Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στο επίκεντρο της στρατηγικής της Bank of America για τις μετοχικές αγορές της EEMEA (Αναδυόμενες αγορές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), καθώς ανεβαίνει στην τρίτη θέση της κατάταξης του αμερικανικού οίκου, πίσω μόνο από τη Νότια Αφρική και την Τουρκία. Στην έκθεση The EEMEA Equity Strategist, με ημερομηνία 4 Ιουνίου 2026, οι αναλυτές Vladimir Osakovskiy και David Hauner διατηρούν εποικοδομητική στάση για τις μετοχές της περιοχής, αλλά προειδοποιούν ότι οι επενδυτές πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολές.

Η βασική εικόνα για την Ελλάδα είναι καθαρά θετική. Η χώρα βρίσκεται πλέον στην πρώτη τριάδα του μοντέλου της BofA, αντικαθιστώντας την Αίγυπτο, καθώς συνδυάζει ισχυρή μερισματική εικόνα, ικανοποιητική δυναμική κερδών και περιθώριο στήριξης από τη θέση των διεθνών χαρτοφυλακίων. Η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας διαμορφώνεται στις 60 μονάδες, έναντι 79 μονάδων για τη Νότια Αφρική και 68 μονάδων για την Τουρκία.

1

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Ελλάδα δεν ανεβαίνει στην κατάταξη επειδή εμφανίζεται φθηνή σε κάθε επιμέρους δείκτη. Αντίθετα, η εικόνα είναι πιο σύνθετη. Στις τρέχουσες αποτιμήσεις λαμβάνει βαθμολογία 70, στα ιστορικά επίπεδα αποτίμησης μόλις 10, στην αύξηση κερδών 50, στη δυναμική τιμών και κερδών 60, στα μερίσματα 100 και στο περιθώριο βελτίωσης από τις θέσεις των διεθνών αναδυόμενων χαρτοφυλακίων 50. Με απλά λόγια, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι πλέον μια αγορά που παίζει μόνο το χαρτί της μεγάλης υποτίμησης. Είναι αγορά που στηρίζεται περισσότερο στην ποιότητα των κερδών, στις διανομές και στη βελτιωμένη διεθνή εικόνα.

Η BofA σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα παραμένει μία από τις λίγες αγορές της EEMEA στις οποίες τα διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν θέση υπέρβαρης στάθμισης. Μαζί με την Ουγγαρία και την Τουρκία, είναι οι μόνες περιφερειακές αγορές που καταγράφουν τέτοια εικόνα, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία παραμένει η βασική υποσταθμισμένη αγορά στην περιοχή και συνολικά στις αναδυόμενες αγορές. Η παρατήρηση αυτή έχει σημασία, καθώς δείχνει ότι η Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει θεσμική αναγνώριση, αλλά ταυτόχρονα δεν εμφανίζεται υπερφορτωμένη σε βαθμό που να αποκλείει περαιτέρω εισροές.

Στο σκέλος του κινδύνου, η BofA επισημαίνει ότι οι γεωπολιτικές καθυστερήσεις και οι υψηλές τιμές ενέργειας έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις προσδοκίες για ταχύτερη αποκλιμάκωση και για μελλοντική χαλάρωση από τη Fed. Το αποτέλεσμα ήταν ήπιες αλλά σταθερές εκροές από σχεδόν όλες τις αγορές της EEMEA τον Μάιο. Ο οίκος παραμένει θετικός για την περιοχή, στηρίζοντας την άποψή του και στην πρόβλεψη για ισοτιμία ευρώ δολαρίου στο 1,20 στο τέλος του έτους, παράγοντας που θεωρείται δομικά θετικός για τις αναδυόμενες αγορές.

Για την ελληνική αγορά, η πιο ενδιαφέρουσα εταιρική αναφορά είναι η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ εμφανίζεται μέσα στις 20 κορυφαίες μετοχές της ποσοτικής επιλογής της BofA για την EEMEA. Η μετοχή λαμβάνει υψηλή βαθμολογία στην αύξηση κερδών και ισχυρή βαθμολογία στη μερισματική απόδοση, ενώ στις τρέχουσες αποτιμήσεις βαθμολογείται με ικανοποιητικό βαθμό. Η θέση της ΔΕΗ στη λίστα είναι ιδιαίτερη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κορυφαίων επιλογών κυριαρχείται από εταιρείες της Νότιας Αφρικής, κυρίως από τον κλάδο των πρώτων υλών.

Η συνολική ανάγνωση της BofA είναι ότι η Ελλάδα έχει πλέον περάσει σε διαφορετική επενδυτική φάση. Δεν είναι απλώς μια ιστορία ανάκαμψης μετά από πολυετή κρίση, αλλά μια αγορά που συγκρίνεται ευνοϊκά με τις βασικές αναδυόμενες της ευρύτερης περιοχής, χάρη στα μερίσματα, την κερδοφορία και τη βελτιωμένη θέση της στα διεθνή χαρτοφυλάκια. Παράλληλα, η προειδοποίηση του οίκου για αποφυγή των άκρων δείχνει ότι το θετικό σενάριο δεν είναι χωρίς ρίσκο, ειδικά όσο οι τιμές ενέργειας και η γεωπολιτική αβεβαιότητα παραμένουν ενεργοί παράγοντες για τις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Piraeus Securities για Safe Bulkers: Τιμή στόχος €6,70 και περιθώριο ανόδου 18%

Santander για ΓΕΚ Τέρνα: Νέα υψηλή τιμή στόχος στα €58 και περιθώριο ανόδου 40%

Jefferies για Alpha Bank: Νέα τιμή στόχος στα €5,00 με περιθώριο ανόδου 28% και μοχλό τις προμήθειες