Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Σε ένα πιθανό συμπέρασμα για την έντονη οσμή που προκάλεσε αναστάτωση σε χιλιάδες κατοίκους της Αττικής στις 19 Μαΐου φαίνεται να καταλήγει η ερευνητική ομάδα AtmoHUB του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έπειτα από ανάλυση μαρτυριών και μετεωρολογικών δεδομένων.

Η προέλευση της μυστηριώδους δυσοσμίας, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή κυρίως στα νότια προάστια του λεκανοπεδίου, εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το επικρατέστερο σενάριο συνδέεται με κάποιο πλοίο που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην περιοχή, ενώ η ουσία που προκάλεσε το φαινόμενο ενδέχεται να ήταν προπάνιο ή βουτάνιο.

1

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στα «Νέα» η επιστημονική ομάδα αξιοποίησε αναφορές πολιτών, εξειδικευμένα μετεωρολογικά δεδομένα υψηλής ακρίβειας και προηγμένα μοντέλα προσομοίωσης προκειμένου να ανασυνθέσει τη διαδρομή των αέριων μαζών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νέφος εξαπλώθηκε από τις παράκτιες περιοχές προς ανατολικές, δυτικές και βόρειες κατευθύνσεις, με τη μεγαλύτερη ένταση να καταγράφεται μεταξύ 12:00 και 15:00 το μεσημέρι της συγκεκριμένης ημέρας.

Καθοριστικό ρόλο στην έρευνα έπαιξαν οι 164 καταγεγραμμένες μαρτυρίες πολιτών. «Συλλέξαμε τις αναφορές των κατοίκων και, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα μοντέλα, πραγματοποιήσαμε μια διαδικασία αντίστροφης ανάλυσης των αέριων μαζών, ώστε να εντοπίσουμε την πιθανή πηγή της δυσοσμίας», εξήγησε στην εφημερίδα ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και επικεφαλής της ομάδας AtmoHUB.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οσμή προήλθε πιθανότατα από τη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Σαλαμίνας, γεγονός που ενισχύει την εκδοχή σύνδεσής της με κάποιο πλοίο που βρισκόταν εκεί. «Δεν αποκλείεται να επρόκειτο για πλοίο μεταφοράς υγραερίου (LPG)», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρά τα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση ή επιβεβαίωση για το ακριβές περιστατικό που προκάλεσε την έντονη οσμή.

Ο κ. Αμοιρίδης εκτίμησε ότι η ουσία που έγινε αντιληπτή από τους πολίτες ήταν πιθανότατα προπάνιο ή βουτάνιο. Όπως εξήγησε, πρόκειται για αέρια τα οποία από τη φύση τους είναι άοσμα, ωστόσο στις εμπορικές τους χρήσεις προστίθενται ειδικές χημικές ενώσεις, οι λεγόμενες μερκαπτάνες, προκειμένου να γίνεται άμεσα αντιληπτή οποιαδήποτε διαρροή μέσω της χαρακτηριστικής έντονης οσμής τους.

Παράλληλα, οι αναλύσεις δεν έδειξαν την παρουσία άλλων ουσιών στην ατμόσφαιρα, ενώ αποκλείστηκαν τόσο το ενδεχόμενο διαρροής φυσικού αερίου όσο και η πιθανότητα η οσμή να οφειλόταν σε κάποιο φυσικό φαινόμενο. Ο επικεφαλής του AtmoHUB έσπευσε επίσης να διευκρινίσει ότι το προπάνιο και το βουτάνιο δεν θεωρούνται τοξικές ουσίες και δεν συνιστούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στις συγκεντρώσεις που εκτιμάται ότι υπήρξαν.

Η εκδοχή της Ψυττάλειας παραμένει στο τραπέζι

Οι επιστήμονες εξέτασαν και ένα δεύτερο ενδεχόμενο, το οποίο ωστόσο συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες. Πρόκειται για το σενάριο η οσμή να προήλθε από την περιοχή της Ψυττάλειας και να μεταφέρθηκε προς το λεκανοπέδιο λόγω των δυτικών ανέμων που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα.

«Διερευνήσαμε και αυτή την πιθανότητα, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μεταφορά της οσμής προς την Αθήνα. Ωστόσο, η ανάλυση των διαθέσιμων μαρτυριών και των υπόλοιπων δεδομένων δεν φαίνεται να ενισχύει ιδιαίτερα αυτό το σενάριο», ανέφερε ο κ. Αμοιρίδης.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι επιστήμονες που μίλησαν στην ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα του Inside Story εκτίμησαν πως εάν είχε πραγματοποιηθεί δειγματοληψία αέρα την ώρα που εκδηλωνόταν το φαινόμενο, θα μπορούσε να δοθεί οριστική απάντηση τόσο για την προέλευση όσο και για τη χημική ταυτότητα της ουσίας που επηρέασε την ατμόσφαιρα της πρωτεύουσας.

Την ίδια στιγμή, πηγές από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ανέφεραν ότι η υπηρεσία δεν είχε ενημερωθεί για το περιστατικό και συνεπώς δεν είχε τη δυνατότητα να παρέμβει. Όπως διευκρινίζεται, η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι αρμόδια για τη λήψη δειγμάτων και τη διερεύνηση έκτακτων περιβαλλοντικών περιστατικών, όμως οι αρμοδιότητές της αφορούν κυρίως υγρά και στερεά απόβλητα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το Λιμενικό Σώμα προχώρησε σε ελέγχους και διερεύνηση πλοίων που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά αερίων καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς ωστόσο να καταγραφεί ή να αναφερθεί κάποιο περιστατικό διαρροής.

Το AtmoHUB αποτελεί τον εθνικό κόμβο ενημέρωσης και παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής σύστασης στην Ελλάδα. Συντονίζεται από την ερευνητική ομάδα NOA-ReACT του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα συνεργασίας της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας Copernicus CAMS, συμβάλλοντας στη μελέτη και κατανόηση φαινομένων που επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα στη χώρα.

 

Διαβάστε επίσης

Δημοσκόπηση Interview: Ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ, δεύτερος ο Τσίπρας – Οκτακομματική Βουλή από τις επόμενες εκλογές

Πυρηνικά οπλοστάσια: Δαπάνες-ρεκόρ σε παγκόσμια κλίμακα το 2025 – Αύξηση κατά $17 δις μέσα σε έναν χρόνο!

Μουντιάλ 2026: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων