ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Guardian: Νέα σύγκρουση ΕΕ και Τραμπ – Στο επίκεντρο αγωγός αερίου στη Βοσνία με εμπλοκή στενών συνεργατών του
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε οριστικά την εκταμίευση δανείου ύψους 90 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, προσφέροντας σημαντική οικονομική ανάσα στη χώρα που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Το «πράσινο φως» δόθηκε μετά την άρση του μακροχρόνιου βέτο της Ουγγαρίας, επιτρέποντας στους πρεσβευτές της ΕΕ να καταλήξουν σε προκαταρκτική συμφωνία την Τετάρτη. Η απόφαση οριστικοποιήθηκε την Πέμπτη, καθώς δεν υπήρξαν ενστάσεις της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί η Κύπρος.
Η εξέλιξη σηματοδοτεί την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία έπειτα από μήνες καθυστερήσεων λόγω του βέτο του Ούγγρου ακροδεξιού πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν. Παράλληλα, οι πρεσβευτές ενέκριναν νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο είχαν επίσης μπλοκάρει η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Οι δύο χώρες ήραν τις αντιρρήσεις τους μετά την αποκατάσταση αγωγού που μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο προς αυτές, ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από επίθεση με drone τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι ο Όρμπαν ηττήθηκε πρόσφατα στις εκλογές από τον κεντροδεξιό Πέτερ Μάγιαρ, ο οποίος έχει δεσμευθεί για μια πιο φιλοευρωπαϊκή στάση εκ μέρους της Βουδαπέστης.
Για την Ουκρανία, τα κεφάλαια αναμένεται να καλύψουν κρίσιμες ανάγκες, όπως η προμήθεια οπλισμού και η λειτουργία του κράτους για τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια περίοδο όπου τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται. Η Ευρώπη έχει καταστεί βασικός πάροχος οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2025.
Το νέο πακέτο κυρώσεων στοχεύει 60 ξένες οντότητες που βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμπτει τους περιορισμούς της ΕΕ, ενώ παρέχει και νομική κάλυψη σε εταιρείες για τη διακοπή συμβολαίων υγροποιημένου φυσικού αερίου με τη Μόσχα. Επιπλέον, επεκτείνεται σε ρωσικές τράπεζες, υπηρεσίες κρυπτονομισμάτων και δεξαμενόπλοια του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Μόσχας.
Προς το παρόν, εκτός του πακέτου παραμένει η προτεινόμενη απαγόρευση ναυτιλιακών υπηρεσιών για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, λόγω αντιδράσεων από χώρες με ισχυρή ναυτιλία, που ζητούν συντονισμό με τη G7. Ωστόσο, τίθενται οι βάσεις για την εφαρμογή του μέτρου εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο, όπου θα συζητηθούν τόσο η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας όσο και τρόποι αποφυγής μελλοντικών εμπλοκών στη χορήγηση βοήθειας.
Διαβάστε επίσης:
Υπουργείο Εξωτερικών σε Ράμα: Η συζήτηση για οριοθέτηση ΑΟΖ έχει παγώσει
Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό και αυτόνομο υπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Τα ESG «φρενάρουν» την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών
- Ίσραελ Κατς: Περιμένουμε το πράσινο φως από τις ΗΠΑ για να γυρίσουμε το Ιράν στην «Λίθινη Εποχή»
- Μεικτά πρόσημα για της Ευρωαγορές: Οριακές απώλειες σε Βρετανία και Γερμανία, κέρδη στη Γαλλία
- Καυγάς Πολάκη – Τσάφου στη Βουλή για ενέργεια και λιγνιτικές μονάδες
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.