ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία της SMEunited η οποία, με δική της επιστολή προς την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία εν όψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, εισηγείται έναν «οδικό χάρτη» στρατηγικών προτεραιοτήτων και κρίσιμων αποφάσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να ταυτίζεται αποκλειστικά με τη μεγέθυνση και τη δημιουργία «ευρωπαϊκών πρωταθλητών», αλλά προϋποθέτει δίκαιους όρους συμμετοχής στην αγορά για τις ΜμΕ, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της απασχόλησης.
Τι προτείνει η Συνομοσπονδία
Στους βασικούς άξονες των παρεμβάσεων που προτείνει η ΕΣΕΕ σε ευθυγράμμιση με την SMEunited και όλες τις επιχειρηματικές ενώσεις της Ε.Ε περιλαμβάνονται:
- Η ουσιαστική απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου με εφαρμογή της αρχής «Think Small First».
- Η ενίσχυση της Ενιαίας Αγοράς χωρίς αποκλεισμούς, με στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας.
- Η διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στο ψηφιακό εμπόριο και η αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από μη ευρωπαϊκές πλατφόρμες.
- Η μείωση του ενεργειακού κόστους και η στήριξη των ΜμΕ στην ενεργειακή μετάβαση χωρίς πρόσθετα βάρη.
- Η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση με στοχευμένα ευρωπαϊκά εργαλεία για το εμπόριο.
- Η ενσωμάτωση της έννοιας της προετοιμασίας (preparedness) σε όλες τις πολιτικές, λόγω των πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν δυσανάλογα τις εμπορικές επιχειρήσεις.
«Οι Ευρωπαίοι πολίτες και οι επιχειρήσεις θέλουν μια ενιαία αγορά που λειτουργεί δίκαια, με λιγότερα εμπόδια, προσιτή ενέργεια, αποτελεσματική προστασία από τον αθέμιτο ψηφιακό ανταγωνισμό και πραγματική πρόσβαση στη χρηματοδότηση» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης. «Στην επιστολή μας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ευθυγραμμιζόμαστε με τις θέσεις της SMEunited για το απαιτούμενο πλαίσιο παρεμβάσεων από την ηγεσία της Ε.Ε., ώστε οι ΜμΕ να έχουν ρόλο και μέλλον σε μία πραγματικά ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία» τόνισε, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία και ανθεκτικότητα δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς το εμπόριο, χωρίς τις μικρές επιχειρήσεις των πόλεων και χωρίς μια ενιαία αγορά που λειτουργεί πρώτα για την πραγματική οικονομία και όχι μόνο για όσους έχουν ήδη το μέγεθος για να αντέξουν».
Σημειώνεται ότι ως αντιπρόεδρος της SMEunited, o επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΕΕ Κωστής Μουσουρούλης, μεταφέρει τις θέσεις του ελληνικού εμπορίου και του προέδρου της ΕΣΕΕ σε όλα τα ευρωπαϊκά fora και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Διαβάστε επίσης:
Η Women in Robotics στην Ελλάδα: Mια νέα εποχή για τις Γυναίκες στη Ρομποτική
Lloyd’s Register: Επέκταση δραστηριοτήτων στην Κίνα – Ο ρόλος των Ελλήνων στελεχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πυροβολισμοί κατά Ρώσου στρατηγού στη Μόσχα – Σύνδεσμος με τον Πριγκόζιν
- ΕΕ: Αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά κεραμικά στο 79% για να αντιμετωπίσει το ντάμπινγκ
- Stellantis: Στα 70 δισ. ευρώ έφτασε η κατρακύλα της αξίας της μετοχής από την ανάληψη της ηγεσίας από τον Filiosa
- Eurogroup: Κοινό ευρωπαϊκό χρέος και stablecoins στο επίκεντρο στις 16 Φεβρουαρίου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.