Ικανοποιημένη φαίνεται πως είναι η Αθήνα από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν το μεσημέρι της Πέμπτης αφού τέθηκαν όλα τα ζητήματα.

Το τετ α τετ μεταξύ των δύο ηγετών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και ήταν σε θετικό κλίμα. Σύμφωνα μάλιστα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση ήταν ειλικρινής και έγινε αναφορά σε όλα τα ζητήματα που έχουν προκαλέσει διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες.

1

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν προχώρησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν ότι η διατήρηση των ανοικτών διαύλων και η βελτίωση του κλίματος είναι προς όφελος των δύο χωρών και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Άρση των απειλών

Μάλιστα ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις έστω και έμμεσα αναφέρθηκε στο casus belli. «Είναι καιρός πια να αρθεί κάθε απειλή, τυπική και ουσιαστική, στις μεταξύ μας σχέσεις. Αν όχι τώρα, πότε;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε όμως πως «γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες, με την ελληνική θέση να παραμένει σταθερή: ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών -υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης-, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να αποτελεί τη μόνη διαφορά η οποία θα μπορούσε να οδηγηθεί ενώπιον ενός διεθνούς δικαιοδοτικού οργάνου, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το Δίκαιο της Θάλασσας».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολύτιμο φίλο», τονίζοντας ότι και οι δύο συμφωνούν πως τα προβλήματα δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου. Κάτι που σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δείχνει πως έγινε ένας ειλικρινής διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πάντως στην συνάντηση οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν ακόμα σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με έμφαση κυρίως στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Συμφωνίες

Στο ενδιάμεσο συνεδρίασε και το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών όπου υπεγράφησαν συμφωνίες. Μεταξύ άλλων αφορούν την προώθηση επενδύσεων, την ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την προετοιμασία για τους σεισμούς, την συνεργασία στον πολιτισμό, αλλά και σε θέματα τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Αγκυρα και την συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο πέταξε για το Βέλγιο όπου σήμερα θα συμμετάσχει στη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Θετική ατζέντα, εμπόριο και συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE

Ανάρτηση Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ευχαριστώ» τον Ταγίπ Ερντογάν για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής