Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και στην κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και στην κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο, στο περιθώριο συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Kennedy Center. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για τις σοβαρές απώλειες που, όπως είπε, έχουν υποστεί οι ιρανικές δυνάμεις από τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ άφησε αιχμές προς χώρες που δεν έχουν συνδράμει στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στον κρίσιμο θαλάσσιο δίαυλο.

1

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές και ισραηλινές δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερους από 7.000 στόχους στο Ιράν, τόσο στρατιωτικούς όσο και εμπορικούς. Υποστήριξε ακόμη ότι η Τεχεράνη διαθέτει πλέον περιορισμένο αριθμό πυραύλων, ενώ –όπως είπε– οι επιθέσεις με drones έχουν μειωθεί κατά 95% και οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους κατά 90%. Ο Τραμπ ανέφερε ότι η πολεμική αεροπορία και το ναυτικό του Ιράν έχουν υποστεί σοβαρά πλήγματα, σημειώνοντας ότι περισσότερα από 100 ιρανικά πολεμικά πλοία έχουν βυθιστεί ή καταστραφεί τις τελευταίες δυόμισι εβδομάδες. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία της χώρας έχει αποδυναμωθεί και ότι η αντιαεροπορική της τεχνολογία έχει «αποδεκατιστεί».

Όπως δήλωσε, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ «κάνουν αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό», κατηγορώντας το Ιράν ότι «εδώ και 47 χρόνια σπέρνει τον τρόμο». Πρόσθεσε ακόμη ότι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν την ίδια ημέρα τρία εργοστάσια στο Ιράν όπου κατασκευάζονταν drones και πύραυλοι.

Αναφερόμενος στα Στενά του Ορμούζ, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι από εκεί διέρχεται το 90% έως 95% της ενέργειας που χρησιμοποιούν πολλές χώρες, υποστηρίζοντας ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα έπρεπε να συνδράμουν περισσότερο στις επιχειρήσεις για την προστασία της ναυσιπλοΐας. Όπως είπε, αρκετές χώρες έχουν δηλώσει ότι βρίσκονται καθ’ οδόν για να βοηθήσουν, ενώ ορισμένες έχουν ήδη συμμετάσχει, χωρίς όμως να τις κατονομάσει, καθώς –όπως ανέφερε– ίσως δεν επιθυμούν να δημοσιοποιηθεί η εμπλοκή τους για λόγους ασφαλείας.

Παράλληλα εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση ορισμένων συμμάχων, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ παρέχουν εδώ και χρόνια στρατιωτική προστασία σε πολλές χώρες χωρίς να λαμβάνουν αντίστοιχη υποστήριξη όταν τη χρειάζονται. Όπως είπε, υπάρχουν χώρες όπου σταθμεύουν δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες για την ασφάλειά τους, αλλά όταν η Ουάσινγκτον ζητά βοήθεια —για παράδειγμα σε ναρκαλιευτικές επιχειρήσεις— η απάντηση συχνά είναι αρνητική.

Ο Τραμπ άφησε επίσης αιχμές προς την Κίνα, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος του πετρελαίου που καταναλώνει διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να αναβάλει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εάν το Πεκίνο δεν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην αμερικανική επίθεση της Παρασκευής στο νησί Χαργκ, βασικό κόμβο εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, λέγοντας ότι καταστράφηκαν σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις εκτός από τις υποδομές όπου αποθηκεύεται το πετρέλαιο. Τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να πλήξουν και αυτές τις εγκαταστάσεις εάν το αποφασίσουν, υποστηρίζοντας ότι η καταστροφή τους θα απαιτούσε «μόλις λίγα λεπτά».

Σε ερώτηση για συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με το Ορμούζ, ο Τραμπ ανέφερε ότι η στάση της Γαλλίας ήταν «αρκετά καλή, αλλά όχι τέλεια», ενώ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη διστακτικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει πλοία στην περιοχή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συμφωνίας με το Ιράν, δήλωσε ότι έχουν υπάρξει επαφές με πρόσωπα που συνδέονται με την Τεχεράνη, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές με ποια ηγεσία θα μπορούσε να υπάρξει διαπραγμάτευση, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της ιρανικής ηγεσίας έχει εξουδετερωθεί. Όταν ρωτήθηκε για τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ, είπε ότι υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του και ότι δεν έχει εμφανιστεί δημόσια.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ, ο Τραμπ απάντησε ότι δεν θεωρεί πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Αναφέρθηκε επίσης στις ιρανικές επιθέσεις σε χώρες του Κόλπου, λέγοντας ότι «κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη», ενώ σχολιάζοντας τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο υποστήριξε ότι η Χεζμπολάχ αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα εδώ και χρόνια» και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν γρήγορα στην εξουδετέρωσή της.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι η νέα πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, «τα πηγαίνει πολύ καλά».

Τραμπ: «οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σαν πέτρα»

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εμφανιστεί βέβαιος ότι η σύγκρουση με το Ιράν δεν θα διαρκέσει πολύ και ότι όταν τερματιστεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν σημαντικά. Μιλώντας στη δημοσιογράφο του PBS Λιζ Λάντερς, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι όταν ολοκληρωθεί η κρίση «οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν σαν πέτρα».

Παράλληλα αποκάλυψε ότι πριν από την αμερικανική αεροπορική επιχείρηση της Παρασκευής έδωσε σαφείς οδηγίες στο Πεντάγωνο να μην πληγούν κρίσιμες ενεργειακές υποδομές του Ιράν, όπως οι εγκαταστάσεις στο νησί Χαργκ, από όπου πραγματοποιείται περίπου το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

«Τους είπα να αφήσουν απόσταση περίπου εκατό γιάρδες γύρω από οτιδήποτε έχει σχέση με το πετρέλαιο», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οι επιθέσεις δεν πλησίασαν τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων εάν το κρίνει απαραίτητο.

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή αγορά παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Σαουδική Αραβία προετοιμάζεται για παρατεταμένες διαταραχές στη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ και ήδη προσφέρει σε πελάτες με μακροχρόνια συμβόλαια τη δυνατότητα να παραλάβουν τις ποσότητες πετρελαίου για τον Απρίλιο μέσω του λιμανιού Γιανμπού στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επιλογή αυτή, ωστόσο, καλύπτει μόνο μέρος των ποσοτήτων, καθώς υπάρχουν περιορισμοί στη μεταφορική ικανότητα του αγωγού που μεταφέρει το αργό πετρέλαιο προς το συγκεκριμένο λιμάνι.

Η εναλλακτική είναι η φόρτωση από τα λιμάνια του Περσικού Κόλπου, κάτι που όμως ενέχει τον κίνδυνο να μην πραγματοποιηθεί η παράδοση εάν το Στενό του Ορμούζ παραμείνει κλειστό. Πριν από τον ουσιαστικό αποκλεισμό του στενού από το Ιράν, η κρατική εταιρεία Saudi Aramco είχε αποστείλει περίπου 7,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού, κυρίως από τους τερματικούς σταθμούς Ras Tanura και Juaymah. Η χώρα διαθέτει αγωγό δυναμικότητας περίπου 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που διασχίζει τη Σαουδική Αραβία και καταλήγει στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και η εξαγωγική δυνατότητα του Γιανμπού εκτιμάται ότι είναι μικρότερη.

Οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές στην αγορά. Η κινεζική Sinopec έχει μειώσει τη λειτουργία των διυλιστηρίων της κατά περίπου 10% λόγω των ελλείψεων, ενώ η Ιαπωνία έχει ξεκινήσει να αποδεσμεύει ποσότητες από τα εθνικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας απελευθέρωσης στρατηγικών αποθεμάτων, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Το γεωπολιτικό σκηνικό παραμένει ιδιαίτερα ρευστό. Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή, ενώ αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται επιφυλακτικές απέναντι σε στρατιωτική εμπλοκή για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διαθέτει επιχειρησιακά σχέδια για τη συνέχιση των επιχειρήσεων στο Ιράν για ακόμη τρεις εβδομάδες, ενώ το ίδιο το Ιράν διαμηνύει ότι δεν έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός και ότι οποιαδήποτε λήξη της σύγκρουσης θα πρέπει να είναι οριστική.

Διαβάστε επίσης

Παπασταύρου στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.: Η Ευρώπη πάντοτε έκανε το αναγκαίο βήμα σε περιόδους κρίσης

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA): Διαθέσιμα επιπλέον στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, αν χρειαστεί

Η TMS Cardiff Gas (Γιώργος Οικονόμου): Παρέλαβε το νεότευκτο Olympus LNG