ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας (03.11.2025) έξω από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου επρόκειτο να ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.
Η ένταση ξέσπασε λίγη ώρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας, όταν οπαδοί και φίλοι των καταδικασμένων συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του δικαστηρίου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μια ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να εκτοξεύει καρέκλες, μπουκάλια και ξύλα, με αποτέλεσμα να επέμβουν άμεσα οι δυνάμεις των ΜΑΤ. Μάρτυρας των επεισοδίων βρέθηκε και η μητέρα του Άλκη, που παρακολουθεί τη δίκη από την πρώτη στιγμή.
Οι δράστες κινήθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να αποφύγουν τη σύλληψη, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει πραγματοποιηθεί ήδη μία προσαγωγή.
Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, προκαλώντας πανικό σε περαστικούς και πολίτες που βρίσκονταν κοντά, καθώς και αναστάτωση στην οικογένεια του 19χρονου φοιτητή.
Δείτε βίντεο
Ο εισαγγελέας ζητά αυστηρότερες ποινές
Στο εδώλιο του Εφετείου κάθονται σήμερα δώδεκα οπαδοί του ΠΑΟΚ, που είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε θανάσιμα σε οπαδική επίθεση την 1η Φεβρουαρίου 2022 στη Χαριλάου.
Επτά εξ αυτών έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον πολυετείς ποινές για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, ενώ οι υπόλοιποι πέντε σε πρόσκαιρες καθείρξεις ως απλοί συνεργοί. Ωστόσο, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Νίκος Καλλίδης, είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ζητώντας βαρύτερες ποινές.
Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός θεωρεί ότι η πρωτόδικη απόφαση λανθασμένα αναγνώρισε ενδεχόμενο δόλο, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορούμενοι έπρεπε να καταδικαστούν για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, όπως προέβλεπε η αρχική δίωξη. Για τρεις εξ αυτών ζητείται επαναχαρακτηρισμός των πράξεών τους, με τον έναν να θεωρείται ηθικός αυτουργός και τους άλλους δύο συναυτουργοί στην ίδια ανθρωποκτονία.
Η έφεση δεν αφορά δύο από τους κατηγορούμενους, για τους οποίους ισχύει η αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης τους.
Εκτός από τη δολοφονία του Άλκη, το κατηγορητήριο περιλαμβάνει και τις επιθέσεις εναντίον των δύο φίλων του, που τραυματίστηκαν σοβαρά το ίδιο βράδυ, στο περιστατικό που συγκλόνισε το πανελλήνιο και ανέδειξε την ωμή βία των οπαδικών συγκρούσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χαλκίδα: Επτά άτομα συνελήφθησαν για την οπαδική συμπλοκή
- Η DOPE Studio υπογράφει το Opera Club της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
- Μακρόν: Δεν κάνεις μια χώρα πιο ευτυχισμένη εμποδίζοντας τους πρωταθλητές της να κατακτήσουν νέες αγορές
- Ουάσινγκτον: Διακοπή κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο «Ronald Reagan» για λόγους ασφαλείας