ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο γενικός γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει κοντά στο 2% τους τελευταίους 18 μήνες, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση ως «νέα κανονικότητα».
«Δεν έχουμε τους πληθωρισμούς του παρελθόντος των προηγούμενων δύο ετών που έφτανε στο 13%, στο 15%, μιλάμε για πολύ υψηλούς πληθωρισμούς, οι οποίοι προφανώς δημιουργούσαν τεράστια προβλήματα και συσσωρευμένη ακρίβεια. Πλέον έχουμε επιστρέψει σε εποχές τις οποίες ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, μονοψήφιος, κάτι το οποίο είναι θετικό από μόνο του, αλλά προφανώς δεν σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων, όπως αναφέρατε για παράδειγμα στο μοσχαρίσιο κρέας το πρόβλημα αυτό είναι διεθνές», είπε χαρακτηριστικά.
Όπως εξήγησε, η αύξηση τιμών στο βόειο κρέας οφείλεται στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, στα αυξημένα κόστη εκτροφής και στην υψηλή ζήτηση παγκοσμίως. Σημείωσε ότι η ελληνική αγορά προσαρμόζει τις προμήθειές της, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές για την κάλυψη των αναγκών, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών.
Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Αναφορικά με τις τιμές των Χριστουγεννιάτικων τραπεζιών, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις, ωστόσο οι αυξήσεις οφείλονται κυρίως στις διεθνείς τιμές και όχι σε αισχροκέρδεια. Παράλληλα, επισήμανε ότι πολλές βασικές κατηγορίες προϊόντων, όπως ζυμαρικά, άλευρα, δημητριακά, καθαριστικά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καταγράφουν σταθερή μείωση τιμών το τελευταίο ενάμιση χρόνο.
«Το ίδιο πρόβλημα έχουμε αντιμετωπίσει στον καφέ, στα σοκολατοειδή προϊόντα τα οποία έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, δηλαδή μειωμένη παραγωγή με αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως, όχι μόνο στη χώρα μας και αυτό οδηγεί δυστυχώς σε αύξηση τιμών», είπε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Και συνέχισε λέγοντας: «…παρότι οι αυξήσεις τιμών σε αυτές τις κατηγορίες είναι πολύ μεγάλες, υπάρχουν και πολλές άλλες κατηγορίες στις οποίες οι παλαιότερες αυξήσεις έχουν ανατραπεί ή έχουμε και σταθερές μειώσεις τιμών .Πέρα από το ελαιόλαδο, το οποίο είναι προφανές, υπάρχουν και άλλες κατηγορίες οι οποίες συνεχίζουν να πέφτουν, όπως τα καθαριστικά προϊόντα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής συνεχίζουν για δεύτερο χρόνο συνεχόμενο να έχουν καθοδική πορεία, όπως επίσης τα ζυμαρικά έχουν μια πολύ μια τέτοια πρακτική, τα άλευρα, δημητριακά, όλα αυτά τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα έχουν επίσης μία καθοδική πορεία τα τελευταία περίπου το τελευταίο περίπου ενάμιση χρόνο, κάτι το οποίο είναι θετικό. (…)
Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός είναι πάντοτε θετικός, δηλαδή ότι είμαστε πάντα ακριβότεροι λίγο από πέρυσι, με αυτή την έννοια, ναι, στο επίπεδο του πληθωρισμού θα είναι κάπως ακριβότερα, αλλά στην πράξη εγώ θα έλεγα ότι θα πρέπει να περιμένουμε, διότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι ένα ειδικό τραπέζι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αποτελείται από πολύ συγκεκριμένα προϊόντα.»
Σε ό, τι αφορά στα προϊόντα κρέατος, είπε: «προφανώς οι τιμές είναι αυξημένες. Δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς αυτό και θα ήταν και περίεργο να μην ήταν, δεδομένου ότι παγκοσμίως επικρατεί αυτή η κατάσταση. Σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα όμως ελπίζω ότι και φέτος θα γίνουν πολύ καλές ενέργειες από όλους τους λιανεμπόρους αλλά και τους παραγωγούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να τις συγκρατήσουμε όσο περισσότερο, όπως έγινε και τις προηγούμενες χρονιές.»
Καταλήγοντας, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες σε ορισμένα προϊόντα, οι έλεγχοι και οι πρακτικές των λιανεμπόρων αναμένεται να διατηρήσουν τις τιμές σταθερές και για το φετινό εορταστικό τραπέζι, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μπει στη νέα εποχή, όχι μόνο με το δεξί, αλλά και με τα δύο πόδια
- Όμιλος ΔΕΗ: 130 MW φωτοβολταϊκών προστίθενται στο εν λειτουργία χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ στη Ρουμανία
- Costamare Bulkers ( Κωστής Κωνσταντακόπουλος): Με κέρδη 7,4 εκατ. δολάρια
- Merck: Εξαγοράζει την Cidara Therapeutics για 9,2 δισ. δολαρίων – Στόχος το νέο φάρμακο κατά της γρίπης