτοι σε χώρο που μόνο εκείνη γνώριζε και μόνο εκείνη είχε πρόσβαση.
● Ποσά που ανέρχονται στις 225.000€ αφορούν σε νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος από τις παράνομες δραστηριότητες.
Το ζευγάρι και ο πρώην υπάλληλος της Κιβωτού θα δικαστούν, κατά περίσταση, για απιστία κατ’ εξακολούθηση, ηθική αυτουργία ή συνέργεια στην απιστία κατ’ εξακολούθηση, υπεξαίρεση αντικειμένου που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητάς του ως διαχειριστή ξένης περιουσίας κατ’ εξακολούθηση ή ηθική αυτουργία στην ανωτέρω πράξη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές διέταξαν τη συνέχιση του περιοριστικού όρου στον πατέρα Αντώνιο και στην πρεσβυτέρα, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Διαβάστε επίσης:
Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Έρευνες σε όλες τις πολεοδομίες της χώρας για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- To Neptune Pireas της Μελίνας Τραυλού κατέπλευσε για πρώτη φορά στην Ευρώπη με 4.000 αυτοκίνητα
- Ευρωαγορές: Βουτιά 1% για τον FTSE 100 – Προβληματισμός για FED και ανακούφισης για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
- Οι μέτοχοι της Genco απέρριψαν τους υποψήφιους της Diana
- Ερντογάν: Είπε «ναι» στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετά από πιέσεις Τραμπ και ΕΕ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.