array(0) {
}
        
    
Menu
1.56%
Τζίρος: 326.96 εκατ.
Business

Βακάκης: Ποιον… χρήζει διάδοχο στην Jumbo, ο «χονδρός με το ταμπούρλο» και ποιους θεωρεί κουνούπια του ανταγωνισμού

Απόστολος Βακάκης, Jumbo

Με τη φράση «το κουνούπι θα γίνει ελέφαντας; Ας γίνει πρώτα και βλέπουμε» επιχείρησε ο Απόστολος Βακάκης να απαντήσει στα ερωτήματα των μετόχων για τον ανταγωνισμό από την ολλανδική Action, που έχει μπει δυναμικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και που αποτέλεσε έναν  από τους βασικούς λόγους της υποβάθμισης της Jumbo από τη Citi και της μείωσης της τιμής-στόχου.

«Δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με αυτά. Οκτώ καταστήματα πολύ μικρότερου μεγέθους από της Jumbo, σε μια αγορά 20 εκατ. ανθρώπων» σχολίασε ο επικεφαλής της εισηγμένης στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση του έκτακτου μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή, παρουσιάζοντας ωστόσο και τη μεγάλη εικόνα στην αγορά του λιανεμπορίου. «Μιλάμε για μια παγκόσμια αγορά 32 τρισ. δολαρίων, που πιθανόν να συνεχίσει να αναπτύσσεται με 5-6% τον χρόνο. Οι νέες μορφές λιανεμπορίου  πχ. JYSK, Sinsay, Pepco, Action, Temu κτλ ενσωματώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές και διαμορφώνουν ένα συνεχώς εναλλασσόμενο δυναμικό τοπίο. Η Jumbo δεν ανταγωνίζεται τα μικρά καταστήματα λειτουργεί σε άλλη κατηγορία».

1

Μάλιστα αναφερόμενος στον ανταγωνισμό από διεθνείς αλυσίδες όπως η Action αλλά και στα μεγέθη της ίδιας της Jumbo στο τεράστιο μέγεθος της αγοράς του λιανεμπορίου, είπε χαρακτηριστικά με τον προσφιλή σκωπτικό τρόπο του «χέστηκε η Φατμέ στο Γενί Τζαμί». Και πρόσθεσε δεν σχολιάζω απόψεις, σχολιάζω μόνο νούμερα.

Η στρατηγική στην αγορά της Ρουμανίας

Πέρα όμως από τις γνωστές ατάκες που συχνά αρέσκεται να χρησιμοποιεί όχι μόνο επιχείρησε να κάμψει τις τυχόν ανησυχίες των μετόχων για τον διεθνή ανταγωνισμό αλλά περιέγραψε αναλυτικά και την επενδυτική στρατηγική της Jumbo.

Ετσι, είπε ότι στη Ρουμανία η στρατηγική του διπλασιασμού του δικτύου, που σήμερα αριθμεί 22 καταστήματα, παραμένει. Δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι θα επεκτείνουμε το δίκτυο όταν μας προσφέρουν τα ακίνητα στην τιμή που πρέπει. «Έχουμε πετύχει στη Ρουμανία είμαστε η νούμερο ένα δύναμη στη χώρα» είπε χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στις δυσκολίες που υπάρχουν, όπως η επίδραση του πολέμου από την Ουκρανία, η ισοτιμία κά., που προκαλούν διακυμάνσεις και οι οποίες όπως είπε θα ξεπεραστούν, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη χώρα σοβαρή και με προοπτικές.

Ο Απόστολος Βακάκης, φανερά αδυνατισμένος
Ο Απόστολος Βακάκης, φανερά αδυνατισμένος

Οι ιαπωνικές πρακτικές και το μοντέλο που αποδίδει

Σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική της Jumbo ο κ. Βακάκης επανέλαβε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο που ακολουθεί- διαφορετικό από τον ανταγωνισμό- και που αποδίδει. «Δεν θέλουμε να είμαστε πύραυλος, οι πύραυλοι συχνά ανατινάζονται. Ακολουθούμε ιαπωνικές πρακτικές και δείκτες. Το ένα τρίτο των κερδών επανεπενδύεται, το ένα τρίτο είναι μέρισμα και το ένα τρίτο κατευθύνεται σε φόρους και ταμείο.

«Αν μια χρονιά κάνουμε μεγάλη επένδυση μπορεί να μη δώσουμε μέρισμα. Όμως αυτό είναι η εξαίρεση. Ο κανόνας είναι να δίνουμε. Είμαστε μια αποταμιευτική εταιρεία, έχουμε συγκεκριμένη πολιτική και στο ζήτημα του μερίσματος, έχουμε ένα αποτέλεσμα. Επιπλέον φροντίζουμε να έχουμε πάρα πολύ μετρητό γιατί κανείς δεν ξέρει αύριο το πρωί τι θα γίνει, κανείς δεν ξέρει το αύριο. Η εταιρεία είναι συντεταγμένη ως προς αυτές τις επιλογές και της στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά. «Εγώ μοντέλο θα παραδώσω, ιαπωνικού τύπου το λέω, ισχυρό ταμείο, μέρισμα, χωρίς δανεισμό» πρόσθεσε.

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση μετόχου για την αγορά ιδίων μετοχών είπε «αν κανένα από τα δύο σενάρια δεν έχει ενδιαφέρον, γιατί έχουμε πει ότι δεν μας ενδιαφέρει να αγοράζουμε τζίρο τότε και μόνο τότε θα προχωρήσουμε σε αγορά ιδίων».

Η επενδυτική στρατηγική

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα σημαντικό πρόγραμμα ανάπτυξης για Ελλάδα, Κύπρο και άλλες χώρες τονίζοντας ότι το franchise μόνο δεν πρόκειται να αναπτυχθεί ιδιαίτερα καθώς είναι συμπληρωματικό. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μελλοντικά να εξετάσει την ανάπτυξη σε άλλες χώρες ακόμη και εκτός ΕΕ, κάτι που απέκλειε στο παρελθόν, τονίζοντας ότι είναι κάτι που ίσως αναγκαστικά μπορεί να κάνει. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο μελλοντικά για τον λόγο αυτό να αναπτυχθεί ένα άλλο μοντέλο καταστημάτων πόλης. Γενικότερα για την οικονομία σχολίασε ότι φαίνεται πάμε σε φάση αποπληθωρισμού τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι». Είπε ότι η Jumbo μειώνει τιμές σε 90 από τα 100 προϊόντα που τιμολογεί, λόγω μείωσης μεταφορικό κόστος και ενέργειας.

Το guidance και οι ευοίωνες προοπτικές και το «γκάζι» για την ανάπτυξη

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον κ. Βακάκη είναι η εποχή ανάπτυξης για την εταιρεία. «Είναι εποχή να ανοίξουμε το γκάζι αν ανοίξουμε το δίκτυο. Όχι όμως αγοράζοντάς το ακριβά».

Ως προς τις προοπτικές της εταιρείας και με αφορμή το guidance που ανακοίνωσε για πωλήσεις +5% το 2026 και καθαρά κέρδη 310-320 εκατ. ευρώ είπε ότι είναι μια εκτίμηση που βασίζεται στα σημερινά δεδομένα και χωρίς να είναι ούτε υπερσυντηρητική ούτε απαισιόδοξη.

«Οι προϋποθέσεις είναι υπέρ μας δεν είναι κατά. Μπορεί αυτό να αλλάξει αύριο το πρωί, ζούμε σε ένα μεταβλητό κόσμο. Τα νέα σήμερα είναι ελαφρώς καλύτερα από το παρελθόν» είπε. Μάλιστα εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές τονίζοντας ότι «δεν έχει κάτσει η μπίλια είμαστε σε μεταβατική φάση, εγώ λέω ότι μάλλον 51% θα κάνουμε κάτι καλύτερο από την πρόβλεψη». Ενώ για τα κέρδη του 2025 (σ.σ. τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο)  είπε ότι θα είναι όπως τα είχαν υπολογίσει. Μάλιστα τόνισε «ότι είμαστε ικανοποιημένοι  όταν μια εταιρεία κάνει 300 εκατ. ευρώ μετά από φόρους κέρδη, δεν μιλάμε για EBITDA, δεν μιλάμε με δείκτες, μιλάμε για το τι μένει».

Ο ανταγωνισμός από τις ασιατικές πλατφόρμες

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό με τις ασιατικές πλατφόρμες τύπου Temu και Shein σημείωσε ότι στο τέλος τα κράτη, η ΕΕ θα βρουν τρόπο να μην καταστρατηγούνται οι κανόνες. Επανέλαβε δε ότι είναι υγιής ο ανταγωνισμός αλλά όχι ο αθέμιτος. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση και ο ανταγωνισμός μας αναγκάζει να γίνουμε καλύτεροι στη δουλειά μας. Ενώ πρόσθεσε ότι ο χειρότερος ανταγωνιστής είναι ο «εαυτός μας».

Διαδοχή

Στο περιθώριο δε της γενικής συνέλευσης, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως τον «χονδρό που χτυπάει το ταμπούρλο και αλλάζει τον ρυθμό στη γαλέρα» διευκρινίζοντας ότι διαμορφώνει τις τάσεις ως προς τις τιμές.

Ενώ απαντώντας σε ερώτημα «αν υπάρχει κάποιος άλλος που να χτυπάει το ταμπούρλο» ο κ. Βακάκης έδειξε ως δεύτερο ταμπούρλο την COO της εταιρείας, Αναστασία Ζάντε.

Τον Οκτώβριο του 2024 ο Βακάκης είχε τοποθετήσει την νεαρή, 25 ετών τότε, Αναστασία, στη θέση της COO.

Αναστασία Ζάντε
Αναστασία Ζάντε

Και είχε αναλάβει το δύσκολο ρόλο των επαφών με την Κίνα και τους εκεί προμηθευτές, κάτι που σήμαινε ότι το μισό χρόνο τον περνάει εκεί.

Η κα Ζάντε είναι απόφοιτος με διάκριση από το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι στην έκτακτη γενική συνέλευση συμμετείχαν 948 μέτοχοι με 99,6 εκατ. μετοχών και ψήφων, που αντιστοιχούν στο 74,17% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου. Ενέκριναν την πρόταση για την καταβολή έκτακτης χρηματικής διανομής για το 2026, μικτού ποσού 0,50 ευρώ ανά μετοχή, συνολικού ποσού 67,1 εκατ. ευρώ από μη διανεμηθέντα κέρδη των χρήσεων 2022 και 2023 την προσθήκη δραστηριοτήτων στο καταστατικό. Από τη Δευτέρα 23.03.2026, οι μετοχές της Εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα της ανωτέρω έκτακτης χρηματικής διανομής ενώ ως ημερομηνία έναρξης πληρωμής της έκτακτης χρηματικής διανομής στους δικαιούχους αυτής ορίσθηκε η Δευτέρα 30.03.2026.

Διαβάστε επίσης

Jumbo: Έκτακτη χρηματική διανομή €0,50 ανά μετοχή – Στις 30 Μαρτίου η καταβολή

Jumbo: Guidance για αύξηση πωλήσεων 5% και καθαρά κέρδη έως 320 εκατ. ευρώ το 2026

Οι ανταγωνιστές που… πριονίζουν τον Απ. Βακάκη και οι απώλειες των 200 εκατ. ευρώ της Jumbo

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H επίθεση των αγοραστών στις τράπεζες, τα κέφια σε Optima και 3Ε, η 27χρονη «διάδοχος» του Βακάκη, η νέα super manager του ΔΕΣΦΑ, τι αγοράζει ο Πιστιόλης και ένα hot quiz με το εφοπλιστικό χαστούκι στις χιονισμένες Άλπεις
Jumbo: Έκτακτη χρηματική διανομή €0,50 ανά μετοχή – Στις 30 Μαρτίου η καταβολή
Citi για Metlen: Τι βλέπει μετά το νέο deal – Τα σενάρια τιμής στόχου έως 80 ευρώ
Χρηματιστήριο: Κοιτάζει και τις 2.400, νέα υψηλά για ΜΟΗ, ΕΛΧΑ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, rotation στην Eurobank, focus στο Jumbo, πάνω από τα 45 η Metlen
Τα θωρηκτά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μotor Oil, o χορός της Optima και το +400% του Τανισκίδη, η παιδική χαρά του Τόλη, οι business του Σταφυλοπάτη, ο πρόεδρος των καπνών, ο συνταξιούχος και η κουμπαριά, και ένα hot quiz με την παρέα του εφοπλιστή στις Άλπεις
Jumbo: Guidance για αύξηση πωλήσεων 5% και καθαρά κέρδη έως 320 εκατ. ευρώ το 2026
Σκλαβενίτης: Μετά τον Ρέντη… η Θεσσαλονίκη – Το νέο μεγάλο project της αλυσίδας σούπερ μάρκετ
Citi Wealth: Τα κέρδη θα στηρίξουν τις αγορές το 2026 – Τι ισχύει για το «αγοράζω χαμηλά, πουλάω ψηλά»
Τι συμβαίνει με 3Ε και RealCons, το Βατερλό και τα χάπια του Βακάκη, το placement της ΕΥΔΑΠ και o άμπαλος Σαχίνης, το deal των ΕΑΣ, οι σίγουροι του ανασχηματισμού, η ξεκούραση του Παπασταύρου, το κάλεσμα του Τσουκαρίδη και το πάρτι του Τρύφωνος
Οι κορυφαίες επιλογές για το 2026 από τρεις ελληνικές χρηματιστηριακές