ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Σκοτώνουν» τους πρώην πρωθυπουργούς;
Με την ευκαιρία της πρότασης Ντόρας να καθίσουν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί (συν Βενιζέλος) σε ένα τραπέζι να συζητήσουν και να χαράξουν την εθνική γραμμή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα σας πάω λίγα χρόνια πίσω για να σας θυμίσω ότι τέτοιες προτάσεις υπήρξαν και στο παρελθόν πλην όμως για τους γνωστούς λόγους δεν πέρασαν, αλλά θα σας κάνω και μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί:, Πάμε λοιπόν:
Έχετε σκεφθεί ποτέ πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι ένας πρώην πρωθυπουργός όχι για τον ίδιο, ούτε για το κόμμα του, ή την παράταξή του, αλλά για την χώρα ή ακόμα για το έθνος; Δεν νομίζω να το σκέφθηκε κανείς από τους πρωθυπουργούς όταν ήταν στην εξουσία, πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι προκάτοχοί του στην πρωθυπουργία.
Ξέρετε, εάν εξαιρέσουμε τον Τσίπρα (που θέλει να επανέλθει με κόμμα), όλα αυτά που συμβαίνουν με τους πρώην ηγέτες θυμίζουν την δραματική ταινία του Σίτνεϊ Πόλακ «σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» ή για να το προσαρμόσουμε στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα «αποστρατεύουν τους πρωθυπουργούς όταν χάσουν τις εκλογές».
Το παράδειγμα Μπλερ
Και όμως μπορεί να φανούν χρήσιμοι. Σε άλλες χώρες οι πρώην παίζουν σημαντικό ρόλο, δείτε τι συμβαίνει με τους πρώην στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη που αξιοποιούνται ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν από τους νυν ηγέτες. Εδώ τον Τόνι Μπλερ, θέλουν να τον κάνουν γενικό δερβέναγα στη Γάζα και η σύζυγός του όταν ο Μπλερ απομακρύνθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ, ασχολήθηκε με το Real Estate. Ακόμα και στην περίπτωση του Μητσοτάκη προτού δηλώσει ότι πάει για τρίτη θητεία, δεν υπήρχαν δημοσιεύματα για μεταπήδησή του στην ΕΕ;
Στην Ελλάδα τι γίνεται όμως. Αφήνουμε απλώς τους πρώην πρωθυπουργούς να συμμετέχουν στο Κοινοβούλιο (στο οποίο σπάνια παρίστανται) μόνον και μόνον για να ψηφίζουν, ή τους αφήνουμε να στραφούν προς τον ιδιωτικό τομέα (όπως π.χ. ο Καραμανλής), ή ακόμα για να γράφουν βιβλία (διάβαζε Τσίπρας) , τα οποία χρησιμοποιούν ως όχημα για να επανέλθουν στην εξουσία.
Τι πρότεινε ο Σαμαράς στον ΚΜ πριν από τις εκλογές του 2019
Θα σας αποκαλύψω κάτι, που πρώτη φορά βγαίνει στη δημοσιότητα: Λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 και ενώ η νίκη της ΝΔ ήταν επί θύραις, ρώτησα ευθέως, σε ένα τραπέζι που είχαμε στην Καλλιθέα, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, πως έβλεπε και με ποιο ρόλο τη συμμετοχή του στην επικείμενη κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν τότε, εάν θυμάστε, που οι πληροφορίες έφερναν τον Σαμαρά ως επίτροπο, με την προϋπόθεση να πάρουμε την αντιπροεδρία στην Κομισιόν.
Ο Σαμαράς σκέφθηκε για λίγο και με εκείνο το γνωστό χαμόγελό του απάντησε ότι δεν τον ενδιέφερε η θέση του επιτρόπου, αλλά πρότεινε έναν νέο θεσμό που μπορούσε να δημιουργήσει και να πρωτοτυπήσει η επερχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ειδικός απεσταλμένος
Πρότεινε τον θεσμό του «ειδικού απεσταλμένου» τον οποίο θα το διατηρούσε πάντα ένας ή και περισσότεροι πρώην πρωθυπουργοί σε συντονισμό με τον Πρωθυπουργό. Και μου έδωσε παραδείγματα: Ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, στις επενδύσεις, στις διπλωματικές σχέσεις, στην οικονομία, ακόμα και για την κλιματική αλλαγή. Με την εμπειρία, τις γνώσεις και τις γνωριμίες που έχει ένας πρώην πρωθυπουργός μπορεί να τα καταφέρει αρκετά θετικά σε πολλά ζητήματα για το καλό της χώρας.
Εδώ ο Πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποιεί ειδικούς απεσταλμένους, τους γαμπρούς του, την Ιβάνκα, τον συμπέθερό του, τους δισεκατομμυριούχους φίλους του και εμείς εδώ, δεν μπορούμε να δώσουμε τον τίτλο του «ειδικού απεσταλμένου» σ΄ έναν πρώην Πρωθυπουργό;
Δεν ξέρω εάν αυτή η πρόταση ειπώθηκε τότε στον ΚΜ και γιατί δεν προχώρησε, αλλά σκεφτείτε εάν γινόταν και αξιοποιείτο τότε ο Σαμαράς σε θέση ειδικού απεσταλμένου, θα υπήρχε ποτέ διαγραφή από το κόμμα ενός πρώην πρόεδρου της παράταξης και ενός πρώην πρωθυπουργού;
Ο Τσίπρας, ο Σταύρος και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Και όμως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να προσεγγίσει το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη έκανε δεκτή την πρόταση του Σταύρου για την ίδρυση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (Σ.Ε.Α) με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών κομμάτων αλλά και πρώην πρωθυπουργών. Ο Θεοδωράκης έκανε την πρόταση αυτή μετά τη νέα ελληνοτουρκική κρίση με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τούρκους στρατιώτες στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Ωστόσο ο Τσίπρας ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις του, δέχθηκε ωστόσο τον Θεοδωράκη στο Μαξίμου, τα είπαν, φωτογραφήθηκαν χαμογελαστοί μαζί και άφησε τη δημιουργία ενός τέτοιου σοβαρού θεσμού μόνον σε… δηλώσεις. Παρασκηνιακά ειπώθηκε πως δεν συμφωνούσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών. Με δυο λόγια άλλη μα ευκαιρία χάθηκε…
Ένα… debate στο Άμυνας
Την προσεχή Τετάρτη, ένα 24ωρο από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, ΚΜ και Δένδιας θα συναντηθούν στο υπουργείο Άμυνας. Ίσως πάλι να βρεθούν και νωρίτερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Τετάρτης, αλλά αυτό που θα συμβεί στο Άμυνας έχει περισσότερη σημασία.
Στο Πεντάγωνο πρόκειται να γίνει μια η εκδήλωση για την αλλαγή της πρόσοψης του υπουργείου (που πράγματι αλλάζει την όψη του και το κάνει πιο εντυπωσιακό και πιο απόρθητο), στην οποία έχει κληθεί (και θα παραστεί) και ο ΠΘ Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα είναι η πρώτη συνάντηση του Δένδια με τον ΠΘ μετά όσα συνέβησαν με την τροπολογία για τον Άγνωστο Στρατιώτη, ώστε να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις έχουν γίνει.
Τι θα κάνουν Καραμανλής – Σαμαράς
Η φράση «debate στο Πεντάγωνο» δεν είναι δική μου, μου την είπε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του ΠΘ και όπως αντιλαμβάνομαι δεν μου το είπε τυχαίως. Συνεπώς, λέτε ότι θα παραστεί απλώς ο Μητσοτάκης για να δηλώσει απλώς μόνον μια παρουσία;
Η εκδήλωση γίνεται σίγουρα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εάν ευσταθούν οι πληροφορίες που ήδη «τρέχουν» σε πολιτικά αλλά και δημοσιογραφικά γραφεία, ότι έχουν προσκληθεί και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι σε μια παρόμοια εκδήλωση του Δένδια στο Πεντάγωνο (για το μνημείο των Ελλήνων πεσόντων- ηρώων, όλων των πολέμων) είχε προσκληθεί και πήγε ο Σαμαράς.
Άλλο όμως τότε, άλλο όμως τώρα. Μεσολάβησαν στο μεσοδιάστημα αρκετά ανάμεσα στον ΚΜ και στους πρώην πρωθυπουργούς, Δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι παρόντος του ΚΜ θα παραστούν οι Σαμαράς και Καραμανλής. Θα πάνε για ποιο λόγο; Και κάτι ακόμα. Ο Άδωνις; Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την τροπολογία του Αγνώστου Στρατιώτη ο Άδωνις και ο Δέδνιας βρέθηκαν στα… «χαρακώματα» (που λέει ο λόγος). Και νάχα μονάχα αυτό; Οι περισσότεροι ίσως να πρόσεξαν μια ανάρτηση του Άδωνη για τις επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής μπλέκοντας το εγκώμιο του Γεραπετρίτη (και Μητσοτάκη). Ως γνωστόν Γεραπετρίτης και Δένδιας δεν διατηρούν και τις καλύτερες πολιτικές σχέσεις;
Ο Greg, οι ΟΝΝΕΔίτες και ο δεξιός γάμος
Δεν ήταν μόνον ένας απλώς γάμος, ήταν και μια γιορτή της ΟΝΝΕΔ που τα είχε όλα. Συμμετοχή, συνθήματα, χειραψίες, αγκαλιές φιλιά. Ήταν ο γάμος του διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, και πρώην Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Χρυσόστομου Τσατσούλη μετά της ωραιότατης Ελευθερίας Πατρινού (που εργάζεται στο πολιτικό γραφείο του Βαρτζόπουλου) και το τρικούβερτο «δεξιό γαμήλιο γλέντι», όπως το αποκάλεσε ο υφυπουργός, με τη συμμετοχή σχεδόν όλης της ΟΝΝΕΔ άρχισε αμέσως.
Προτού σας πω όμως ποιοι παρέστησαν, θα σταθώ σ΄ ένα πρόσωπο (αμφιλεγόμενο για πολλούς), αλλά όχι για τους ΟΝΝΕΔίτες. Πρόκειται για τον Γρηγόρη Δημητριάδη (Greg) που μόλις τον είδαν οι ΟΝΜΝΕΔίτες μαζί με τους άλλους προσκεκλημένους (όπως ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου και ο αναπληρωτής γενικός του κόμματος κ. Λεμπέσης) έγινε το έλα να δεις. Αρχίσαν να φωνάζουν ρυθμικά το σύνθημα «Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η Θρησκεία, Ζήτω η ΝΔ». O Greg που έχει ισχυρούς δεσμούς με τους νεολαίους της ΝΔ, τους χαιρέτησε όλους.
Να μην ξεχάσω στο μυστήριο του γάμου ήταν και Παύλος Μαρινάκης (άλλωστε «παιδιά του είναι οι Νεολαίοι», αλλά στο γαμήλιο γλέντι στο Polis Center, δεν πήγε. Και ξέρετε γιατί; Ήθελε να είναι κοντά στον γιο του Δημήτρη που γιόρταζε. Όντως βρέθηκε στην Αθήνα και πήγε οικογενειακώς στον Άγιο Δημήτριο Κηφισιάς για να γιορτάζουν τον μικρό Δημήτρη, στην έδρα της εκλογικής του περιφέρειας, εκεί δηλαδή όπου θα είναι υποψήφιος. Ήταν όμως στο δεξιό πάρτι οι βουλευτές Θεσσαλονίκης της ΝΔ, ο Δημήτρης Τσιόδρας και άλλοι.
Καβγάς για ένα sms που θα έσωζε ζωές
Πάλι πολιτικός καβγάς για το τίποτα, αφού νέες πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν προκύψει, αυτή τη φορά, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, εξ αιτίας ενός… SMS. Αφορμή επιδιώκουν ορισμένοι και πάνε γυρεύοντας για καβγά ακόμα και για τα SMS που έστειλε ο Κυρανάκης ενόψει της εξόδου της 28ης Οκτωβρίου. Συνιστούσε προσοχή, γιατί πέρυσι στο τριήμερο χάθηκαν 14 συνάνθρωποί μας.
Το χαρακτήρισαν αμέσως ως… σκάνδαλο, αναγκάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών να απαντήσει (αν και κατά τη γνώμη δεν έπρεπε), λέγοντας πως «δεν έγινε καμία ανάθεση και δε δαπανήθηκε από το κράτος ούτε ένα ευρώ για το SMS, η αποστολή έγινε από τη COSMOTE, τη VODAFONE και τη NOVA στους δικούς τους συνδρομητές, χωρίς να γίνει παραβίαση προσωπικών δεδομένων, τους οποίους και ευχαριστούμε που αποδέχθηκαν το αίτημά μας».
Ο Τουφάν εναντίον Κυπρίων ευρωβουλευτών
Δεν πέρασαν ούτε λίγα 24ωρα μετά τη νίκη του κατοχικού ηγέτη Τουφάν Ερχιουμάν στο ψευδοκράτος και έδωσε τα πρώτα δείγματα προκλητικών δηλώσεων. Ξεσπάθωσε για μια δίκαιη υιοθέτηση εισήγησης για κατασκευή μνημείου αγνοουμένων στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι αυτό καταδεικνύει «πόσο λανθασμένη είναι η πρακτική της πλήρωσης από Ελληνοκυπρίους των δύο εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα έπρεπε να ανήκουν σε Τουρκοκυπρίους».
Προβάλλει τον ισχυρισμό ότι, με αυτό τον τρόπο, εμποδίζεται το Ευρωκοινοβούλιο να ενημερωθεί για την αλήθεια για την Κύπρο.
Αναφέρει μάλιστα ότι δεν θα περιοριστεί σε απλή καταδίκη, αλλά θα αναληφθούν οι απαραίτητες πρωτοβουλίες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.
Έρχεται η ώρα του «Φραπέ» και του «Χασάπη», αλλά και των υπουργών
Την Τετάρτη, ενώ συνεχίζονται οι προφυλακίσεις από την εισαγγελία, θα επικαιροποιηθεί ο κατάλογος των μαρτύρων για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ό,τι ήρθε η ώρα του «Φραπέ»» (Γιώργου Ξυλούρη) του «Χασάπη» (Ανδρέα Στρατάκη) και του πρώην κομματικού στελέχους της Ν.Δ. Πόπης Σεμερτζίδου. Θα υπάρχει στον νέο κατάλογο των μαρτύρων και το όνομα του Νίκου Μπουνάκη, στενού συνεργάτη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και ιδιοκτήτη του ΚΥΔ, από το οποίο φαίνεται ότι έγινε η αίτηση επιδότησης χαρακτηρίζοντας βοσκότοπο τη λίμνη Κάρλα.
Επιπλέον εκείνο που μαθαίνω είναι η ΝΔ προτίθεται να αποδεχθεί κάθε μάρτυρα που θα υποδείξει η αντιπολίτευση, αρκεί να σχετίζεται με την υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από την πρόσκληση προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη -ο οποίος άλλωστε ζήτησε να καταθέσει-, αναμένεται να κληθούν οι Γιάννης Μπρατάκος και Σταύρος Παπασταύρου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Jumbo: Ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης και νέα τιμή – στόχο στα 34,07 ευρώ ανά μετοχή
- Αποκάλυψη: Ελληνικό Fund «σηκώνει» 250 εκατ. δολ. για αθλητικές business – Τι συμβαίνει με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
- Χρέη πτωχευμένης εταιρείας: Πότε απαλλάσσεται ο CEO και πώς να εξασφαλίσει ότι δεν θα ευθύνεται
- Μεγάλη ανατροπή στα καταστήματα με το IRIS – Τι αλλάζει από την 1η Νοεμβρίου