ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την άμεση υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στις δραστηριότητες του ελληνικού επιχειρείν προτρέπει ο Γιάννης Ιωσηφάκης, Global Vice President της NVIDIA για High Performance Computing, AI και Supercomputing.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος του τεχνολογικού κολοσσού στο πλαίσιο των Allwyn Forward Awards 2026 συνομίλησε με τον Παναγιώτη Καραμπίνη, Managing Director της Endeavor για τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που μπορεί να προσδώσει το ΑΙ στις επιχειρήσεις, παρατηρώντας ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ενστερνιστεί τις δυνατότητες της ΑΙ, έχουν ταχύτερη ανάπτυξη. «Οι εταιρείες που παίρνουν τo ρίσκo και αγοράζουν τα AI συστήματα, που προωθούν τα νέα άτομα που φέρνουν στα ΔΣ να προσαρμοστούν στο AI, είναι οι πιο πετυχημένες και τρέχουν πολύ πιο γρήγορα».
Ακολούθως, ο κ. Ιωσηφάκης είπε ότι «Η Nvidia είναι πολύ ανοιχτή και έχουμε μιλήσει για το software stack και όλα τα επίπεδα, αρχίζοντας από την ενέργεια, που είναι και το βασικό. Χρειάζεται η ενέργεια πάντα, μετά είναι το ethos structure και από εκεί και πάνω είναι όλα τα software stacks.
Όλες οι εταιρείες μπορούν να πάρουν software που φέρνει η Nvidia για διάφορες εταιρείες, από robotics, digital twins, architect και διάφορες άλλες τεχνολογίες. Δεν είναι μόνο όταν βλέπετε, ας πούμε, Siemens, οι μεγάλες εταιρείες κ.ά. O στόχος μας είναι να φέρνουμε στην αγορά πολύ περισσότερα από τα chips που ξέρουν όλοι για την Nvidia.
Είναι όλο το software που κάνει ευέλικτες τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες, τις κατασκευαστικές, τις ενεργειακές εταιρείες. Με αυτά θα τους προσφέρουμε τη δυνατότητα με ολοκληρωμένες λύσεις να πάνε στην αγορά πολύ πιο γρήγορα για να αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς… Εάν δεν πετύχει όλο το οικοσύστημα, δεν μπορείς να πετύχεις».
Τόνισε δε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα υποστήριξης της Allwyn σε συνεργασία με την Endeavor για την ενίσχυση της μικρομεσαία επιχειρηματικότητας, ότι η «Endeavor είναι κινητήρια δύναμη για την Ελλάδα. Μέσω της Endeavor οι εταιρείες έχουν πρόσβαση στην Nvidia. Η συνεργασία είναι πολύ βασικό στοιχείο».
Κάνοντας τη διαφορά
Όπως εξήγησε ο κ. Ιωσηφάκης, όλες οι εταιρείες προσπαθούν να διαφοροποιηθούν ούτως ώστε να εξελιχθούν μέσα στον χρόνο τόσο από επιχειρηματική όσο και από εμπορική σκοπιά. «Στην Ελλάδα πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε πού είναι δυνατή, πού ήταν δυνατή και πώς μπορούμε να επιταχύνουμε αυτές τις ορισμένες βιομηχανίες που έχει η Ελλάδα και που μπορούν να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, η ναυτιλία είναι ένα πράγμα αλλά έχει και επεκτάσεις. Στην Ελλάδα έχετε τα ναυπηγεία, τα οποία έχουν πολύ καιρό να χρησιμοποιηθούν σε επαρκές επίπεδο. Σαν NVIDIA, δουλεύουμε με εταιρείες στη Νότια Κορέα, στην οποία χτίζουν πλοία. Αλλά δεν είναι αρκετά πια. H Ελλάδα έχει μία ευκαιρία, είναι κάτι που έχω μιλήσει και με τους υπουργούς σήμερα το οποίο μπορούμε να φέρνουμε στην Ελλάδα. Οι τραπεζικές σας ικανότητες έχουν αυξηθεί. Οι τράπεζες είναι πιο σταθερές», σχολίασε και πρόσθεσε:
«Εάν κοιτάξετε sτην Nvidia, ασχολείται με όλες τις τράπεζες ανά τον κόσμο. Στην Αμερική, στην Ιαπωνία, στην Γερμανία. Είναι ακόμα ένα έργο. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, χρησιμοποιώντας AI και Machine Learning. Στην Ελλάδα έχουμε ορισμένα startups. Όλες οι εταιρείες χρειάζονται να μπουν στα robotics και να δουν πώς μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Είναι διάφορα μέρη, αλλά πρέπει και η Ελλάδα να κάνει focus, είναι η αγαπημένη μου λέξη, γιατί πρέπει πάντα να είσαι, να κοιτάς δύο-τρία πράγματα. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Και πρέπει να δούμε αυτά τα κομμάτια που μπορούν να βοηθήσουν στην Ελλάδα, τα οποία θα κάνουν διαφορά και θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα».
Ποιο είναι ωστόσο, το πλεονέκτημα της NVIDIA; «Εμείς σαν NVIDIA δεν είναι ότι πουλήσαμε chips σε ένα σύστημα. Αλλά ξέρουμε ολόκληρο το οικοσύστημα της NVIDIA και θα εργαστούμε να φέρουμε μία πιο επιταχυμένη αντίληψη. Θα είναι πολύ καλύτερο, γιατί η NVIDIA θα φέρει μαζί της ολόκληρο το οικοσύστημα των λογισμικών στοίβων που διαθέτουμε.
Έτσι, αν δημιουργείτε μια εταιρεία που χρειάζεται να εφαρμόζει μηχανική μάθηση σε οποιοδήποτε πεδίο και να χρησιμοποιεί τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης, αν διαθέτετε τα δεδομένα σας, η διαδικασία θα είναι πολύ ταχύτερη από το να καθίσετε μπροστά σε έναν υπολογιστή και να αναρωτιέστε από πού να ξεκινήσετε. Θα έχετε στη διάθεσή σας όλα τα διαφορετικά πλαίσια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμεσα για να ξεκινήσετε ως εταιρεία. Αυτό είναι λοιπόν το μεγάλο πλεονέκτημα του οικοσυστήματος της NVIDIA», επεσήμανε ο κ. Ιωσηφάκης.
Η ώρα του «Δαίδαλου» στην Ελλάδα
Όσον αφορά στην ολοκλήρωση του υπερυπολογιστή «Δαίδαλου», αναμένεται να φτάσει την Ελλάδα μέσα στον προσεχή Ιούνιο, ενώ τον «τον Ιούλιο θα αρχίσουμε να έχουμε Έλληνες ερευνητές που θα μπουν σε αυτό το μηχάνημα. Το μηχάνημα όμως δεν θα είναι μόνο για τους ερευνητές, θα υπάρχει και ένας προγραμματισμός για το πώς θα μπουν και οι νέοι στην Ελλάδα που θα προσπαθήσουν να κάνουν αυτά τα startups στις ιδέες που έχουν», είπε ο κ. Ιωσηφάκης.
Αντίστοιχα, ο κ. Ιωσηφάκης αναφέρθηκε και στον Φάρο. «Κάθε χώρα αποφάσισε, αφού αγόρασε τους υπερυπολογιστές της, ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και η τεχνητή νοημοσύνη είναι το επόμενο βήμα.
Όμως, δεν έχουν επενδύσει όλες οι χώρες στην ιδέα της δημιουργίας δικού τους μεγάλου γλωσσικού μοντέλου. Η άλλη πτυχή είναι η γρήγορη επένδυση, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε επίσης την επόμενη εβδομάδα. Η Ελλάδα αποφάσισε να επενδύσει στον Φάρο. Η χρήση ανοιχτών μοντέλων βασισμένων στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική κουλτούρα και τα ελληνικά δεδομένα θα προσφέρει δημιουργικές δυνατότητες για την ταχύτερη δημιουργία πνευματικής ιδιοκτησίας με βάση τα ελληνικά πρότυπα».
Τέλος, στη συζήτηση αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στο Σαν Φρανσίσκο της Αμερικής 40 Έλληνες φοιτητές, που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ΑΙ startups, οι οποίοι θα επισκεφτούν σημαντικές εταιρείες, όπως η NVIDIA και θα έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν ένα νέο διάλογο καινοτομίας και τεχνογνωσίας, που θα τους προσδώσει περαιτέρω εμπειρίες για να υλοποιήσουν τις δικές τους ιδέες.
Διαβάστε επίσης:
Allwyn Forward: Οι νέες 19 επιχειρήσεις στο oικοσύστημα της Allwyn, τα βραβεία 2026 και ο διάλογος για το ΑΙ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προφυλακιστέοι οι 6 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα στις πολεοδομίες της Αττικής
- Κάνναβη και συνθετικά ναρκωτικά: «Έκρηξη» στους εφήβους, νέα νομοθετική παρέμβαση του Ά. Γεωργιάδη
- Απόστολος Βακάκης: Στην κινούμενη άνοδο της αβεβαιότητας η Jumbο και οι επενδυτές της
- Είναι τόσο καλός αυτός ο 19χρονος, Κίμι Αντονέλι που έχει νικήσει σε 5 συνεχόμενους αγώνες Formula 1;
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.