ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με μεγάλη προσοχή, αργά και σταθερά βήματα, προχωράει η προετοιμασία του διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ για τα 2,5 εκατομμύρια υδρόμετρα με στόχο να γίνουν όλα σωστά και να πετύχει η υλοποίησή του σημαντικού έργου, προϋπολογισμού περίπου 350 εκ. ευρώ.
Πρώτο ουσιαστικό βήμα γίνεται αυτό το μήνα, αφού το Μάιο, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, αναμένεται να κατατεθεί στη ΡΑΑΕΥ η μελέτη κόστους οφέλους, ώστε το μέρος του προϋπολογισμού του έργου που δεν θα επιδοτηθεί, να ενταχθεί στη ρυθμιζόμενη βάση της ΕΥΔΑΠ. Η Μελέτη Κόστους Οφέλους, είναι σχεδόν έτοιμη και η κατάθεσή της είναι ένα βήμα στην προετοιμασία του διαγωνισμού.
Στο μεταξύ η ΕΥΔΑΠ έχει «τρέξει» ένα εκτεταμένο πιλοτικό πρόγραμμα σε Χαλάνδρι και Παλαιό Φάληρο για να δει στην πράξη τις ανάγκες και τα προβλήματα της διαδικασίας.
Σημειώνεται ότι το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια των υδρόμετρων, την πλατφόρμα και το λογισμικό, τη σύμβαση με τηλεπικοινωνιακό πάροχο και τη σύμβαση με την τεχνική εταιρεία που θα τα εγκαταστήσει. Για να επιλέξει η ΕΥΔΑΠ την κατάλληλη τεχνολογία και να θέσει τις σωστές προδιαγραφές για το διαγωνισμό, που αναμένεται να προκηρυχθεί στο τέλος του 2026 με αρχές 2027, ανέθεσε στην Price WaterHouse Coopers το “RFI” και τη γνωμοδότηση για την τεχνολογία αλλά και τη διαδικασία που θα επιλέξει η ΕΥΔΑΠ. Μέχρι το Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει λάβει η ΕΥΔΑΠ τη γνωμοδότηση αυτή.
To RFI (Request for Information) είναι ένα προκαταρκτικό στάδιο που προηγείται συνήθως ενός διαγωνισμού, κατά το οποίο ένας οργανισμός ζητά από την αγορά πληροφορίες σχετικά με διαθέσιμες τεχνολογίες, λύσεις και ενδεικτικά κόστη, χωρίς να δεσμεύεται για ανάθεση έργου. Στην ουσία αποτελεί μια οργανωμένη «έρευνα αγοράς», μέσω της οποίας ο φορέας επιδιώκει να κατανοήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, να διαμορφώσει πιο ώριμες και ρεαλιστικές τεχνικές προδιαγραφές και να αποφύγει λάθη πριν προχωρήσει σε επίσημη διαγωνιστική διαδικασία.
Η διαδικασία
Σε αντίθεση με έναν κανονικό διαγωνισμό, στο RFI δεν κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές ούτε επιλέγεται ανάδοχος, αλλά συλλέγονται στοιχεία που θα αξιοποιηθούν στο επόμενο στάδιο, όπως ένα RFP (Request for Proposal) ή RFQ (Request for Quotation). Στην περίπτωση έργων όπως τα «έξυπνα» υδρόμετρα της ΕΥΔΑΠ, ένα RFI χρησιμοποιείται για να χαρτογραφηθούν οι διαθέσιμες τεχνολογικές λύσεις και να διαμορφωθεί η βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο μελλοντικός διαγωνισμός και όπως διευκρινίζεται από τις κατεξοχήν αρμόδιες πηγές, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο RFI είναι όλες οι εταιρείες της αγοράς και είναι λάθος να εκλαμβάνεται ότι αυτοί θα είναι οι ενδιαφερόμενοι και στο διαγωνισμό, που ακόμη είναι άγνωστο με ποιες προδιαγραφές θα προκηρυχθεί.
Στο παραπάνω πλαίσιο η Price WaterHouse Coopers έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, με όλες τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες που κατασκευάζουν υδρόμετρα, προκειμένου να γνωρίσει τις διαθέσιμες τεχνολογίες και να προτείνει τις πλέον κατάλληλες. Στο Request for Information συμμετείχαν, η γερμανική Zenner, η αμερικανική Itron, η δανέζικη Kamstrup, η ελβετική Landis+Gyr, η Neptune Technology Group, η Honeywell μέσω της Elster, η Diehl Metering, η Sensus της Xylem, η Badger Meter, η γαλλική Sagemcom και η ιταλική Pietro Fiorentini, για να επιλέξει ποια τεχνολογία και ποιά λύση θα ζητήσει η ΕΥΔΑΠ στην προκήρυξή της.
Τα διλήμματα και οι εκκρεμότητες
Με βάση τις τεχνολογίες που υπάρχουν, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, προκύπτουν κάποια διλήμματα που πρέπει να απαντήσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αλλά και ο Σύμβουλος. Για παράδειγμα, πώς θα γίνεται η μεταφορά των δεδομένων; Αν θα γίνεται με σύνδεση των υδρομετρητών με το ΔΕΔΔΗΕ που διαθέτει μετρητές ηλεκτροδοτούμενους, ή αυτόνομα οι μετρητές της ΕΥΔΑΠ θα διαθέτουν μπαταρία και κάρτα sim για τη μεταφορά των δεδομένων. Αν και η δεύτερη λύση αρχικά ήταν ακριβότερη , η εξέλιξη της τεχνολογίας μείωσε το κόστος και την αύξησε το χρόνο αυτονομίας της μπαταρίας, κάνοντάς την πιο εφικτή. Δεύτερο δίλημμα είναι αν θα γίνουν χωριστοί διαγωνισμοί για υδρόμετρα πλατφόρμα λογισμικό, τηλεπικοινωνιακό πάροχο και εγκατάσταση, ή ένας διαγωνισμός. Η δεύτερη επιλογή θα οδηγήσει σε κοινοπραξίες.
Επίσης σημαντική εκκρεμότητα είναι η ανεύρεση χρηματοδότησης. Είναι σημαντικό για την ΕΥΔΑΠ να καταφέρει να επιδοτηθεί από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη σημαντική επένδυση των υδρομετρητών, ώστε να μειώσει τον προϋπολογισμό που θα αποτελέσει ρυθμιζόμενη βάση και θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων. Εξάλλου, το έργο συνδέεται με ευρωπαϊκές κατευθύνσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δικτύων κοινής ωφέλειας και την ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων.
Το σύνολο των παραπάνω εκκρεμοτήτων στόχος είναι να έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και να ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού.
Γιατί χρειάζονται τα υδρόμετρα
Ο διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ για τα υδρόμετρα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης, με βασικό στόχο τη μετάβαση σε «έξυπνες» υποδομές και την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στην πράξη, πρόκειται για μια μεγάλη προμήθεια και εγκατάσταση νέων ψηφιακών υδρομέτρων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιά μηχανικά ρολόγια καταγραφής κατανάλωσης, επιτρέποντας την απομακρυσμένη ανάγνωση και την πιο ακριβή παρακολούθηση των καταναλώσεων.
Το έργο θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, καθώς συνδέεται με τη μείωση των απωλειών νερού, τον περιορισμό των μη τιμολογούμενων ποσοτήτων και τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των καταναλωτών. Τα νέα υδρόμετρα θα δίνουν τη δυνατότητα πιο συχνών και αξιόπιστων μετρήσεων, ενώ θα επιτρέπουν και την έγκαιρη ανίχνευση διαρροών ή ασυνήθιστων καταναλώσεων, τόσο σε επίπεδο νοικοκυριού όσο και δικτύου.
Συνολικά, η πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ για τα «έξυπνα» υδρόμετρα αποτελεί κομβικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του τομέα ύδρευσης στην Ελλάδα, με προοπτικές βελτίωσης της αποδοτικότητας, της διαφάνειας και της βιωσιμότητας του συστήματος, αλλά και με προκλήσεις που συνδέονται με την υλοποίηση ενός τόσο μεγάλου και τεχνολογικά απαιτητικού έργου.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΔΑΑ: Ισχυρό αποτύπωμα σε βάθος 25ετίας – Στο +8,1% η επιβατική κίνηση το α΄ τρίμηνο του 2026
- Δραματική επιστολή ακτοπλόων σε Μητσοτάκη – Κικίλια: Ζημιές 25 εκατ. ευρώ τον μήνα από τα καύσιμα – Οι 3 προτάσεις τους
- Φώτης Γιόφτσιος: Πάνω από το 25% έχει αυξηθεί το κόστος κατασκευής – Προθεσμίες εξπρές δίνουν οι προμηθευτές
- Γιάννης Γρατσώνης (BSH Hellas): Πού «βλέπει» ανάπτυξη – Τα best sellers και το στοίχημα των στεγνωτηρίων
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.