ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα δεξαμενόπλοιο, που φαίνεται ότι είχε ήδη διαλυθεί, σήμανε ότι μόλις διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ — το δεύτερο παράδειγμα του λεγόμενου «zombie ship» σε διάστημα λίγων ημερών.
Το πλοίο Nabiin βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων, και μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε φτάσει στον Κόλπο του Ομάν. Ωστόσο, στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg δείχνουν ότι το Aframax, κατασκευασμένο το 2002, είχε σταλεί σε διαλυτήρια στο Μπαγκλαντές πριν από πέντε χρόνια.
Το πλοίο που προσποιείται το Nabiin είναι πιθανό να είναι zombie tanker, δηλαδή ένα πλοίο που αναλαμβάνει την ταυτότητα ενός νόμιμου πλοίου που έχει ήδη διαλυθεί. Αυτό έρχεται μετά από ένα άλλο πλοίο που εμφανιζόταν ως μεταφορέας LNG, το Jamal, το οποίο καταγράφηκε πέρυσι σε ινδικό διαλυτήριο, να διασχίζει τα Στενά την Παρασκευή. Το Bloomberg δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει άμεσα την ταυτότητα του πλοίου που προσποιείται το Nabiin, ούτε αν πρόκειται για δεξαμενόπλοιο.

Το πλοίο που προσποιείται το Nabiin βρισκόταν στον Περσικό Κόλπο από την αρχή του πολέμου, πριν εξέλθει την Κυριακή, και πλέον βρίσκεται στον Κόλπο του Ομάν. Τα πλοία Nabiin και Jamal δείχνουν μέχρι πού φτάνουν οι ιδιοκτήτες πλοίων για να περάσουν φορτία μέσω των Στενών, τα οποία έχουν ουσιαστικά κλείσει από την έναρξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο Donald Trump έδωσε στο Ιράν προθεσμία δύο ημερών το Σάββατο για να ανοίξει ξανά τα Στενά, διαφορετικά θα κινδύνευαν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις. Το Τεχεράνη απάντησε ότι θα κλείσει πλήρως τα Στενά σε περίπτωση επίθεσης.
Μέχρι στιγμής, τα λίγα πλοία που έχουν περάσει από τα Στενά φαίνεται να έχουν δεσμούς με το Ιράν ή να έχουν λάβει έγκριση από την Τεχεράνη για τη διέλευσή τους. Άλλα πλοία έχουν απενεργοποιήσει τα σήματα γεωεντοπισμού για να μην παρακολουθούνται.
Τα δεδομένα παρακολούθησης δείχνουν ότι το πλοίο που προσποιείται το Nabiin εισήλθε στον Περσικό Κόλπο λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, με προορισμό τον Khor Al Zubair στο Ιράκ. Παρέμεινε μέσα στον κόλπο μέχρι να εξέλθει, αν και οι ακριβείς κινήσεις του είναι ασαφείς λόγω ισχυρής ηλεκτρονικής παρεμβολής στα σήματα μετάδοσης. Την Κυριακή, αφού βγήκε από τον κόλπο, εμφανιζόταν πλήρως φορτωμένο, σύμφωνα με τις μετρήσεις βυθίσματος, χωρίς σαφή προορισμό.
Σύμφωνα με τη διεθνή βάση δεδομένων Equasis, η Muhit Maritime FZE και η Sagitta Maritime Co Ltd, και οι δύο με έδρα το Ντουμπάι, αναγράφονται ως διαχειριστής και ιδιοκτήτης αντίστοιχα του Nabiin. Οι δύο εταιρείες έχουν τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας. Τηλεφωνικές κλήσεις προς τις εταιρείες δεν ολοκληρώθηκαν και τα email επέστρεψαν.
Διαβάστε επίσης
LNG: Σε χαμηλό 6 μηνών οι εξαγωγές λόγω του πολέμου στην Μέση Ανατολή
«Καταρρέει» ο χρυσός από τον πόλεμο στο Ιράν – Πτώση έως και 3,8%, στα 4.320 δολάρια / ουγγιά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.