Ιταλοί κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν με πρόταση που υποστηρίζει ότι τα αποθέματα χρυσού ύψους 300 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας ανήκουν στο κράτος, δήλωσε την Πέμπτη ένας γερουσιαστής, παρά τις έντονες ανησυχίες ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο γερουσιαστής Λούτσιο Μαλάνο, από το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 24 ότι η πρωτοβουλία στοχεύει στο να αποτραπεί τυχόν μελλοντική κακή χρήση των αποθεμάτων χρυσού. «Ούτε η Τράπεζα της Ιταλίας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τον χρυσό», υποστήριξε.

1

Η τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή χρυσού στον κόσμο

Η Τράπεζα της Ιταλίας διαθέτει το τρίτο μεγαλύτερο κρατικό απόθεμα χρυσού παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Τα 2.452 μετρικοί τόνοι χρυσού αντιστοιχούν περίπου στο 13% του ιταλικού ΑΕΠ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι η Ιταλία θα ζητήσει τη γνώμη τόσο της Τράπεζας της Ιταλίας όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε νομοθεσία.

Ο Μαλάνο και τέσσερις ακόμη βουλευτές κατέθεσαν τροπολογία στον προϋπολογισμό του 2026 η οποία δηλώνει ότι «τα αποθέματα χρυσού, που διαχειρίζεται και κατέχει η Τράπεζα της Ιταλίας, ανήκουν στο κράτος, εκ μέρους του ιταλικού λαού».

Τα τελευταία 20 χρόνια, πολιτικοί από όλο το φάσμα έχουν ζητήσει να ξεκαθαριστεί η ιδιοκτησία του χρυσού, με ορισμένους να βλέπουν πιθανότητα μελλοντικών πωλήσεων για τη μείωση του χρέους ή τη χρηματοδότηση φορολογικών ελαφρύνσεων και αυξημένων δαπανών.

Το 2019, η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει ότι κάθε περιορισμός στην αυτονομία της κεντρικής τράπεζας —όπως ο έλεγχος των αποθεμάτων χρυσού— θα ήταν ασύμβατος με τις συνθήκες της ΕΕ.

Το καταστατικό του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ESCB) απαγορεύει στις κεντρικές τράπεζες να δέχονται οδηγίες από κυβερνήσεις ή θεσμούς της ΕΕ.

Ο Μαλάνο αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόθεση πώλησης του χρυσού, λέγοντας πως ο στόχος είναι να αποτραπεί ο κίνδυνος μελλοντικής εκποίησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Άλλο να λες ότι τα αποθέματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν επειδή κρατούνται ως ενέχυρο, και άλλο να λες ότι ανήκουν σε κάποιον άλλον», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι και άλλοι κυβερνητικοί εταίροι στηρίζουν την πρωτοβουλία.

Στην ιστοσελίδα της, η Τράπεζα της Ιταλίας αναφέρει ότι ο χρυσός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέχυρο για δάνεια ή, σε έσχατη περίπτωση, να πωληθεί για αγορά ευρώ με στόχο τη στήριξη της αξίας τους.

 

Διαβάστε επίσης 

Ανθρωποειδή ρομπότ: «Καμπανάκι» από Κίνα για ενδεχόμενη «φούσκα» στην ακμάζουσα βιομηχανία

WSJ: Το μυστικό σχέδιο της Γερμανίας για πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία – Τι περιλαμβάνει

Alibaba: Μετά την Meta και την Apple, λανσάρει τα δικά της γυαλιά ΑΙ