ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και μετέπειτα σύμβουλος του πρωθυπουργού Γρηγόρης Βάρρας συνέχισε σήμερα την κατάθεση του στη δίκη των 2 πρώην ανώτατων στελεχών του Οργανισμού Δημήτρη Μελά και Αθανασίας Ρέππα.
Κατέθεσε για τον πρώην υπουργό Μάκη Βορίδη που «υπέγραψε για πληρωμές σε υπό διερεύνηση ύποπτα ΑΦΜ», για τη συνάντηση του το περασμένο καλοκαίρι με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη και την ιδιωτική εταιρεία-τεχνικό σύμβουλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που «χωρίς σύμβαση, είχε κυρίαρχο ρόλο στις πληρωμές».
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς και η πρώην διευθύντρια Άμεσων Ενισχύσεων και Τεχνικών Έργων δικάζονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών καθώς φέρονται να μην απέστειλαν στη Δικαιοσύνη ελέγχους για παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις.
Ο Δημήτρης Μελάς και η Αθανασία Ρέππα λογοδοτούν για τα πλημμελήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της υπόθαλψης εγκληματία και της παράβασης καθήκοντος από κοινού.
Ο κ. Βάρρας ότι το καλοκαίρι του 2025 ζήτησε συνάντηση από τον κ. Μυλωνάκη, στον οποίο ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, καθώς την ίδια χρονιά υπήρχε καταλογισμός άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ για προηγούμενες χρήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανέφερε ο μάρτυρας ότι περίμεναν κι άλλα πρόστιμα με το συνολικό ποσό που θα χρεωνόταν στην Ελλάδα να υπολογίζεται στο 1 δις ευρώ.
Κατά τον μάρτυρα στη συνάντηση, ο κ. Μυλωνάκης του ζήτησε να συντάξει μια έκθεση για όλη την πορεία και λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, την οποία απέστειλε τον Ιούλιο. Στην έκθεση του ο μάρτυρας κατέθεσε ότι «εντόπιζε τις παθογένειες του ΟΠΕΚΕΠΕ εστιάζοντας στον κυρίαρχο ρόλο που είχε στις πληρωμές ο τεχνικός σύμβουλος» αλλά και στις «καταχρήσεις» κατά την διαδικασία της «τεχνικής λύσης», της κεντρικής κατανομής δηλαδή εκτάσεων για χρήση βοσκοτόπων.
«Ο τεχνικός σύμβουλος διαχειριζόταν χωρίς καμία σύμβαση», ανέφερε ο κ. Βάρρας. «Υπήρχε μεγάλη εξάρτηση του Οργανισμού από αυτόν. Ελέγχει τους πιο κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία όλης της διαδικασίας πληρωμών: Ανάπτυξη, διαχείριση λειτουργία πληροφοριακών συστημάτων.».
Πρόεδρος Δικαστηρίου: Είχε υποπέσει στην αντίληψη σας να υπήρχαν παρεμβάσεις, πιέσεις στον κ. Μελά για να ωφεληθούν πρόσωπα που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις;
Μάρτυρας: Επειδή ο κ. Μελάς ήταν υποψήφιους ευρωβουλευτής, κάναμε μία κουβέντα και του είπα ότι μπορεί να του γίνει όχληση, μην γίνει κάτι το περίεργο.. Δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψη μου.
Όπως είπε , ενώ του είχε ζητηθεί η παραίτηση του, από τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Βορίδη διαπίστωσε πως εν γνώσει του υπουργού «περίμεναν να φύγω για να κάνουν δεύτερη κατανομή. Αν το δει αυτό η ΕΕ θα μας ρίξει καταλογισμό, διότι δεύτερη κατανομή στον ίδιο χρόνο δεν γίνεται».
Για τον κ. Βορίδη ο μάρτυρας υποστήριξε ότι «ενώ ήταν υπό διερεύνηση ύποπτα ΑΦΜ, υπέγραψε για πληρωμές» ενώ για το πώς λειτουργούσε η τεχνική λύση ο μάρτυρας κατέθεσε:
«Ο τεχνικός σύμβουλος είχε πλήρη εικόνα όλης της χώρας. Τι δουλειά είχε το Λασίθι να βλέπει αν έχει διαθέσιμες εκτάσεις η Καστοριά; Η δυνατότητα θέασης από τους πάντες δημιουργούσε δυνατότητα κατάχρησης.»
Πρόεδρος: Αν δεν υπήρχε τεχνική λύση, πώς θα γινόταν κατάχρηση;
Μάρτυρας : Βρήκαν τρόπο… Με εικονικές κληρονομιές, με αδιάθετες εκτάσεις.
Διαβάστε επίσης:
Άρειος Πάγος: Δεν ανασύρεται από το αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών
ΔΣΑ: Η καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών οδηγεί σε κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λεονάρντο Ντελ Βέκιο: Deal €10 δισ. για τον έλεγχο της Delfin Sarl – Γίνεται ο ισχυρότερος παίκτης στην αυτοκρατορία της EssilorLuxottica
- Άδωνις Γεωργιάδης: Εντός του 2027 η παραλαβή 255 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ
- Στο Ευρωκοινοβούλιο η υπόθεση με τις καταγγελίες για πλαστές υπογραφές της Φωνής Λογικής – Η Λατινοπούλου έχει ζητήσει την άρση ασυλίας της
- Καναδάς: Δημιουργεί κρατικό επενδυτικό ταμείο για μεγάλα έργα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.